Matthijs is boos

Matthijs is boos

Matthijs is boos, al meteen, van het begin af aan. Hij neemt ons mee terug naar de plaats van de misdaad. Minutieus rijgt hij de feiten aan elkaar. Telkens kijkt hij Victor met vuurspuwende ogen aan. Victor zelf blijft doodrustig. Hij moet er zelfs om lachen. Hoe bozer Matthijs, hoe meer de pretoogjes van Victor oplichten. Hij heeft het over ‘mijn vak’ en de achtergronden van het vak.
Glimlachend legt hij Matthijs uit dat als hij een truc deels onthult, het mysterie nog groter kan worden. Dat gaan we zo meteen meemaken. Marc-Marie heeft medelijden met zijn vriend. Hij houdt zich in, dat kun je zien. Dan zegt hij: ‘Het lijkt wel alsof je dit 5 jaar van je leven heeft gekost’.

Matthijs is slachtoffer geworden van een geniale truc van Victor Mids. De meeste trucs van Victor zijn trouwens geniaal. Deze met Matthijs kun je terugkijken op YouTube. Het opmerkelijke van de reacties van de slachtoffers van Victor is dat ze vaak boos worden. Niet zomaar een beetje, maar echt boos. Ze moeten zich inhouden, want er staat een camera op hun gericht, maar anders zouden ze Victor aanvliegen.

Er was geen optie
Matthijs krijgt een versimpelde versie te zien van de truc die met hem drie jaar geleden is uitgehaald. Dit is 80% van de truc, zegt Victor met een vriendelijke glimlach. Matthijs moet zich nu nog meer verbijten. ‘Ja,’ zegt hij ‘dit snap ik wel, maar …’ en hij herkauwt de feiten die de afgelopen jaren talloze keren door zijn hoofd moeten zijn gegaan. ‘Nog één vraag dan’, zegt hij ‘had ik het woord noodlanding ook niet kunnen uitknippen?’ Victor is gul. Dit is eigenlijk niet afgesproken, deze bonusvraag. Maar vooruit dan maar. ‘Er was geen optie geweest dat je het woord noodlanding niet zou hebben uitgeknipt’ zegt hij met enige nadruk in zijn stem. De mond van Matthijs valt wagenwijd open en blijft in deze stand staan. Gelukkig weet Marc-Marie de situatie te redden met een grap.

Als ik dit verhaal verteld zou hebben in de workshop over Zelfbeeld en Emoties die nu ‘De Innerlijke Metamorfose’ heet, zou ik de vraag gesteld hebben: boosheid was de secundaire emotie van Matthijs. Wat zou zijn primaire emotie zijn? Wat voor emotie ging er vooraf aan de boosheid?
Weet jij het? Je mag het laten weten in de reactie op deze Inspiratie. Zo houd ik net als Victor er nog even de spanning in!

Giftige angel
Het herkennen van secundaire emoties is een sleutel wat betreft het verwerken van een voorval. ‘Boosheid is toch een primaire emotie?’ zeggen mensen soms. Ja, dat klopt, want voor mij is de definitie van een primaire emotie een emotie die we gemeenschappelijk hebben met de hogere zoogdieren. En die kunnen ook boos worden. Toch treedt boosheid bijna altijd op als secundaire emotie. Eerst stoot je je hoofd, ‘Au!’. De emotie die je voelt is pijn. Dan begin je te foeteren: ‘Stom kastje ook’ of erger nog: je partner krijgt een veeg uit de pan: ‘Waarom sta jij er nu tussendoor te emmeren terwijl ik aan het koken ben?’
Bij het stoten van je hoofd is de boosheid geen drama. Als de pijn wegtrekt is het weer over. Maar als jij je gekwetst voelt door een familielid, of je voelt je door een collega opzijgezet, dan kan de boosheid aan je blijven vreten. Telkens opnieuw laat je de situatie door je heen gaan, net als Matthijs. Iedere keer weer ben je verontwaardigd. Familieruzies kunnen jaren duren of nooit meer overgaan.
Dat maakt niet alleen relaties kapot, het sloopt ook de gezondheid. Het is alsof je energie lekt. Alsof er ergens in je lichaam een giftige angel zit, die je er niet uitkrijgt.

