Maak niet van jouw verwachting, mijn verplichting

Maak niet van jouw verwachting, mijn verplichting

Het is een statement van Guido Weijers uit de oudejaarsconferentie. ‘Guido heb jij kinderen?’ ‘Nee ik heb geen kinderen.’ ‘Waarom niet?’ Guido: ‘Maak niet van jouw verwachting mijn verplichting.’
Het kwam bij mij wel binnen. Het is een verzoek aan de ander maar tegelijk ook een opdracht voor jezelf.

Laat mij vrij
Het verzoek aan de ander is jou je vrijheid te gunnen. Voor mij persoonlijk is dat een gevoelig puntje. Ik houd er helemaal niet van wanneer er plots van buitenaf verwachtingen aan mij gesteld worden. Ik krijg het er acuut benauwd van alsof het bovenste knoopje van mijn overhemd ook dicht moet. Of dat ik met z’n drieën op de achterbank moet zitten voor een wat langere reis en ik dan in het midden.

Vrijwillige keuze
Ik wil gerust vrijwillig iets van mijn vrijheid inleveren wanneer ik daar zelf voor kies. In de zen bijvoorbeeld kan men jou een bepaalde taak toebedelen en dan wordt zonder dat het expliciet op de voordeur geschreven staat, van je verwacht dat je dit doet. ‘Paul, wil jij de afwas doen tijdens de sesshin?’ (Oh, slik, de afwas…) ‘Ja, dat is goed’.
Daar is een achterliggende gedachte, namelijk dat het niet uitmaakt wat je doet, als je het aanvaardt als de opdracht van dit moment. Het knabbelt ook een beetje aan je behoefte om gezien, gewaardeerd en gecompenseerd te worden. In de zen geef je gratis.
Omdat ik dit onderschrijf, kies ik vrijwillig voor deze onvrijheid.

Je hoeft niet
Omgekeerd is de opdracht voor mijzelf om de ander vrij te laten. De ander hoeft niet mee als hij dat niet wil. De ander hoeft niet mijn interesses te delen. Hij hoeft ook niet mijn smaak te hebben. Hij hoeft niet dezelfde films leuk te vinden of hetzelfde boek te waarderen. Hij kan er wel vrijwillig voor kiezen om met mij mee te gaan.
Met mijn partner doen we het zo dat we om de beurt een film uitkiezen om te kijken. ‘Wie is er aan de beurt?’ vragen we dan. Zo hoeven we geen van beiden onze eigen smaak te ontkennen.

Maak niet van jouw verwachting, mijn verplichting. Mooi! Dankjewel Guido!

Assertiviteit en Heldere Communicatie
Begin februari start er een training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’. Het is het dak van het huis van De StressOntknoping. Deze training geef ik momenteel ook voor medewerkers van de gemeente Deventer en van het bedrijf Secrid. Wat ik terugkrijg van de deelnemers is dat zij zich een manier van communiceren eigen maken waarbij zij zowel zichzelf als anderen meer ruimte geven.

‘De woorden die het eerst bij me binnenkomen zijn: zelfvertrouwen, en vrijheid. Het is zó fijn om nieuwe ‘tools’ aangereikt te krijgen, en deze in een veilige omgeving te oefenen. Het geeft vrijheid om te weten dat ik situaties die ik voorheen als ‘lastig’ zou omschrijven, met vertrouwen tegemoet kan treden. Je kunt leren hoe je met confrontaties om kan gaan (en vooral in een vroeg stadium adresseren), geweldig! De tools hebben ook nu al ervoor gezorgd dat gesprekken met mensen om mij heen dieper gaan, wat contacten fijner en boeiender maakt. Dankjewel voor deze fijne lessen, ik heb genoten van elke sessie en zou het iedereen gunnen om deze workshop te doen.’

Kim

De eerstvolgende training Assertiviteit en Heldere Communicatie start donderdag 2 februari. De avondgroep is al vol, maar in de middaggroep is nog plaats.

Info en meedoen met de workshop Assertiviteit en Heldere Communicatie 

 • Workshop online via Zoom
 • 5 avondsessies van 2 uur
 • Van 16.30 – 18.30 en 19.00 tot 21.00 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Maximaal 8 personen, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

1Reactie
 • Draga Rinkema
  Geplaatst op 05:56h, 26 januari Beantwoorden

  Mooi Paul.
  Je hebt me een jaar of zes begeleid met de problematiek dealen met man en zoon met autisme en de echtscheiding. Kortdurend. Toch kijk er met dankbaarheid en een zekere verwondering aan terug.
  . Heel erg bedankt ook voor deze bijdrage, voor dit simpel en voor de hand liggend verhaal maar oh zo belangrijk .
  Ik worstel ermee .

  Jammergenoeg kan ik niet deelnemen. Ik ben al met het.lezen van dit verhaal gezegend.
  Wens jullie veel succes.

Geef een reactie