Laat je keuken zien

Laat je keuken zien

Laatst kregen we op vrijdagavond een appje van onze bovenburen dat in het weekend de vloer een onderhoudsbeurt zou krijgen. We kunnen heel goed opschieten met de buren en helpen elkaar wanneer nodig. We nodigen elkaar uit op onze feestjes en lachen met elkaar. Maar nu schrok ik. Wij zouden zaterdagmiddag bezoek krijgen van onze dochter en die heeft een baby’tje. Zelf zouden de buren een weekendje weg zijn. Ze hadden zich niet gerealiseerd dat het schuren van de vloer bij ons een kabaal oplevert. Na over en weer appen en ook gesprekjes met de werkmannen, wisten we met z’n allen de klus in dusdanige banen te leiden dat we er minimaal last van hadden.

De ander jouw keuken laten zien
Tegelijk was het een les in communicatie. De appjes heen en weer bestonden voor een groot deel uit de ander meer zicht geven op de wederzijdse beleving. Ik noem dat in de training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ de ander jouw keuken laten zien.
Als je iets wilt aankaarten is het belangrijk de ander niet alleen te vertellen dat je ergens last van hebt maar het zodanig te beschrijven dat de ander het zich kan voorstellen. Bij het beschrijven van ‘de keuken’ blijven we vaak op de drempel staan: ‘Het maakt veel lawaai, kan het ook wat zachter?’
Maar als je het duidelijker omschrijft: ‘Vanmiddag komt mijn dochter en haar man op bezoek met een jong baby’tje. Het is dan wel erg hinderlijk als er tegelijk lawaai van een schuurmachine is. Het baby’tje zal waarschijnlijk ook een slaapje willen doen.‘ Dat roept veel meer begrip en inzicht op.
De buren zelf lieten ook ‘hun keuken’ zien: ze waren pas kort daarvoor opgebeld dat er bij het team werkmannen klussen verschoven waren en ze plots aanstaand weekend al konden komen. Voor de buren zelf kwam het ook goed uit want zij zouden dat weekend sowieso niet thuis zijn.
Door hun achtergrond te beschrijven ontstond er bij ons ook meer begrip.

Vuurwerk
Rondom dergelijke uitwisselingen zijn er tal van mogelijke valkuilen en uitglijders. Er had verwijt en onbegrip kunnen zijn dat zich weer had kunnen vertalen in knallen en vuurpijlen: ‘Hadden jullie dat zelf niet kunnen bedenken?’ ‘Jeetje wat een asociaal gedrag’ ‘Ik heb er zo genoeg van’, waarna er een groots vuurwerk met heftige knallen had kunnen losbarsten.

Hoe je conflicten voorkomt
Net zo zo belangrijk als goed kunnen aankaarten bij overlast is het voorkomen ervan. In de training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ besteden we minstens de helft van de tijd aan het je dusdanig opstellen dat er helemaal geen conflicten ontstaan.
Daarbij is in mijn ogen de mate waarin je ‘zichtbaar’ bent cruciaal. De meeste conflicten ontstaan door het onvoldoende verwoorden van behoeftes en gevoeligheden. Als je jezelf zichtbaar opstelt, kent jouw omgeving je goed. Men weet waar jij prijs op stelt en ook wat jij lastig vindt. De ander zal daar op anticiperen.
Dat noem ik ‘het onderhouden van je tuin’. Ook daarbij is het belangrijk het zo te vertellen dat het overkomt en blijft hangen. In het verhaal met onze buren zou dat kunnen bestaan uit het al eerder vertellen hoe gehorig de woningen zijn en positief gedrag te zien en te benoemen: ‘Jullie hadden gisteren een feestje. We hebben er nauwelijks iets van gemerkt. Dank jullie wel.’

Training Assertiviteit en Heldere Communicatie
Donderdag 8 februari start er een nieuwe training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’. De avondtraining is al vol maar in de namiddag is nog plaats. Deze start om 16.30 uur en duurt tot 18.30 uur. We trainen zowel de zichtbaarheid als ook situaties waar je iets wilt aankaarten. Deze training is bijzonder behulpzaam. Bij de gemeente Deventer en het bedrijf Secrid wordt deze training aan alle medewerkers aangeboden. Ik kan hem in mijn tijdsschema slechts twee keer per jaar aanbieden als open training.

De training bestaat uit vijf sessies van 2 uur. De sessies zijn online, wat net zo goed werkt als fysieke sessies. Er is gelegenheid om eigen situaties in te brengen. Je ontvangt na elke sessie een mail met aanvullende uitleg en krijgt een handig overzicht zodat je weet wat de ankerpunten zijn en wat je beter kunt vermijden.

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ 

Reactie van een deelnemer
Ik ben blij dat ik meer bewustzijn heb gekregen door de technieken die aangereikt zijn om op een goede manier met elkaar te kunnen communiceren.  Paul geeft je steeds het gevoel, dat je in dit proces op weg bent om hierin bekwaam te gaan worden. Ik merk dat ik nu meer ruimte in mezelf ervaar en mezelf beter kan laten zien. De vaardigheden van de communicatie kon ik verbinden met de eerder gedane workshop “Zelfbeeld en Emoties”. Deze trainingen zijn nauw met elkaar verbonden. Je kunt in een diepere laag terecht komen waar pijn is geweest en wat eerder niet op een goede manier uitgesproken kon worden. Dit kun je dan alsnog aangaan met de aangereikte tools.
Corrie van Zonneveld

Geef een reactie