Kippen om de tuin leiden

Vrije kippen

Kippen om de tuin leiden

Dat kan toch niet, denk ik bij mijzelf en lees verder in mijn boek. Daar hoor ik het weer, zacht gekakel van een jonge kip maar nu nog iets dichterbij.
Het huisje dat wij hebben gehuurd in de krokusvakantie is een verbouwde varkensstal. Van buiten is het een grote rechthoekige ruimte maar van binnen heb je het gevoel dat er allemaal knusse open ruimtes zijn. Om de tuin van het huisje heen heeft Ingrid de verhuurder een hek gezet, zodat honden binnen de omheining vrij rond kunnen lopen maar aan de andere kant van het gaas ook de kippen. Die duiken dan weer eens links, dan weer eens rechts aan de omheining op omdat daar waar je niet mag komen toch het interessantste is, ook voor een kip.
Hier krijgt onze Gizmo de zenuwen van. Als er een hek is, zal hij verdorie waken en die vrije kippen zijn een rechtstreekse belediging voor zijn territorium.

Onzichtbaar cordon
Ik kijk opzij. Daar staat ze, een trotse kip vlak naast mij en kakelt nog maar eens om het te laten weten. Giz ligt binnen te slapen, dus hebben wij een kans om het kippetje ongeschonden naar buiten te krijgen. ‘Kom eens kijken’, fluister ik tegen mijn vrouw, zodat ik Giz niet wakker maak. Die springt overeind. ‘Er zit een kip binnen de omheining’, fluister ik weer. Nu begint Giz te blaffen.

Wat later naderen mijn vrouw en ik rustig de kip. Giz laat binnen horen wat hij ervan denkt. Ik doe het hekje open, zodat de kip naar buiten kan. Zonder veel te praten vormen mijn vrouw en ik een onzichtbare cordon voor de kip. Mijn vrouw doet een stapje vooruit, de kip een stapje achteruit. Ik doe een stapje naar voren en de kip piept door het hek waar de familieleden hem luid toejuichen voor deze dappere actie.

De Beagles en moeder kip
Wat later vertelt Ingrid ons dat er ooit gasten waren gekomen met twee Beagles. Toen was er nog geen hek, maar wel een moederkip met 10 kleintjes. Een Beagle is een gerenommeerde jachthond, en de twee waagden het om op de kippenfamilie af te rennen. Moeder kip stoof naar voren en jaagde eerst de ene en daarna de andere hond op tot ver in de tegenoverliggende weide. De Beagles hebben het hoofd gebogen en het jonge gezin verder met rust gelaten.
Om dapper te zijn hoef je blijkbaar niet de sterkste te zijn. Overtuiging is voldoende! Met alle veren die je hebt geloven dat je die rot Beagles eens even een lesje zult leren.
Overtuigingen kunnen voor ons mensen zowel belemmerend als bevrijdend werken. Als je voortdurend denkt dat je het niet goed genoeg doet, haal je jezelf telkens onderuit. Daarvan krijg je stress en word je ongelukkig. Maar als je het zelfvertrouwen hebt van moeder kip, dan leef je vrij en licht, wat er ook gebeurt.

Krachtspreuken
Oude overtuigingen zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’ lijken wel vast te kleven aan iemands karakter. Ze lijken bijzonder lastig te beïnvloeden. Als je denkt: ‘dit klopt toch niet, ik moet ophouden met die rare zelfafbraak, vanaf nu ga ik anders denken’, dan zul je merken hoe hardnekkig zo’n oude overtuiging kan zijn. Die laat zich niet zomaar met kracht verjagen.
In de workshop Zelfbeeld en Emoties krijg je de handleiding om oude patronen hun kracht te doen verliezen. Al meteen na de eerste avond merk je verlichting. Later in de workshop leer je een aantal krachtspreuken toepassen. Bijvoorbeeld om je zelfvertrouwen te laten groeien. Deze spreek je niet alleen uit maar neem je dusdanig in je op dat Beagles ervan tot rust komen. Of kippetjes zich om de tuin laten leiden.

(Voor live workshops geldt: als ze niet doorgaan vanwege covid, krijg je het volledige inschrijfgeld teruggestort.)

3 Reactie's
 • Judith
  Geplaatst op 14:47h, 02 maart Beantwoorden

  Wat een fijn verhaal weer Paul! In dat huisje wil ik zelf ook wel graag een paar dagen vertoeven. Kun je mij de contactgegevens van Ingrid sturen? Dan ga ik vragen of en wanneer ze nog een plekje vrij heeft 🙂
  Geniet van de lente en de krokussen!

 • Roze- marie
  Geplaatst op 10:00h, 03 maart Beantwoorden

  Bedankt voor dit prachtige verhaal.
  Ik had het net even nodig.

Geef een reactie