Lijntjes spannen in het onbewuste

Lijntjes spannen

Lijntjes spannen in het onbewuste

Als je net een mooie film op de tv gezien hebt, en je zit nog een beetje na te mijmeren over het slot, moet je echt opspringen en de afstandsbediening grijpen, want anders zit je de volgende seconde in een heel ander programma, zonder een moment tijd om je gedachten te laten gaan over wat je net gezien hebt. 
Netflix is nog erger. Ik kijk nauwelijks Netflix, maar de documentaire over Michael Jordan wilde ik wel zien. Daar heb je zo ongeveer een gebruiksaanwijzing nodig om niet meteen in de volgende aflevering te belanden. Elke vorige aflevering eindigt met een cliffhanger, het vraagt dus echte discipline om te stoppen. Nog afgezien van het feit dat de docu maar liefst 10 afleveringen omvat. Alsof het erom gaat je zoveel mogelijk uren vast te nagelen aan Netflix.
Als ik net een film of een documentaire heb gezien, gebeurt het belangrijkste in het half uur daarna. Dan schieten bepaalde beelden opnieuw door mijn geest, valt me dat ene zinnetje weer te binnen en leg ik in het geval van Jordan een associatie met een andere sporter. 
Wat er gebeurt, is: ik laat het bezinken.

Lijntjes spannen

Het lijkt wel letterlijk te zinken, als je het onbewuste tenminste voorstelt als een verdieping lager dan het bewustzijn. Het mysterieuze van het onbewuste is, dat je van het proces en de opslag zelf niets merkt, het gebeurt immers onbewust. Maar wel van het resultaat. 
Dat is de verwerking van wat je net gezien hebt. Het is alsof er een item bijgekomen is op een plankje in het onbewuste en er tegelijk allerlei lijntjes zijn gespannen naar andere herinneringen en items. 
Terwijl als je meteen verder kijkt, zet je het item zo gehaast op de plank dat het er aan de andere kant weer afkukelt. En er helemaal geen verbindingen getrokken zijn. 
De items die een plekje hebben gekregen in het onbewuste, leven met je verder. Je hebt ze opgenomen. Ze zijn deel van je geworden, zelfs als ze uit de directe herinnering vervagen.

Vlak naast je

Mijn raad: leg de afstandsbediening vlak naast je tegen het einde van de film of aflevering. Houd hem in aanslag. En druk precies op het goede moment op de uitknop, zodat de film in je hoofd kan gaan lopen. 
En nog een tip: neem een abonnement op Cinetree. Ik kreeg het voor mijn verjaardag van mijn dochter cadeau. Het is een videotheek met louter goede films. En aan het einde na de aftiteling mag je nog even blijven zitten namijmeren, want de film stopt gewoon.

Lijntjes spannen in het onbewuste leer je in eeen workshop Stressvrij werken met Tijdsurfen

Wat levert Tijdsurfen je op?

 • Je leeft en werkt met aandacht en hoeft daarvoor geen moeite te doen
 • Je ervaart voldoening bij wat je doet
 • Je hebt plezier in je werk
 • Je bent creatief
 • Je blijft gezond
 • Je lost uitstelgedrag op
 • Je piekert ’s nachts niet meer over je werk
 • Je hebt de tijd en toch komt meer uit je handen!

Je kunt het geleerde onmiddellijk toepassen en leert zo een stijl van werken, die je een basis van rust verschaft, ook als er veel op je afkomt.

7 Reactie's
 • Andrea Kessler
  Geplaatst op 13:06h, 09 juni Beantwoorden

  In de bios blijf ik altijd zitten tot het einde van de afspan…

  terwijl de rest van de bezoekers vlucht alsof er brand is uitgebroken, geniet ik na en lees ik de afspan en alle namen van iedereen die heeft meegewerkt aan de film

  dierbaar namijmer momentje

 • christine de jong
  Geplaatst op 14:13h, 09 juni Beantwoorden

  Dankjewel, Paul wat een fijne tip en goed artikel…..voor mij…..ik heb tien keer zoveel tijd nodig om dingen te verwerken als anderen…..lijkt het…maar ben gelukkig ook hier weer niet alleen in…………..!!
  Dank, fijne medestander…..

 • Bert Lintmeijer
  Geplaatst op 15:19h, 09 juni Beantwoorden

  Nou ik voel het net zo als Andrea. Als ik op tv een film kijk, mis ik de aftiteling en hekel ik de reclame. Vroeger toen er nog geen reclame was werd de aftiteling nog wel getoond. Daarna sprak de omroepster nog een verbindend woordje. Lief hoor maar stilte is mij liever.
  Het onbewuste heeft wat tijd nodig om de dingen een plekje te geven in de intuïtie. Zegt Paul in “Tijdsurfen.” Ik ontdek steeds vaker hoe waar dat is en altijd in momenten van stilte.

 • Angela
  Geplaatst op 17:49h, 09 juni Beantwoorden

  Nog een tip waarbij je een filmhuis sponsort:
  https://picl.nl/
  Aanrader , mooie films en je betaalt een klein bedrag. Kan je je favoriete filmhuis sposoren

  • Paul
   Geplaatst op 10:58h, 12 juni Beantwoorden

   Dank voor de tip!

 • Joris
  Geplaatst op 18:49h, 09 juni Beantwoorden

  Dit is een puzzelstukje dat bij mij nog ontbrak en dat ik helemaal op zijn plaats voel klikken. Ach ja er worden nu lijntjes gespannen!

Geef een reactie