Terwijl, de oplossing ligt net als bij Victor om de hoek. Alleen zie je hem niet. De oplossing is dat je een pijnlijk voorval verwerkt door de primaire emotie te voelen, de emotie die voorafging aan de woede. Pas dan, als je die durft te voelen, zul je kalmeren.
Je bent echter zo gefixeerd op de boosheid, je vindt die zo terecht, dat je niet het idee hebt om eronder te kijken.

Primaire en secundaire emoties uit elkaar houden en vervolgens die oude blessures verwerken is wat je doet in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’, Positief Zelfbeeld en Emotionele Balans.
1 maart begint deze workshop. Meld je vroeg aan als je verzekerd wilt zijn van een plaats want deze workshops lopen snel vol. Aanmelden en meedoen

15 Reactie's
 • Carry
  Geplaatst op 12:21h, 11 januari Beantwoorden

  Ik denk machteloosheid. Het niet kunnen begrijpen & weten dat dit ook niet gaat gebeuren. Je loopt tegen je eigen beperking op. Hartelijke groet, Carry

 • M
  Geplaatst op 13:02h, 11 januari Beantwoorden

  ook weer erg herkenbaar vooral de pretlichtjes in de ogen vulde mij ook met pret.

 • Anna
  Geplaatst op 14:11h, 11 januari Beantwoorden

  Een mooie klifhanger Paul. Ik denk dat de primaire reactie is jezelf stom vinden (waardeloos) dat je niet precies weet hoe het in elkaar steekt. groet Anna

 • Renate
  Geplaatst op 14:28h, 11 januari Beantwoorden

  Ik denk dat Matthijs zich zelf afwijst, een oude overtuiging ik ben niet goed genoeg.

 • Maria
  Geplaatst op 14:50h, 11 januari Beantwoorden

  Wat een mooi verhaal weer! Ik denk angst, geen controle hebben over wat er gebeurd door het niet te snappen. Dat maakt onzeker.

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 15:02h, 11 januari Beantwoorden

  Hallo Paul, ik zie niet dat Matthijs boos is, hij wil het gewoon begrijpen, groetjes,😀,

 • Lies
  Geplaatst op 15:04h, 11 januari Beantwoorden

  Ik denk ook onmacht. Jezelf dom voelen als je zelfbeeld getriggerd wordt.

 • Ingeborg
  Geplaatst op 15:28h, 11 januari Beantwoorden

  Mijn eerste reactie als ik dit terug kijk dan zie ik Angst bij Matthijs. Angst dat hij dit niet kan be’grijpen’. Angst om het weten los te moeten laten..
  Ben benieuwd op het vervolg.

 • Joke
  Geplaatst op 09:52h, 12 januari Beantwoorden

  Angst is de primaire emotie
  Angst voor controle verlies en totaal afhankelijk zijn ( dat was je als baby of kind ook)

 • Marlies
  Geplaatst op 13:51h, 12 januari Beantwoorden

  Angst, machteloosheid, lijken mij heel goed mogelijk. Als eerste kwamen bij mij op Vernedering, gekleineerd en ongeloof.

 • Son
  Geplaatst op 13:53h, 12 januari Beantwoorden

  Ik denk machteloosheid, geen controle hebben, uitgeleverd zijn, en dat maakt je boos.
  Groet Son

 • m.blekkenhorst
  Geplaatst op 19:13h, 12 januari Beantwoorden

  Is het een gevoel van onveiligheid dat opgeroepen wordt door niet bij de logica te kunnen komen?

 • Yvonne
  Geplaatst op 12:48h, 13 januari Beantwoorden

  Ik denk dat er sprake is van verwarring. Het niet rationeel kunnen begrijpen.

 • Hans
  Geplaatst op 14:00h, 16 januari Beantwoorden

  De primaire emotie is angst. Voor het onbekende, niet begrijpen. Dat voelt bedreigend.

 • Paul Loomans
  Geplaatst op 15:47h, 26 januari Beantwoorden

  Het juiste antwoord is angst. Matthijs is volledig ontregeld. Hij verliest de grondvesten waar hij normaal op staat. Dat boezemt angst in en Matthijs reageert net als zovele andere slachtoffers van Victor Mids met nauwelijks verholen boosheid.
  Leuk dat zovelen het goed geraden hebben!

Geef een reactie