Lachende jongen

Lachende jongen

De zalen zijn gerangschikt naar thema. Een van de thema’s is lachen. Dat is opmerkelijk want in de 16de eeuw was het niet gebruikelijk om lachend afgebeeld te worden.
Frans Hals maakte grofweg twee soorten schilderijen, op bestelling of voor z’n plezier.
Je ziet echtparen afgebeeld in zwarte kleren met zo’n kanten kraag. Je ziet ook schuttersgildes, net als bij Rembrandt. Als Rembrandt naast portretten vooral scenes uit de bijbel afbeeldt, heb je bij Frans Hals het gevoel dat je door de straten van Haarlem loopt, zo’n 400 jaar geleden.

Lachende jongen
Ik sta voor een klein rond schilderijtje dat ‘lachende jongen’ heet. Hij heeft lange haren die losjes langs zijn gezicht wapperen. Om zijn hals een kenmerkend wit kraagje, maar dan van de armere klasse. Was het een buurjongen? Het schilderijtje is een parel. Het jongetje kijkt onbevangen lachend en Frans Hals was geraakt.
Kijk je nog wat dichterbij dan zie je dat de schilderstreken nauwelijks logisch zijn. Met een enkele streep geeft hij reliëf aan de onderlip. Het maakt zijn schilderkunst net zo vrij als de lach van het jongetje.

Je laten gaan
Als ik het thema emoties behandel in mijn workshops, gaat veel aandacht naar het kalmeren van emoties waar we last van kunnen hebben, zoals angst, pijn of verdriet. Ik ruim echter een speciaal plekje in voor de emotie waar Frans Hals zo door geroerd is: lachen.
Vroeger was ik acteur. Als acteur is het een kunst om een scène zo te spelen dat het publiek de grap niet voelt aankomen en zich daarom volledig laat gaan.

Lachen is een cadeau van de schepping, zoals de schepping vol met cadeautjes zit. ‘Durf vrij en ongeremd te lachen’ is de boodschap van de oefening die we doen. Door de honderden jaren heen, geef ik een knipoog aan Frans Hals, die dit zo schitterend verbeeldt.

In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ maak je als het ware een landkaart van jouw patronen en gevoeligheden. We gaan uit van volledige zelfacceptatie, want dat is de beste voedingsbodem voor ontwikkeling en transformatie. Het zijn veilige en ook leuke workshops met veel humor en uitwisseling tussen de deelnemers. Aan het einde zijn de deelnemers verrast door het sterke groepsgevoel dat zich ongemerkt heeft ontwikkeld.

Driedaagse Pinksterworkshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ in klooster Samaya
Elk jaar met Pinksteren vindt deze workshop plaats waar je je nu al voor kunt inschrijven. Het is een gewilde workshop dus vroeg inschrijven is verstandig.

Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya

Reactie van een deelnemer
Laat het verzet los’ is de zin die nog steeds als een mantra door mijn hoofd gaat. En eigenlijk zit daar alles in van wat ik geleerd heb. Tijdens de workshop was er geen onnodig gepraat, gingen we naar de kern en was er aandacht voor iedereen. De diepte in, maar nooit zo dat het loodzwaar wordt. Niks hoeft anders. Dingen zijn zoals ze zijn. Lichtheid. Humor. Focus. Structuur. Rust.
Melissa Jonker, Communicatie en Kunst

Zes sessies online ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ vanaf 2 mei
In de lente kun je ook de online workshop doen. In kleine groepen van max. 8 personen word je gedurende twee maanden door mij begeleid. De resultaten zijn bijzonder positief. De aanwijzingen zijn ingesleten en tot goede gewoonte geworden.

Online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’

Reactie van een deelnemer
Ik ben heel erg blij dat ik deze workshop heb gevolgd. Het heeft me heel veel opgeleverd en ik heb het als bijzonder waardevol ervaren. Ik heb mijn negatieve zelfbeeld om kunnen zetten in een positief zelfbeeld. Ik heb geleerd om ruimte te maken voor mijn emoties, waardoor ik minder in mijn hoofd ben. Ik heb geen goedkeuring meer nodig van anderen, maar vertrouw meer op mezelf.
Sylvia Gorter, Salesmanager

Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ voor coaches
Je kunt in een eenjarige opleiding opgeleid worden tot coach. Met deze opleiding kun je de methode toepassen bij cliënten of integreren in je bestaande kennis.
Start 19 en 20 maart in klooster Samaya

Reactie van een deelnemer
Janneke Zwarteveen, Mensendieck therapeute vertelt over de opleiding en hoe ze de methode toepast. https://youtu.be/4NqBWCPiD1s

Geef een reactie