Je mag het wel hebben

Love

Je mag het wel hebben

Aan dat zinnetje moet ik denken in deze dagen! Vroeger heb ik jarenlang samengespeeld in ons theatercollectief met Jörn, een Duitse jongen die een jaar later dan ik in Parijs neerstreek met een oud lichtblauw VW-busje dat hij zelf omgebouwd had tot woonmobiel en waarmee hij langs de kade van de Seine de mooiste woonplaats van iedereen had. Zou nu niet meer kunnen! Wij sloten al snel vriendschap en deze band werd in de loop der jaren steeds hechter. Jörn kon de mooiste dingen maken met zijn handen, meestal van hout of touw, maar ook met metaal wist hij goed om te gaan. Tegelijk hechtte hij totaal niet aan materie.

Lantaarn
Zo heb ik meermaals gezien dat een kennis bij hem op bezoek kwam en vol bewondering keek naar een voorwerp in zijn woonmobiel en Jörn zei: ‘Je mag het wel hebben’. Als de ander dan protesteerde omdat hij het zo niet bedoeld had, zij Jörn: ‘Nee, ik vind het juist leuk als jij dit meeneemt en het bij jou is. Ik gebruik het toch nauwelijks’. Ooit heb ik een prachtig koperkleurig driehoekige lantaarntje van hem gekregen waar je een kaarsje in kon branden en dat je na gebruik weer kon samenvouwen. Handig voor op onze kampeertrektochten. Ik heb het jarenlang gebruikt tot het ook bij mij alleen maar lag mooi te wezen en ook ik het weer heb doorgegeven aan een andere theatervriend.

Geven om niet
Geven om niet is iets moois. Je geeft omdat je denkt dat de ander er gelukkig mee is. En verder niets. Punt.
Ook voor mijn huidige werk ontvang ik hulp om niet. Zo is er een vriendin die mij al jaren coacht om mij te ondersteunen voor mijn bedrijf en mijn missie. Het is voor mij bijzonder waardevol maar ze wil er niets voor hebben.
En nu ik het derde boek aan het schrijven was, kreeg ik hulp van een journalist die meelas, aan wie ik vragen kon voorleggen en die mij vele adviezen gaf. Hulp om niet. Daar stond zij op. Hoe mooi is dat!

Dankbaarheid verandert je leven
Dankbaarheid is een van onze essentiële positieve emoties. Naast liefde en verwondering. Als je vaak stilstaat waar je dankbaar voor bent, verandert dat je leven! Je staat steeds vaker stil bij de mooie kanten, bij wat er wel is. Terwijl we de neiging hebben eerst te kijken naar wat er niet is en dat dan als bijzonder belangrijk te ervaren. Dankbaarheid trekt de balans weer recht.

De cirkel van negatieve gevoelens doorbreken
Wil je meer positieve gevoelens ontwikkelen en in staat zijn om negatieve gevoelens tot rust te brengen, doe dan de workshop Zelfbeeld en Emoties. Daar leer je haarfijn waarom wij negatieve gevoelens zelf onderhouden en wat je kunt doen om deze cirkel te doorbreken. Het is een gewilde workshop. De komende workshop die start op 11 februari is al helemaal vol. Er is nu een extra workshop op maandagen aan het einde van de middag die start op 1 maart. Ook is er nog één plaats beschikbaar voor de Pinkster driedaagse in klooster Samaya.
Voor life workshops geldt: als ze niet doorgaan vanwege covid, krijg je het volledige inschrijfgeld teruggestort.

5 Reactie's
 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 12:42h, 22 december Beantwoorden

  Dank Paul voor je nieuws-brief en brieven van het afgelopen jaar! Ik wens je een mooie Kerst en een gezond en gelukkig 2021 met veel liefde voor jou en je gezin!🎄

 • Mary
  Geplaatst op 14:27h, 22 december Beantwoorden

  Zo mooi, Paul. Dank voor je liefdevolle wijsheid.
  Vier de rest van het jaar in Licht en Liefde en begin het volgende met Vreugde.

  Liefs,.Mary

 • Linda
  Geplaatst op 15:06h, 22 december Beantwoorden

  Heel mooi deze, dankbaarheid verandert inderdaad je leven. Ik noem het ook weleens een tegengif aan negatieve gevoelens om inderdaad de boel in balans te houden.

  Fijne feestdagen!

  Groet,
  Linda

 • Loes Damen
  Geplaatst op 16:28h, 22 december Beantwoorden

  Hallo Paul,
  Graag wil ik je bedanken voor de wekelijkse inspiraties !
  Het zijn vaak kleine cadeautjes, die mijn mailbox binnen rollen.
  ik wens je mooie dagen toe, en een liefdevol 2021!
  lieve groet,
  Loes.

 • Marie
  Geplaatst op 16:56h, 22 december Beantwoorden

  Beste Paul,
  Herinneringen herleven in je liefdevolle verhaal, elke week is het genieten van je sobere, eerlijke acties die het leven zin en plezier geven! Dank en beste wensen voor jou en je lieven in deze stille, feestelijke tijd! Marie

Geef een reactie