Maak je zintuigen wakker

Maak je zintuigen wakker

De gele bloementakken van de forsythia schommelen op en neer. De schaduw van de takken valt op mijn schrijfblok. Kinderstemmen uit de buurtuin zingen een spel met elkaar. De contouren van muggenlijfjes dansen in het tegenlicht. Een bal stuitert monotoon op het basketbalveld. De zon maakt gouden lijnen in het glas dat voor mij staat. Ik voel de lucht stromen langs mijn hals en de warmte van de zon op mijn huid. Een kind huilt met lange uithalen. Een motor brult over een verder gelegen straat.

Aandachtig waarnemen
Wat ik hier beschrijf zou je mindfulness kunnen noemen: aandachtig waarnemen.
Eigenlijk zou je willen dat het woordje ‘aandachtig’ niet nodig is. Je zou willen dat je vanzelf al gevoelig bent in je waarneming, zodat je opvalt wat er in je omgeving gebeurt. Je zou willen dat je voldoende open bent.
Als je gefocust bent, filter je heel wat geluiden en beelden weg. Er is zo’n bekend filmpje op YouTube waar je gevraagd wordt een balspel te volgen en te tellen hoeveel maal de bal overgegooid wordt. Vervolgens krijg je de vraag of je iets is opgevallen. ‘Nou nee, eigenlijk niet, er was niets bijzonders’. Dan word je gevraagd nog eens goed te kijken, maar nu hoef je niet te tellen. Dan zie je ineens halverwege een man in een berenpak de scene oversteken. ‘Wat, een man in een berenpak?’ Ja, zoiets enorms heb je dus niet gezien.

Als je in gedachten bent, neem je ook maar weinig meer waar. Je ziet niet meer, je hoort niet meer, je voelt niet meer.

Spel spelen
Het is leuk om een spel met jezelf te doen om onze zintuigen weer wat meer wakker te maken. Het spel kun je overal spelen. Het is met name een leuk spel als je wandelt, als je pauze hebt of als je even niets te doen hebt. In plaats van je telefoon te pakken.
Het spel gaat als volgt: je richt je eerst op het kijken. Je richt je aandacht na elkaar op vijf verschillende waarnemingen. Dingen die je altijd ziet maar waar je nu echt naar kijkt.
Vervolgens richt je je op luisteren. Je richt je aandacht op vijf verschillende geluiden die je hoort. Ze hoeven niet spectaculair te zijn. Het geluid van voetstappen is ook al een geluid. Ten slotte richt je je op je gevoel. Bij deze opdracht blijf je dicht bij je eigen lichaam. De zon op je huid, de schoenen om je voeten.

Je ziet dingen die je anders niet ziet
Het leuke is dat als je een paar keer dit spel gedaan hebt, je waarneming aangescherpt wordt. Als vanzelf gaat je ook zonder het spel van alles opvallen. Je ziet dingen die je anders niet ziet. Je neemt een geurvlaag waar die voorbijkomt. Je ziet een nieuwe bloem aan een kamerplant ontstaan. Het is alsof de gewaarwordingen mogen binnenkomen in plaats van dat ze aan de grens van ons lichaam blijven staan.

In het weekend van 8-10 april is er in klooster Samaya een weekendworkshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’. Deze workshop is een combi van echt even tot rust komen in het klooster met zijn prachtige kloostertuin, je laten verwennen door de buitengewone kwaliteit van de maaltijden en de verzorging in het klooster en de workshop. We beginnen de dag met meditatie. Deze is ook voor beginners toegankelijk.

Gedurende 3 dagen kun je met korting inschrijven voor dit weekend. Je ontvangt een reductie van € 35. De workshop kost dan € 395 voor een 1-persoonskamer en € 335 voor een schakelkamer.
De korting is geldig vanaf vandaag tot en met donderdag 31 maart. De korting is al verwerkt in de prijs op de website.

Inschrijven weekendworkshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ in klooster Samaya

Geef een reactie