Langs de afgrond

Langs de afgrond

Aarzelend kijkt ze om zich heen. Ze staat op een smalle richel op éénhoog bij de bovenburen. Verdergaan betekent een flinke stap over de leegte om daar de volgende halte te bereiken. Ze gaat even zitten. Dan richt ze zich weer op en besluit om te keren. Tussen het gaas dat ik er ooit heb bevestigd om het voor de duiven minder aantrekkelijk te maken, niks tegen duiven maar duivenpoep wil ik niet in dikke klodders op de stoep hebben, loopt ze naar het dak van de tuinkast.

Teruggaan is geen optie
Mijn vrouw is opgelucht. Goed zo, kom nu maar naar beneden. Alsof juist deze aanmoediging haar dat tot het tegendeel doet besluiten, keert ze om, loopt opnieuw naar de regenpijp, zet een voet op de zwaar wiebelende wisteria en bereikt de lange houten stok die de blauwe regen ondersteunt tot naar de buren toe. Alsof ze altijd al wist dat je het zo moet doen, loopt ze vlotjes over de dunne lat tot aan het eind. Het eind? Kun je hier niet ook verder komen?

Lang en aandachtig kijkt ze naar de boerenjasmijn die in volle bloei staat te pronken maar ver van haar vandaan is. Ze kijkt om maar terug is geen optie. Mijn vrouw is naast mij komen staan en wil haar redden. Ik ben meer van eens kijken hoe ze het aanpakt. Mantra onze poes neemt ruim de tijd om te overwegen. Een paar keer gaat haar pootje naar beneden om het weer terug te trekken. Dan waagt ze ook deze move. Elegant belandt ze op de smalle bovenkant van de tuindeur naar de buren. Dit biedt perspectief. Ze kan zomaar enkele meters vooruit tot midden onder de jasmijn.

Niet helpen is ook helpen
De overstap naar de jasmijn is toch andere koek. Als ze terugloopt naar de deur, kan mijn vrouw het niet langer aanzien. ‘Laat haar toch’ probeer ik nog maar boven op een tuinstoel laat Mantra zich vleien in de handen van mijn vrouw.

‘Jij zou de kinderen ook niet helpen’, zegt mijn vrouw. Dat klopt, ik huldigde bij onze kinderen de filosofie dat als ze er zelf konden komen, het mocht, maar dat ze dan ook zelf weer de terugweg moesten vinden. ‘Ik bleef er wel bij staan om een eventuele val op te vangen’ verweer ik me.

Nu we vaak onze kleinzoon te logeren hebben, is het weer actueel. Zijn moeder heeft als peuter ook leren klauteren op deze manier en deed dat zowel behoedzaam als met vertrouwen.

Handelen vanuit vertrouwen
Vertrouwen is een basisgevoel. Als je dat aan kinderen kunt meegeven, bezorg je ze één van de grootste waarden in het leven. De dag, de toekomst, het leven met vertrouwen tegemoetzien maakt dat het leven licht en blij wordt. Dit is helemaal geen ontkenning van de mogelijkheid tot tegenspoed of rampen die kunnen gebeuren. Integendeel, een ziekte, een zakelijke tegenvaller of de opwarming van de planeet, kun je het beste ook met vertrouwen aangaan. Stapje na stapje wen je aan de nieuwe situatie en met vertrouwen kies je de beste weg die zich dan voor je opent. Zoals ook Mantra dat doet bij haar expedities in onze tuin.

Het is nooit te laat om vanuit vertrouwen te leren leven. In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ leer je om in lastige situaties emoties hun werk te laten doen. Dat is: jouw waarschuwen en weer terugkeren naar vertrouwen.
Het vertrouwen zelf kun je laten groeien met de krachtspreuk ‘Ik heb vertrouwen’. Die zeg je maar één keer per dag. Je beleeft de spreuk zoals een acteur dat zou doen, gespeeld en toch echt. Na enkele weken al zul je merken dat je steeds vaker een basis van vertrouwen voelt.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
Aan het einde van het jaar, op donderdag 12 december, start er weer een nieuwe online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties‘. In zes avonden krijg je via Zoom alle ins en outs aangereikt en is er veel ruimte om met elkaar te oefenen.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ 

Reactie van een deelnemer
Een fantastische workshop die je doet inzien hoe je op een natuurlijke manier kunt inspelen op allerlei situaties op zowel emotioneel als praktisch vlak. De workshop heeft mij weer rust en vertrouwen gegeven.
Lydia van Wees, Administratief medewerker

Het boek van Paul Loomans over het zelfbeeld
Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose

– Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen

Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 23,50

Set kaarten met krachtspreuken

De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek  ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in een mooi doosje. De  illustraties zijn van van Anouschka Boswinous.
Bestel een set kaarten voor € 15
2 Reactie's
 • Jorinde
  Geplaatst op 16:22h, 11 juni Beantwoorden

  Grappig. Als positieve affirmatie had ik vanochtend in mijn dagboek geschreven:” Ik heb vertrouwen in mezelf”. Het heeft mij geholpen vandaag een hoop administratieve klusjes af te werken waar ik normaal gesproken met een grote boog omheen loop. Dus mijn paadje was vandaag rechter dan gewoonlijk 😉

 • Marie
  Geplaatst op 17:19h, 11 juni Beantwoorden

  Prachtig stuk met heel veel kanten als beschrijving en lering, dichter bij de mens kun je niet komen, lijkt me!
  Het, VERTROUWEN geeft je elke keer dat duwtje in de rug als je twijfelt, Dank je Paul!

Geef een reactie