Laat het lichaam spreken

Laat het lichaam spreken

Mijn loopbaan ben ik begonnen als acteur. Het acteren is van grote invloed geweest op de krachtspreuken, met name op het inleven in het gevoel en het aannemen van een sprekende lichaamshouding. Het allereerste begin wordt beschreven in Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose in de volgende passage.

Op de toneelschool hebben we een inloopdag. De school stroomt vol met ouders, broers en zusjes. In alle klassen zijn open lessen. In de middag zijn er voorstellingen en presentaties. De docent mime vertoont in een donker klaslokaal korrelige zwart-witfilmpjes van de uitvinder van de ‘mime corporel’, Etienne Decroux. Daar komen drie figuren op in strakke pakken die hun lichaam volledig bedekken. Ze bewegen mechanisch en tegelijkertijd lijkt het wel een dans. Volkomen synchroon en ritmisch bedienen ze denkbeeldige machines. Er gaat een stoomfluit. De lichamen ontspannen zich kortstondig om meteen daarna weer onvermoeid te produceren.

De taal van het lichaam
De film wordt gevolgd door een korte film waarin een liefdesduet wordt verbeeld. In witte danspakken draaien twee figuren traag om elkaar heen alsof ze elkaar beminnen zonder elkaar aan te raken. De houdingen die ze aannemen, de vloeiende bewegingen die van hen beiden één geheel maken, zijn zo eeuwig dat de tranen mij in de ogen schieten.
Nauwelijks een jaar later duw ik de deur open van een woning in een Parijse voorstad. In de kelder wordende lessen door de meester himself gegeven. Hij is al meer dan tachtig jaar oud. Van hem leer ik de taal van het lichaam. Als hij een van zijn lichaamsgedichten uitvoert in de stille ruimte waar je alleen nog maar zijn adem kunt horen, is iedereen bevangen. Liefde is passie. Afscheid is een scheur in de tijd. Ik sleep een grote spiegel zes trappen omhoog naar mijn kleine chambre de bonne, de vroegere kamer voor de hulp in de huishouding op de bovenste verdieping van het huis. Daar oefen ik dag na dag de verfijnde bewegingen en houdingen.

Bewegen zonder te bewegen
Decroux gebruikt een apart woord om de energie waarmee een beweging wordt uitgevoerd aan te geven. Hij noemt het ‘dynamoritme’. Wanneer je stil staat en niet beweegt, kun je het lichaam nog steeds een krachtige uitstraling geven. Je kunt bijvoorbeeld een speer werpen en bevriezen in het laatste moment voor je de speer loslaat. Mouvement sur place noemt hij deze houdingen: bewegen zonder te bewegen. Een lichaam dat een emotie uitdrukt staat niet stil als een standbeeld, maar heeft innerlijke dynamiek, heeft een tendens die nog net niet tot beweging leidt. Dat geeft de ziel aan een houding.

Schep een levend standbeeld
Bij elke krachtspreuk kunnen we een lichaamshouding vinden die precies het gevoel uitstraalt. Zo is de houding bij ‘Ik heb vertrouwen’ open en ontvankelijk. De tonus van deze houding is zowel ontspannen als beschikbaar. De voeten staan stevig in de grond. De bilspieren zijn enigszins aangetrokken, wat je het gevoel geeft dat je klaar bent voor de actie die gaat komen. Het hoofd staat iets omhoog, alsof je een geur aan het opnemen bent.
Het is een mouvement sur place, een beeld met een innerlijke dynamiek.

Krachtspreuken
Het gebruik van krachtspreuken is de tweede sleutel van ‘De innerlijke metamorfose’. Met deze sleutel kun je nieuwe krachten in jezelf laten groeien. Je kunt zelfvertrouwen laten rijpen, of een gevoel van vrijheid en autonomie laten ontstaan, Je kunt soepeler en luchtiger worden of je meer verbonden voelen met alles om je heen.
Het boek ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’, beschrijft tien van zulke krachtspreuken. Via een QR-code verkrijg je toegang tot 10 video’s die elk een van de krachtspreuken laten zien, zodat je ze zelfstandig goed kunt uitvoeren.

Vandaag verschijnt het boek
Hoera, vandaag verschijnt het boek! Diegenen die het boek gereserveerd hebben ontvangen een dezer dagen een gesigneerd exemplaar. In deze eerste 1000 boeken bevindt zich ook een prijsvraag. De drie inzendingen die het meeste indruk maken, winnen een individuele sessie met mij van 1.30 uur.

Ik wil ‘Vleugels van vertrouwen’ bestellen

Boekpresentatie in Amsterdam
Op zaterdag 30 oktober is de boekpresentatie in De Roos in Amsterdam. Er zijn twee sessie:

  • van 13.30 tot 15 uur
  • van 16 tot 17.30 u

In beide presentaties zijn nog enige plaatsen vrij.

Het programma van de boekpresentaties bestaat uit:

  • Gratis workshop waarin ik de beide sleutels behandel waarmee je de Innerlijke metamorfose kunt teweeg brengen.
  • Gezamenlijk oefenen van een krachtspreuk
  • Presentatie van het boek
  • Vraag en antwoord

Op dinsdag 2 november van 19 tot 20.30 uur is er een online boekpresentatie.

Als je je aanmeldt, ontvang je een link. Je gebruikt die link op de avond van de boekpresentatie om mee te doen. Het wijst zich verder vanzelf.   Ik meld mij aan

Geef een reactie