Ken jezelf

Ken jezelf

Hoe goed ken je jezelf? Dat iedereen en dus ook ik met eigen patronen functioneert, begon ik te beseffen aan het einde van de tienerjaren. De keuzes die ik maakte waren vaak ‘anders’ dan wat van mij verwacht werd. Dat deed ik deels om af en toe te shockeren, deels omdat ik graag mijn eigen weg ging. Het plaatste mij vaak in de uitzonderingspositie.
Aan het einde van de middelbare school stelde zich de vraag wat ik daarna ging doen. Mijn ouders lieten mij een uitgebreide test ondergaan. Een aardige meneer raadde mij een exacte studie aan, zoals moleculaire biologie. Ik vond de studie interessant klinken maar ging tot ieders verbazing theologie studeren terwijl ik niet meer gelovig was.
Dit avontuur duurde precies een jaar waarna ik switchte naar de theaterschool.
Ook daar maakte ik weer een tegendraadse keuze door na 2 jaar naar Parijs te gaan voor een opleiding in fysiek acteren. Zonder moeite zou ik nog een aantal andere voorbeelden kunnen geven.
Waarom deed ik dat eigenlijk? Waarom moest ik ‘anders‘ doen?

Drive
Voor fysiek acteren was ik op late leeftijd begonnen. Mijn lichaam was nog niet getraind en ik moest hard aan de bak. Maar dat leek juist weer goed bij mij te passen. Ik trainde zo veel ik kon, ging ’s middags balletles erbij doen en daarna nog een les voor jonge dansers. Tussendoor werkte ik in een hotel.
Waar kwam die drive vandaan? Aan wie moest ik mij bewijzen?

Tegelijk bleek ik bovenmatig gevoelig voor autoriteit. Als iemand in mijn omgeving zich dominant opstelde, riep dat bij mij angst, aversie en weerstand op. Dat was een confronterende eigenschap met een aantal leermeesters om mij heen die hun leerlingen vanuit de hoogte behandelden.

Zelfkennis
Zelfkennis is de basis van de methode die ik vele jaren later heb ontwikkeld. Als je jezelf goed kent, kun je ook de afstelling van je systeem beïnvloeden.
Was mijn zelfkennis in de beginjaren nog vaag en ontstaan door vallen en opstaan, nu kon ik mijn gedrag beter begrijpen, duiden en beïnvloeden. De methode die ik ontwikkelde deelt ‘het menselijk systeem’, op in vier categorieën. Voor elk van deze categorieën schreef ik een routekaart en een plan van aanpak.

De vier categorieën:
1: Hoe ga je om met tijd? Hoe schud je de kaarten van jouw takenpakket en laat je ze landen op je tijdlijn? Lukt het je om dit rustig en harmonisch te doen?
2: Wat zijn jouw emotionele gevoeligheden? Wat heb je aan ‘oud zeer’ in je systeem en wanneer infiltreren deze oude blessures in het dagelijks leven?
Hoe kun je dit kalmeren?
3: Welke patronen herken je in jouw gedrag? En welke gedachten komen alsmaar terug? Wijs je jezelf af? Moet je aardig zijn of juist ‘anders’ zijn, zoals ik?
Kun je zelf deze patronen aanpassen?
4: Hoe communiceer je? Hoe zichtbaar ben je naar je omgeving? Ben je introvert of praat je makkelijk? Ben je snel op je teentjes getrapt? Of laat je gemakkelijk over je heen lopen?
Lukt het je om kalm en duidelijk te zijn in je communicatie?

Als je jezelf goed kent in elk van deze vier domeinen en je bent op de hoogte van de routekaarten, is het een aangenaam proces om jezelf te ontdoen van oude ballast en rust en vertrouwen in jezelf te ontdekken.

Opleiding De Innerlijke Metamorfose voor coaches
Over een maand start voor de tweede keer de Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose voor coaches’. Het is een unieke opleiding waarin je de routekaarten van twee categorieën tot in de diepte leert kennen en je getraind wordt om er anderen mee te helpen. Ik noem het ook wel de reis naar binnen: het gaat om het kalmeren van emoties als angst en pijn en het transformeren van oude patronen.

Voorkennis niet noodzakelijk
Omdat je de methode leert toepassen aan de hand van routekaarten en een stappenplan, is voorkennis in het coachen niet per se noodzakelijk.
Aan de hand van het stappenplan begin je met het uittekenen van een landkaart van een cliënt. Vervolgens breng je patronen en gevoeligheden in kaart. Samen met de cliënt kun je nu de juiste hulpmiddelen bepalen uit de gereedschapskist. Het zijn simpele en werkzame stukken gereedschap, zoals: een patroon observeren met compassie en krachtspreuken zeggen in de ochtend. De resultaten van deze aanpak zijn ongekend positief, zoals je kunt horen in dit interview.

Interview met Janneke Zwarteveen over de opleiding en haar praktijkervaringen
Klik hier voor het interview met Janneke Zwarteveen.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Voor de opleiding komen we vier keer twee dagen samen in klooster Samaya. Deze trainingsdagen zijn verspreid over één jaar. In het tweede gedeelte word je begeleid met supervisie in het coachen van cliënten.

Data van de opleiding 2024
Vier x 2 Trainingsdagen in klooster Samaya

 • di. 19 en wo. 20 mrt ’24
 • ma. 3 en di. 4 juni ’24
 • di. 10 en wo. 11 sept ’24
 • di. 17 en wo. 18 dec ’24

Drie supervisiedagdelen in Amsterdam

 • ma. 17 juni ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
 • ma. 7 okt ’24 van 14.00 tot 17.30 uur
 • ma. 4 nov. ’24 van 14.00 tot 17.30 uur


Voor wie is deze opleiding?

 • Je werkt of wilt gaan werken als zelfstandig coach
 • Coachen is een onderdeel is van jouw functie, bijvoorbeeld als leidinggevende
 • Je wilt mensen vanuit jouw functie beter kunnen begeleiden
 • Jouw domein is rouwverwerking, pijn- of angstbegeleiding of het versterken van het zelfbeeld


Kosten
Wanneer je je deze week nog inschrijft, mag je gebruik maken van de korting. De opleiding incl. verblijf in klooster Samaya en alle leermiddelen kost nu € 3400.

Info en inschrijven Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches

Illustratie: Anouschka Boswinous

Geef een reactie