Laat het binnenkomen

Breinvriendelijk trainen

Laat het binnenkomen

Altijd al heb ik moeite gehad met meetings waar je samen met een groep mensen tot en besluit moet komen. Ik ervaar zoiets als saai, en ook het feit dat je het uit moet zitten, maakt het er niet beter op. 
Ook moet ik mij echt concentreren wanneer iemand aan het begin van een bijeenkomst iets aan het uitleggen is. Mijn aandacht wordt eerst aangetrokken naar tal van andere zaken, zoals het stemgeluid, de kleding of het kapsel, de manier waarop iemand kijkt en oh, wat zei hij nu net…?
‘Huh’, schrik ik dan ik mezelf, ‘ik moet wel luisteren…’

Ik heb een jaar theologie gestudeerd, maar ben er net zo snel weer mee gestopt. Zittend op stoelen dagenlang luisteren naar cognitieve kennis, waar was het geloof eigenlijk, waar was de passie en het leven?

Misschien ben ik daarom wel als mijn eerste beroep fysiek acteur geworden, moderne mime. Het was een wereld van beelden en van kleur, daar gebeurde tenminste iets wat bij je binnen kwam. Sterker nog, het was de kunst een theaterstuk zo te maken dat het publiek niet kon verslappen

Vrijdag gaf een van onze trainers Tijdsurfen een workshop over werkvormen en ‘breinvriendelijk trainen’. Het was voor mij alsof er een aantal kwartjes op hun plek vielen.  
Jeanine betrok ons deelnemers vanaf minuut een bij de stof. 
‘Is opletten een bewuste/onbewuste keuze? Welke instructies beklijven beter, kortere of langere? Leer je meer door zelf te ontdekken of door te luisteren naar de uitleg? Leer je gemakkelijker door stil te zitten of door te bewegen?’
Natuurlijk moesten we zelf de antwoorden zoeken!

Mijn workshops kenmerken zich al door levendige werkvormen, maar kregen hier nog een flinke boost extra. In het weekend meteen daaropvolgend gaf ik een workshop Tijdsurfen in het klooster van Huissen. We hebben heerlijk gespeeld!

Heb je de antwoorden gevonden? Opletten is een onbewuste keuze, kortere instructies beklijven beter, je leert beter door zelf te ontdekken, je leert gemakkelijker wanneer je beweegt.
Als ik over iets wil nadenken ga ik vaak een stukje lopen.

2 Reactie's
 • Nathalie
  Geplaatst op 12:56h, 17 december Beantwoorden

  Goedemiddag Paul. Interessante stof tot nadenken over breinvriendelijk trainen. Daarom dat wandelcoaching zoveel kan te weeg brengen. Smaakt naar meer. Bestaat hierover boek of training? Bedankt voor het delen. Hartelijke groeten, Nathalie

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:46h, 17 december Beantwoorden

   Mij is het boek ‘training from the back of the room’ van Sharon Bowman aanbevolen door de trainer die de workshop gaf.

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link