Laat de emotie binnenkomen

Emoties laten binnenkomen

Laat de emotie binnenkomen

Gisteren gaf ik een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ aan de Algemene Onderwijsbond in hartje Utrecht. Al op weg naar Utrecht kon ik de spanning goed voelen. In de auto kreeg ik updates via telefoontjes en via de radio.
Ik besloot de radio uit te zetten en me te richten op de weg en op de workshop.

De zaal zat vol met ongeruste mensen. Men sprak over hun kinderen die binnen de scholen moesten blijven, over afgesloten wegen, over de dader die nog vrij rondliep en over nieuwe alerts die binnenkwamen.

Ik vroeg aan de deelnemers hun emotie te benoemen. De belangrijkste waren afschuw, angst en bezorgdheid. Vervolgens stelde ik voor deze gevoelens toe te laten en ruimte te geven. Het was sowieso niet mogelijk om ze uit te schakelen en niet verstandig om ze weg te drukken. We besloten de telefoons uit te zetten voor de duur van de training, behalve de directeur. Indien nodig kon zij ons berichten.

Na een aantal minuten ontstond er aandacht. De spanning vloeide weg. We konden twee uur geconcentreerd werken. Aan het einde deed iedereen zijn telefoon weer aan en nam de draad op met de nieuwe gegevens van dat moment.

Voor mij was het een leerzame bijeenkomst. Emoties zijn als golven. Ze willen ruimte hebben. Wanneer we ze onderdrukken, ontstaat er spanning en kan angst omslaan in paniek. En ook: we zouden graag door er over te praten, onze onrust kalmeren. Het verwerken van zo’n heftige gebeurtenis doe je echter door het gevoel te laten binnenkomen en ruimte te geven.

Het is een intriest verhaal. Tot nu toe waren we in Nerderland verschoont gebleven van dergelijke acties. Ik was eigenlijk wel trots op ons land dat, hoeveel je ook kunt zeggen over integratie en opvang van vluchtelingen, het toch best goed doet. Nu voelde ik mij persoonlijk geraakt. Alsof deze man in het hart van onze samenleving heeft geschoten. 

Daarnaast voelde ik ook bewondering. We waren blijkbaar wel goed voorbereid. Er lagen actieplannen. Utrecht bleef rustig. De dader werd snel gepakt en niet doodgeschoten.
Onze open maatschappij die steunt op tolerantie en naast elkaar leven, toonde zich ook wakker en realistisch.

De kelder van het huis van De StressOntknoping: Emoties

Het toelaten van emoties is thema in de workshop Zelfbeeld en Emoties

3 Reactie's
 • Bert Lintmeijer
  Geplaatst op 16:13h, 19 maart Beantwoorden

  Na de aanslag op Charlie Hebdo was er ’s avonds een optreden van een plaatselijk bekende a capela-groep. Zij refereerden kort naar het gebeuren van die dag en begonnen hun optreden met het lied MADworld van Tears for Fears. Na afloop heb ik het lied thuis op Spotify opgezocht en alle artiesten, die het zongen beluisterd. Het gaf we me de rust om mijn emoties te laten gaan. Vanochtend luisterde ik weer naar dat lied. Net als toen verstond ik de laatste zin niet, maar nu zocht ik de tekst erbij en las:
  “When people run in circles it’s a very very Mad world mad world. Enlarge your world. Mad world. Die paar eenvoudige woorden drukken uit wat inclusief denken betekent.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 16:35h, 19 maart Beantwoorden

   Mooi Bert, dank

 • Anoniem
  Geplaatst op 23:16h, 20 maart Beantwoorden

  Beste Paul, prachtig weer deze week inspiratie, je woorden om ermee te dealen.
  Het geeft veel onrust van alles mee te maken, het weten is een relatief belangrijke zaak, ken de wereld om je heen.
  Er komt emotie bij inderdaad daar moeten we iets mee!

  Hierbij een groot compliment voor je bijgevoegde foto’s, elke week lijkt wel op een heuse seizoen van de natuur!
  Marie

Geef een reactie