Laat je niet afleiden door jezelf

Afleiding

Laat je niet afleiden door jezelf

Laatst kwam ik een ZZP’er tegen die mij het volgende vertelde: ‘Ik ben graficus en een half jaar geleden heb ik de overstap gemaakt van werknemer naar zelfstandige, en naar alle tevredenheid. Ik geniet mijn vrijheid en kan zelf  bepalen wat ik wanneer doe. Er is echter een ding wat ik lastig vind, ik heb moeite mij bij mijn taak te houden. Telkens weer ga ik even naar het nieuws kijken, of iets opzoeken op internet, waar ik net aan moet denken. Aan het eind van de dag ben ik kwaad op mijzelf, want dan vind ik dat ik niet genoeg gedaan heb.’
Bij een eenpitter ligt dit gevaar nog meer op de loer dan wanneer je in een team werkt. Je kunt zelf kiezen wat je gaat doen en moet de motivatie om iets af te maken of een probleem te overbruggen volledig uit jezelf halen. De geest kan dan gemakkelijk afleiding zoeken of ontsnapping manoeuvres verzinnen. Ik vertelde hem hoe ik hiermee omga.

Je kunt alle associaties en ideeën van de geest als opties beschouwen, in plaats van als dwingende vragen. Opties zijn er oneindig veel. Je kunt altijd nog meer weten, verder gaan of nog dieper duiken. Ik ga bewust niet op deze opties in. Als ik echt heel graag iets wil weten of opzoeken, doe ik dat pas nadat de huidige taak is afgerond. Kom ik er even niet uit, dan neem ik een witje (iets doen waarbij je niet hoeft na te denken, iets dat je laat mijmeren).

Eigenlijk beoefen je met deze aanwijzing zelfdiscipline. Persoonlijk houd ik niet van het woord moeten, ik heb het liever over willen of over iets belangrijk vinden. Moeten duidt op tegenzin en dwang. Het is een benadering die vaak gebruikt wordt in de opvoeding of op school. 
Naar mijn idee is dit veel minder effectief dan uit vrije wil voor iets kiezen. 
Maar heb je eenmaal gekozen voor een bepaalde studie, voor een sport, voor yoga of meditatie, dan komt de discipline om de hoek kijken. Het betekent vaak bewust je afleidingsmogelijkheden negeren en daarmee je aandacht en doorzettingsvermogen trainen.

Aanwijzing 3 van het Tijdsurfen: Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten

Tijdsurfen kun je leren in de cursus timemanagement ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Geen reactie's

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link