Maak vele kleine stapjes in plaats van 1 grote

Kleine stapjes

Maak vele kleine stapjes in plaats van 1 grote

Eén grote stap lijkt heel wat, maar blijvende transformaties en ontwikkelingen bestaan eerder uit vele kleine stapjes. Dat geldt voor het opvoeden van kinderen, het werken aan persoonlijke ontwikkeling, het doen van yoga of sport en ook voor het maken van een ontwikkeling in je eigen bedrijf of baan.
Die ene grote stap gaat vaak te snel en is te weinig onderbouwd. Daarom is er minder kans op durend resultaat.
Als je je bijvoorbeeld voorneemt om in de ochtend de dag met yoga te beginnen, kun je klein aanvangen. Eén enkele zonnegroet, dat moet lukken. Na een tijdje gaat dat al soepeler voor het lichaam en de geest en doe je een serie van 3 keer een zonnegroet. Weer wat later doe je er ook nog een korte mediatie bij. Na verloop van tijd maak je die wat langer. En als je na een paar maanden achterom kijkt, zie je dat je uit het niets een mooi en solide ochtendprogramma voor jezelf hebt opgebouwd. 
Wanneer je jezelf had opgelegd om meteen een flinke yogasessie te doen, dan was je er waarschijnlijk snel weer mee gestopt.

Dit is trouwens ook een tip die nuttig kan zijn bij uitstelgedrag. Een hele zolder opruimen is een enorme klus. Alles overbodige spullen die je hebt weg doen ook. Een scriptie schrijven is fikse opdracht. Maar als je telkens kleine stukjes doet, alsmaar weer opnieuw, dan wordt het toegankelijk en heb je na verloop van tijd de hele zolder opgeruimd.

De kelder van het huis van De Stressontknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties verwerken

2 Reactie's
 • Roel
  Geplaatst op 14:04h, 12 juni Beantwoorden

  Dank je Paul, voor je mooie inspiratie over grote en kleine stappen, stapjes.
  En de prachtige rozenfoto.
  Ik ga ermee aan de slag

  Groeten,

  Roel

 • Marie
  Geplaatst op 14:15h, 12 juni Beantwoorden

  Beste Paul,
  dank – wat een prachtige thema weer, ben blij verrast, is echt wat ik nodig heb, wel besef en altijd moeite heb om niet te blijven door -emmeren. Nu gaat het lukken.
  Vandaag vond ik ook een heel mooie tekst op mijn filo-kalender en wil je bij iets terug sturen aan Oosterse wijsheid:

  Je kunt de diepte van
  iemands ontwaken zien
  aan zijn vermogen om de
  ander te dienen.
  Kukai (774-835)

Geef een reactie