Keuzestress

Keuzestress

Hoe maak je een belangrijke keuze?

Het weekend rijd ik graag een stuk de polder in rondom Amsterdam, het is iedere keer weer zo fijn om te merken hoe snel je de stad achter je kunt laten. Achter de ring lopen fietspaden dwars tussen de weilanden door of langs het water, waar geen auto’s meer zijn en je alleen bent met de vogels, de wolken en wat andere fietsers.
Ik wilde graag een fiets kopen waar je zowel lekker hard op kunt rijden als ook rustig om je heen kijken.

Drie manieren om te kiezen

Ab Dijksterhuis schrijft in zijn boek over het onbewuste dat je op drie manieren kunt kiezen. De eerste is een impulsieve: je denkt er niet over na maar koopt iets impulsief. De tweede is de onbewuste manier: je neemt de informatie in je op die je belangrijk is, slaapt er een nachtje over en besluit dan. De derde is de bewuste manier. Je neemt alle informatie in je op die voorhanden is en gaat dan analyseren. Je legt de verschillende aspecten naast elkaar: welk model? Een racefiets, toerfiets of een vakantiefiets?  Welk merk? Derailleur of niet? Hoe zwaar mag hij zijn, want hoe lichter hoe sneller maar ook duurder. Bagagedrager of niet?
Vervolgens kies je degene die het beste uit de vergelijking naar voren komt.
Wat is de beste manier om te kiezen?

Onbewust denken

Je zou denken dat de derde manier de beste is, maar uit onderzoek blijkt dat meestal de tweede methode beter is. Door lang na te denken, laat je details die niet zo belangrijk zijn veel meer meewegen dan noodzakelijk is. Je verliest als het ware je nuchtere blik.
Bovendien, door dat nachtje slapen heeft jouw onbewuste alle opties kunnen vergelijken met elkaar en een conclusie kunnen trekken, een besluit dat goed past bij jouw gegevens.
Prof. Dijksterhuis noemt dat onbewust denken.

Tijdsurfen

Het is een toerfiets geworden, met een vlinderstuur, een fiets die precies beantwoordt aan wat mijn uitgangspunt was. Fijn om mijn handen wat hoger te kunnen leggen, dan hoef ik niet zo voorovergebogen te zitten. En ja, racefietsen halen mij in, maar die hebben ook andere doelen.
Tijdsurfen maakt optimaal gebruik van dit onbewuste denken. Het laat je de relevante informatie goed opnemen en vervolgens geef je het onbewuste de tijd om te vergelijken en keuzes te maken.
Het maakt dat je in je tijdsbeheer veel meer op je gevoel gaat varen en zo vaak de juiste actie op het juiste moment zult doen.

5 Reactie's
 • Gerben
  Geplaatst op 11:36h, 23 juni Beantwoorden

  Mooi. Ik moest er vandaag nog aan denken toen we moesten besluiten of we enquetevraag waarop kritiek kwam wel of niet zouden behouden in de definitieve enquete.
  Thinking fast and slow, https://en.wikipedia.org/wiki/Thinking,_Fast_and_Slow. Beide manieren hebben hun eigen indicatiegebieden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19739881/

  Dank voor je inspiraties, Paul.

 • AnitA
  Geplaatst op 11:48h, 23 juni Beantwoorden

  Meestal kies ik aan de hand van de tweede methode,. Dat deed ik niet met mijn elektrische fiets. Eindeloos gedupt en gewogen en toen besloten. Nooit eerder zoveel spijt gehad van een aankoop….
  Kortom dank voor je inspiratie. Deze bevestigt wat ik zelf inmiddels ook was gaan denken….

 • Annemieke
  Geplaatst op 13:21h, 23 juni Beantwoorden

  Oh, wat zou ik graag meer aan de hand van de tweede methode willen kiezen. Ik kan zoooooo dubben.
  In de praktische dingen, aankopen etc kan ik gemakkelijk beslissen.
  Maar in contacten…ga ik wel of niet op uitnodiging in, neem ik die zorg wel of niet op me voor iemand etc….
  durf ik echt te gaan voor wat ik wil, waar ik behoefte aan heb????? Toch meer punt van durf ik mezelf te zijn, mag ik uitgaan van mezelf Poeh.
  Heb je daar een advies in?..Of ook over geschreven????
  Ik ga maar eens kijken in boek van Ad Dijksterhuis…
  Groeten van Annemieke
  .

 • Jan
  Geplaatst op 13:36h, 23 juni Beantwoorden

  Graag had ik je een racefiets gegumd, kun je en toeren en soms wat harder om zo je cardio vasculaire systeem goed onderhouden. Mensen denken vaak dat je op een racefiets altijd hard moet, dat is niet zo, soms toer ik achter Amstelveen, Abcoude, Vinkedveen en verwonder mij over het natuurschoon. Tja je zit wel dieper, maar je kunt heel goed je handen op het stuur leggen en dat is echt heerlijk. voor degenen die dan graag de gepaande paden afgaan is er tegenwoordig een gravelbike, Dat is echt een uitkomst. geen andere fietsers om mij heen, ik fiets als het ware door de natuur en niet over geasfalteerde paden. Echt fijn en mijn onbewuste systeem geniet daar enorm van en het bewurste neemt het op. Keuzes die ik mag maken komen al fietsend en dromend voorbij. Wat mij opvalt is de rust, de stilte en geen andere (race) fietsers die kiezen wel voor het snelle asfalt. ik laat de stilte om mij heen draperen,en leg mijn handen lichtjes op het stuur.

Geef een reactie