Kun je nog vertrouwen hebben?

Kun je nog vertrouwen hebben?

Vorige week stelde een journalist mij een aantal vragen over vertrouwen voor een artikel in Flow. ‘Hoe kunnen we met de angstscenario’s rondom de klimaatcrisis en het coronavirus nog vertrouwen ervaren?’ Een belangrijke vraag! En een terechte vraag aan een auteur die precies in deze tijd een boek over vertrouwen schreef.

Terechte zorgen
Ik antwoordde haar als volgt. Ten eerste: ik denk dat onze angst terecht is. Vleugels van vertrouwen ontwikkelen, wil niet zeggen dat je het gevaar ontkent of bagatelliseert. Persoonlijk denk ik dat de manier waarop wij de klimaatcrisis aanpakken volstrekt onvoldoende is. En dan heb ik het niet alleen over de gezamenlijke regeringen maar ook over onze individuele houding.
De vooruitgang heeft het mogelijk gemaakt dat wij de omslag kunnen maken naar een duurzame wereld. Hoe goed is dat. Maar het lukt ons niet om samen voldoende afspraken te maken, noch om individueel voldoende ons steentje bij te dragen. Terwijl wat we momenteel zien aan klimaatverandering nog maar een beginnetje is.
Voldoende redenen om ons zorgen te maken.

Corona is ontstaan doordat we dieren als een industrie zijn gaan beschouwen. Ook hier gaat onze bewustwording en verandering traag. Het virus blijkt tegelijkertijd razend knap te kunnen muteren. Ook hier zijn onze zorgen terecht.

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest
Tegelijk is angst niet alleen iets van deze tijd. Oorlog, onderdrukking, hongersnood, overstroming, overlijden in het kraambed waren gangbare gebeurtenissen in de wereld van nog maar een of twee generaties terug.

‘De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest’ zegt het spreekwoord. We verkrampen bij de gedachte aan wat ons eventueel zou kunnen overkomen.
Angst is echter vooral een waarschuwingssignaal dat maakt dat je alert kunt reageren op een directe dreiging. Het is niet nodig en ook niet gezond om het voortdurend als basisgevoel te onderhouden.

Vanuit vertrouwen
Leven vanuit vertrouwen betekent
1. Het kunnen verwerken van een verlies
2. Het kunnen aanvaarden van de nieuw ontstane situatie
3. Vertrouwen hebben dat je hier goed mee weet om te gaan
4. Geen doemgedachtes onderhouden, ook al lijken die terecht

Kort gezegd betekent leven vanuit vertrouwen dat je kunt schakelen.
Gisteren waren we met het gezin bijeen voor de verjaardag van mijn zoon die 22 werd. Drie van de aanwezigen waren direct geraakt door de maatregelen, twee die in de horeca werken en ikzelf heb de Opleiding trainer Tijdsurfen in het klooster van Huissen dit weekend moeten afbreken.
Deze lockdown lijkt mij voorbarig en te massaal, maar voor het omgaan met de gevolgen maakt het niet uit.
Het is slikken, je aanpassen en creatief zijn. En geen doemscenario’s onderhouden.

De vier stappen laten zich ook op andere heftige situaties toepassen. Zoals het verlies van je baan, het beleven van een scheiding of meemaken van een naar voorval.

De workshop ‘Zelfbeeld en Emoties’ is hiervoor een uitstekende training. Als je goed weet om te gaan met je gevoelens, weet je een verlies te verwerken. En als je snapt hoe je gedachtepatronen kunt beïnvloeden, kun je doemgedachten loslaten en vertrouwen ontwikkelen.
Do. 6 januari om 19.30 uur start een workshop van 6 sessies via Zoom.

Geef een reactie