Le murmure de la rivière

Le murmure de la rivière

Ik word wakker van het geluid van het beekje. Het is alsof het beekje praat. In het Frans is daar een uitdrukking voor: le murmure de la rivière. Ik stap uit mijn tent en zie mijn oude vriend de beuk staan. Hij heeft een dikke afgebroken stuk stam dat op de grond ligt te vergaan. De centrale stam echter staat stoer overeind. Een laaghangende tak met talloze blaadjes buigt zich als een beschermende hand over mijn tent. Als er wind is, en dat is er hier vaak, streelt de hand over het dak van mijn tent. Ik stap van steen tot steen de rivier in. In het midden ligt een reusachtig blok rots. Ik ga erop staan, leg mijn handen op mijn hart en voel mij diep verbonden met de natuur om mij heen, en de natuur om mij heen ook met mij denk ik.

Toeschouwers
Het is het lot van de mens: we denken en beschouwen. We praten met onszelf en geven onzichtbaar voor anderen onophoudelijk commentaar op wat we zien en beleven.
Het denken is een evolutionaire stap of sprong die als schaduwkant heeft dat we ons tegelijk afscheiden van de omgeving. We zijn toeschouwers in plaats van deelgenoten.

Constance maakt rare geluiden. Ik kijk Ingrid aan: wat is zij nou aan het doen? Dan hoor ik het vogeltje ook. Het is middag en we zitten op een stenen vlakte onder in een ravijn. Voor ons stroomt een rivier. In de naaldboom naast het water zit het vogeltje. ‘Kwiet kwiet, piete piete prrr’ zegt Constance. Even is het stil, dan antwoordt het vogeltje.

Ik voel mij verbonden
‘Ik voel mij verbonden’ is één van de 10 krachtspreuken. Krachtspreuken zijn een uiterst efficiënt middel om nieuwe overtuigingen en gewaarwordingen in je te laten groeien. Je zegt krachtspreuken bij voorkeur ‘s morgens na het opstaan. Een krachtspreuk zeg je niet alleen in je hoofd, maar met je hele lichaam. Terwijl je hem zegt, voel je de emotie.
Misschien lees je deze inspiratie op vakantie en kun je een mooi plekje vinden In de natuur. Vouw je handen samen op je hart en zeg en voel de spreuk. Als je de spreuk regelmatig op deze intense manier zegt, schiet zij al snel wortel in je. Voor je het weet ben je ook aan het praten met vogeltjes, bomen en een rivier.

Krachtspreuken hebben veelzijdige toepassingen. Je kunt er ook vastzittende oude patronen mee vervangen door een frisse blik. Je leert alle toepassingen kennen en inzetten in de workshop ‘De Innerlijke metamorfose in zelfbeeld en emoties’.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 28 september 2023
 • 6 avondsessies van 2 uur
 • Twee tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30-18.30 en 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Het boek van Paul Loomans over het zelfbeeld
Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose
– Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen

Bestel een exemplaar voor € 22,50

Set kaarten met krachtspreuken

De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek  ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in een mooi doosje. De  illustraties zijn van Anouschka Boswinous.
Bestel een set kaarten voor € 15
1Reactie
 • Marianne Peltenburg
  Geplaatst op 11:41h, 25 juli Beantwoorden

  Beste Paul,

  Hoewel het lang geleden is dat ik in Frankrijk bij zo’n murmelend beekje was, voelde en hoorde ik het weer bij jouw beschrijving.
  Sprankelende groeten,

  Marianne Peltenburg

Geef een reactie