Je ziet het niet eens

Je ziet het niet eens

‘Maar papa, als ik dan wel m’n best gedaan heb, zie je het niet eens’. Die kwam binnen! Zodanig dat ik het nu nog weet. Mijn dochter was misschien 10 of 12. Ik had haar voor de zoveelste keer gemaand haar jas of tas op te ruimen. ‘Maar papa, je ziet het niet eens als ik het wél gedaan heb’.
En dat was waar.
We zijn gewend te kijken naar wat niet past, naar waar we ons aan ergeren, en hetgeen dat wel gedaan is aan te nemen als ‘normaal’. Als het huis er schoon uitziet, valt er niets aan te merken maar wel iets op te merken, nl. dat iemand dit gedaan heeft.

Eyeopener
De opmerking van mijn dochter was een eyeopener voor mijn rol als opvoeder. Maar je kunt deze lijn in een keer doortrekken naar de communicatie met collega’s, stagiaires of andere werkrelaties.
Zien wat gedaan is, benoemen wat je waardeert, is zo belangrijk, dat ik het apart behandel in de training Assertiviteit en Heldere Communicatie. Elke deelnemer krijgt een handige hand-out met een samenvatting van de communicatiestijlen die we trainen. Hoe kaart je iets aan? Hoe kun je iets op een duidelijke maar tegelijk ook rustige manier aankaarten?

Op de achterkant van deze hand-out staat maar één enkele zin: ‘Geef complimenten, benoem het positieve’.

Emotioneel
Zondag gaf ik een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in een strandtent bij Langevelderslag. Een onderdeel van deze workshop was het herkennen van gedragspatronen. De deelnemers mochten na het inhoudelijke gedeelte 2 aan 2 door de duinen slenteren. Ze kregen de opdracht om aan elkaar te vertellen wat ze waardeerden in elkaar. Een deelnemer werd er emotioneel van. Zelden was haar gezegd hoezeer men haar waardeert.

Training Assertiviteit en Heldere Communicatie
In september start er een training Assertiviteit en Heldere Communicatie. Ik geef deze training bewust online en niet in de vorm van een fysieke weekendworkshop. Deze training heeft het nodig dat je tussendoor oefent met de lesstof. De kracht schuilt in het telkens opnieuw weer gemotiveerd worden om de aanwijzingen toe te passen. Na de vijf sessies is het Helder Communiceren ingesleten en is het natuurlijk voor je geworden om iets vredelievend aan te kaarten of om je waardering uit te spreken.

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’

  • Workshop online via Zoom
  • Aanvang do. 24 augustus 2023
  • 5 avondsessies van 2 uur, van 19.30 – 21.30 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

Reactie
Als je niet zo gemakkelijk communiceert, is het misschien moeilijk om de stap te zetten en mee te doen aan deze workshop, maar het is het echt de moeite waard. Ik herkende veel van mijzelf in de anderen, daardoor voelde het vertrouwd.
Paul helpt goed en maakt het leuk om dingen te oefenen waar je bang voor bent. De sfeer bleef luchtig en er werden grapjes gemaakt, dat helpt enorm bij het leren.
Flor Silva da Cruz, Fotograaf

Opleiding Innerlijke Metamorfose voor coaches
Vorige week sloten we de Opleiding Innerlijke Metamorfose voor coaches af. Trots heb ik aan 2 deelnemers hun licentie overhandigd. Met recht mochten ze trots zijn op het resultaat. De klachten van hun cliënten waren niet alleen opgelost, ook de hele achtergrond van waaruit de klachten waren ontstaan was geheeld.

  • In een jaar tijd hebben we 4x twee dagen getraind in klooster Samaya.
  • Elke deelnemer heeft geoefend met het maken van een aantal ‘landkaarten’ van mensen uit hun omgeving. Een landkaart geeft onmiddellijk inzicht in patronen en gevoeligheden.
  • Elke deelnemer heeft 3 mensen gecoacht volgens de methode van ‘De Innerlijke Metamorfose’ en daar per email en tijdens 3 supervisiebijeenkomsten feedback op gekregen.
  • De andere vier deelnemers zijn ook goed op weg en hebben een aanvullende opdracht gekregen. Zij krijgen extra supervisie in het komende half jaar.

Denk je dat de opleiding Innerlijke Metamorfose ook iets voor jou is, vraag dan een oriënterend gesprek aan.

Interesse Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches

Geef een reactie