Krullenbol

Krullenbol

Iedereen aait even over z’n kuif. Mijn kleinzoon is gezegend met een prachtige blonde krullenbos die parmantig zijn hoofd siert. Vandaag is zijn eerste verjaardag. Hij klautert dapper over en onder de benen van de familie door om een kastdeurtje open te krijgen. De sleutel steekt hij daarbij in zijn mond.
Er is een foto van mij in een ouderwetse kinderwagen waarin ik ook zo’n dot krullen had, maar dan donker. Ik denk aan hoe de grote tijdrivier rustig verder stroomt en zich niet druk maakt over al ons geknutsel en gedoe.

Tijd hebben we allemaal evenveel
Ooit interviewde ik Salem Samhoud, de oprichter van &samhoud. Hij was door de trainers Tijdsurfen verkozen als ‘Manager zonder stress’, een verkiezing die we in 2017 hadden uitgezet.
Hij zei: ‘Tijd is het meest kostbare dat we hebben en daarvan hebben we er allemaal evenveel, we hebben allemaal 24 uur in een dag.’ En ook: ‘We hoeven ons niet zo te haasten. Acties nemen nu eenmaal hun tijd. Als het vandaag niet lukt, komt het morgen wel.’
Dat zijn gedachten die je alleen kunt hebben als je de tijd neemt om de grote tijdrivier te overschouwen.

Moderne monniken
Toen de Zen in 1967 naar Europa gebracht werd door meester Deshimaru, paste hij iets aan in de beoefening. In Japan was de zen langzaamaan een instituut geworden. Monniken beoefenden twee jaar lang intensief in een klooster en werden daarna abt van een tempel waarbij ze vooral nog ceremonies uitvoerden voor de bewoners van de streek en leefden van het geld dat ze daarvoor kregen. Zen meditatie zelf kwam daarbij meer op de achtergrond te staan.
In Europa veranderde dat: zen monniken hadden een intensieve beoefening, in principe hun hele leven lang en leiden tegelijk een sociaal leven. Moderne monniken noemden wij onszelf.

Dat was in de praktijk echter ook een flinke uitdaging. Het was alsof je een dubbele hoeveelheid taken vervulde die beide veel energie vroegen in dezelfde tijd.
Ik merkte dat de Zen je meer aanwezig laat zijn in het moment, maar dat het voor de Zen niet uitmaakt of dat een rustig of een gestrest moment is! Dat was de periode waarin ik mijn eigen onderzoek begon naar de voorwaarden om vanuit rust te leven. Het resultaat van het onderzoek heb ik Tijdsurfen genoemd.

Oude gebruiken in een nieuwe vorm
Toen ik het boek over Tijdsurfen geschreven had en ik achterom keek, constateerde ik dat mijn aanwijzingen meer gelijkenis hadden met de manier waarop in de tempel geleefd wordt dan ik mij bewust geweest was. Het was alsof deze oude gebruiken onbewust in mijn wortels opgenomen waren en ze nu vertaald werden naar het leven van alledag.
Je zou Tijdsurfen ‘Zen in het dagelijks leven’ kunnen noemen.

Workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Begin april start er een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. In de workshop train je hoe je je kunt laten leiden door deze oude zen-wijsheden. De aanwijzingen zelf zijn simpel, de toepassing ervan ook als je ze in de juiste volgorde en het juiste tempo traint. Na enige tijd is het alsof de nevel optrekt en er een basisrust in je is ontstaan. Je kijkt met grotere helderheid om je heen. Kleine wonderen vallen je op. Je krijgt invallen en ziet mogelijkheden. Je geniet van het toevallig aanwezige. Het is alsof je kostbare kralen rijgt aan de ketting van de tijd.

De avondworkshop is al vol (je kunt je opgeven voor de wachtlijst). In de namiddag van 16.30 tot 18.30 uur is nog plaats. Je wordt gedurende twee maanden intensief door mij begeleid. De groep is klein (max. 8 deelnemers) zodat er veel persoonlijke aandacht is. Er gaat daarnaast veel stimulans uit van de ervaringen van andere aanwezige deelnemers.

Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 

Reactie van een deelnemer
De inzichten uit zenmeditatie en organisatiekunde werden vertaald in praktische instrumenten om mee aan de slag te gaan. Alsof twee werelden dichter bij elkaar komen. Was prettig dat de cursus met veel zorg en aandacht gegeven werd.
Erik Theissing, Financieel Adviseur Duurzaamheid

Bedrijfstraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Veel bedrijven en organisaties omarmen het Tijdsurfen. Zoals in de zorg HVO-Querido en GGD IJsselland, in de overheid de gemeente Deventer, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie van Oost-Nederland, in het onderwijs de kunstacademie ArtEZ en de HBO-decanen, in het bedrijfsleven de bedrijven Secrid en Frisse Blikken.

Meer informatie Bedrijfstraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Reactie
De workshop Tijdsurfen is een hit in ons aanbod aan journalisten. Paul Loomans kan zich goed verplaatsten in de meesten van ons: hardwerkende, gehaaste mensen, die tegen de avond constateren dat ze opnieuw heel veel dingen niet hebben gedaan. Hij weet zen-wijsheden te vertalen naar de werkvloer waardoor ze toepasbaar worden zonder zweverig te zijn. Voor mensen uit onze branche eigenlijk een noodzakelijke training.
Iris Musschoot, Directeur Campus De Persgroep DPG Media

Foto: Paul Loomans, 1 jaar oud

Geef een reactie