Je hebt toch wel ogen in je hoofd?

Je hebt toch wel ogen in je hoofd?

We zijn in de laatste sessie. De training bestaat uit zes sessies. Vijf maal twee uur hebben we gespard, ons laten zien, anderen in het voetlicht geplaatst en lastige situaties uitgespeeld. Vandaag is het een maand later, het is de borgingsessie.
Tony kijkt me aan en zegt: ‘Ik heb er veel aan en pas het dagelijks toe, maar in de praktijk word je soms aangesproken door iemand die emotioneel is. Dat maakt het veel moeilijker om goed te reageren.’

Mijn naam is Jeroen
‘Het is ook wat lastiger om na te spelen,’ zeg ik ‘zowel voor mij als acteur als voor jou om te antwoorden. Maar laten we het proberen’.
Ik verander mijn naam. ‘Ik heet nu Jeroen’ zeg ik. ‘Schrik niet en neem ook niet persoonlijk wat ik ga zeggen.’ Tony knikt. We kiezen voor een situatie dat Jeroen Tony verwijt dat hij niet geholpen heeft met het sjouwen van dozen met boeken.

Doorvoelen
Ik ga met mijn rug naar Tony staan. Ineens draai ik mij om. ‘Je hebt toch wel ogen in je hoofd,’ zeg ik fel ‘je had het toch zelf ook wel kunnen zien.’ Tony weet dat het eerste wat hem te doen staat is mij proberen tot rust te krijgen. ‘Je bent boos, zie ik’ begint hij.
De groep weet inmiddels dat het goed is om aandacht te geven aan de emotie van de ander. Door de emotie te benoemen, voelt de ander zich gehoord. Toch is dat alleen niet voldoende. Het klinkt als een loze zin als het niet ook doorvoelt wordt. En ik voel niets.

‘Je liep gewoon weg,’ ga ik door ‘en liet mij al het werk opknappen.’ Tony is onthand. Hij kan mij niet bereiken om ook zijn kant te laten zien. We zetten het spel stop. ‘Hoe kan Tony mij wel bereiken?’ vraag ik aan de groep.

High five
We wisselen verschillende suggesties uit. Dan probeert Tony opnieuw: ‘Ik snap dat je geïrriteerd bent,’ zegt hij ‘maar ik wil je ook graag mijn kant laten zien.’
Dat werkt beter. De brug is geslagen. Tony krijgt nu de ruimte om te vertellen waarom hij deze keuze maakte. Hij had maar een deel gezien van wat er te doen was. Dat er ook nog spullen in de kelder stonden kon hij niet weten. Bovendien was er een medewerker ziek op zijn afdeling waardoor hij veel meer werk had.
Nu ontstond er wederzijds begrip.
Aan het einde van het spel geven we elkaar een high five.

Sorry zeggen
In de feedback geef ik Tony als raad om ook sorry te zeggen. Dat vindt Tony niet terecht. ‘Ik deed het toch niet expres’, zegt hij. ‘Dat geeft niet,’ vult Karlijn uit de groep van toeschouwers aan ‘als je iemand per ongeluk laat struikelen terwijl je er niets aan kon doen, zeg je ook sorry.’
Dat is ook mijn visie. Als je een ander in de problemen brengt, ook al kon je er niets aan doen, is het toch nuttig om sorry te zeggen. Het geeft aan dat je de kant van de ander ook goed gezien hebt.

Training Assertiviteit en Heldere Communicatie start do. 5 september
In de training Assertiviteit en Heldere Communicatie spelen we tal van scenes uit. Je bent voortdurend aan het oefenen. In het begin draag ik zelf de situaties aan. Veel van wat we doen, werkt preventief. Als je jouw verwachtingen duidelijk uitspreekt, en je peilt of de ander akkoord is, ontstaat er ook geen misverstand.

Later worden situaties door de deelnemers ingebracht. Tijdens de training krijg je handvaten. Ik laat op de Powerpoint een trein zien met vier wagons die elk een deel van de strategie zijn. Het zijn aandachtspunten. In de praktijk raad ik aan de wagons te vergeten en het te doen zoals het in je opkomt. Zo blijf je natuurlijk. Vaak blijk je de kennis onbewust geïntegreerd te hebben.

Info en meedoen ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie

Reactie van een deelnemer
Als je niet zo gemakkelijk communiceert, is het misschien moeilijk om de stap te zetten en mee te doen aan deze workshop, maar het is het echt de moeite waard. Ik herkende veel van mijzelf in de anderen, daardoor voelde het vertrouwd. Paul helpt goed en maakt het leuk om dingen te oefenen waar je bang voor bent. De sfeer bleef luchtig en er werden grapjes gemaakt, dat helpt enorm bij het leren.
Flor Silva da Cruz, Fotograaf

Boek mee op vakantie?
Als je één van de boeken mee wilt nemen op vakantie, bestel hem dan nu. Dan heb je hem op tijd.

Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen

– Leef en werk vanuit rust en aandacht
– Houd de regie in handen
– Leer leven vanuit je intuïtie

Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 23,50

* bekroond als beste spirituele boek van het jaar

Het boek van Paul Loomans over emoties
Goed gevoel, emoties als medicijn

– Begrijp hoe gedachten emoties kunnen blokkeren
– Breng oud zeer tot rust
– Ontdek de zee van rust en vertrouwen

Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 23,50


Het boek van Paul Loomans over het zelfbeeld

Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose

– Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen

Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 23,50

Geef een reactie