Meditatie: niets dat je omver kan blazen

Meditatie

Meditatie: niets dat je omver kan blazen

Ik kan mij vergissen en heb geen onderzoek gedaan, maar het lijkt wel of er in deze tijd een grotere belangstelling is voor meditatie. Is het omdat we zo sterk geconfronteerd worden met het ongewisse?
Het zich voordoen van rampen en tegenspoed, zou je kunnen vergelijken met de kraterinslagen op de maan. Als je met een sterrenkijker naar de oppervlakte van de maan kijkt, zie je dat de bodem is bezaaid met kraters, waarvan we dan de grootste met een verrekijker kunnen waarnemen. Sommige kraters zijn wel 100 km in doorsnee. Andere weer veel kleiner. Het zijn meteorieten die de inslagen in de loop van de tijd hebben veroorzaakt. Het is een proces dat nog steeds doorgaat. Zo was er nog een flinke inslag in 2013.

Een droogschuur voor de klompen

Je kunt rampen die de aarde teisteren ermee vergelijken. Er zijn er in alle vormen, zoals de tsunami’s, orkanen en overstromingen. Oorlogen en conflicten kunnen we ook in het rijtje scharen.
Plagen en rampen zetten het leven in perspectief. Mijn grootvader had jarenlang gespaard voordat hij zich een droogschuur kon veroorloven, een gebouw waarin hij de handgemaakte klompen liet drogen. Apetrots was hij erop. Niet veel later werd het huisje in de oorlog door een bominslag vernietigd. Bij tegenslag en rampspoed worden we geconfronteerd met onze nietigheid.

Waar doe je het eigenlijk allemaal voor, als het toch zo weggewist kan worden? Dit is het gevoel dat de coronacrisis ook bij ons kan oproepen.

Tegenslag doet aan de oppervlakte komen wat echt is

Meditatie is de weg naar binnen. Mensen die er niet zoveel mee hebben, vinden het vooral saai. Je zit zolang en er gebeurt helemaal niets. Waarom zou je dat nou doen?
Om gegrepen te worden door de beoefening, moet je eigenlijk al een keer geconfronteerd zijn met deze vergankelijkheid. Het geeft het besef dat veel van wat we doen maar illusie is.
Tegenslag doet aan de oppervlakte komen wat echt is. Ineens wordt duidelijk wat wel en wat niet van belang is. Precies dit gevoel heb je nodig om de waarde van meditatie te schatten en om er een regelmatige beoefening van te maken.

Niets dat je omver kan blazen

De essentie van meditatie is dat je het zonder doel of winstoogmerk beoefent. Pas dan ontvouwt de meditatie haar volledige diepte.
Daarmee is ook meteen het verschil aangegeven tussen bepaalde vormen van Mindfulness en zenmeditatie. Zeker kun je er rustiger van worden, en een beter contact met je emoties krijgen. Maar als je nog verder gaat en meditatie beoefent met besef van de nietigheid van ons bestaan, klopt de ware dimensie. Dan houd je tijdens de meditatie niets vast, en laat alles door je heengaan. En is er niets meer dat je omver kan blazen. Onbewust maak je contact met de eeuwige pure energie die onder alles schuilgaat.

Deze coronatijd geeft dus een goede voedingsbodem voor meditatie.

Leren mediteren

Wil je leren mediteren, dan kun je deze video bekijken (neem er rustig de tijd voor, hij duurt 10 minuten!). Verder kun je als je al een beetje zitervaring hebt, momenteel virtueel met onze internationale groep mee beoefenen. Het onderricht is in het Frans, vertaalt naar het Spaans. Elke vrijdag is het commentaar is het Engels.

Workhop ‘Zelfbeeld en Emoties’ met Zoom

Resultaat

 • Je kunt hinderlijke patronen zoals jezelf naar beneden halen, pleasen of doemdenken tot rust brengen
 • Je krijgt een uiterst krachtige tool in handen om datgene in jezelf te laten groeien wat je nodig hebt, zoals; zelfvertrouwen, een gevoel van onafhankelijkheid, eigenwaarde of het gevoel erbij te horen.
 • Je kunt angsten en andere emotionele reacties tot rust brengen
 • Je krijgt een basisgevoel van vertrouwen
 • Je begrijpt hoe gedachten emoties in de weg kunnen zitten en weet wat je daaraan kunt doen
 • Het piekeren komt tot rust
 • Je herkent gevoeligheden die in vroegere perioden van je leven ontstaan zijn en weet deze te kalmeren.
2 Reactie's
 • marianne debets
  Geplaatst op 12:22h, 21 mei Beantwoorden

  dank voor deze aardige tekst over meditatie.
  Zelf mediteer ik sinds enkele weken online met de WCCM vanuit België,
  Ik ontvang dan in de loop van de dag een link waarmee ik kan inloggen om 20.00 uur
  Na een korte inleidende tekst van John Main of Laurence Freeman, beide benedictijner monniken
  wordt er 25 min. gemediteerd, er volgt nog een korte uitwisseling van ervaringen.
  De moeite waard om eens te proberen.

 • Isolde
  Geplaatst op 16:43h, 22 mei Beantwoorden

  Dank je wel Paul voor deze prachtige foto van de maan.
  De overdenking met betrekking tot mediteren sprak me aan. Ik mediteer niet, ben wel vaak in de natuur, vooral nu in deze Corona tijd.
  Ik voel me dan verbonden met alles wat er om me heen is en ervaar de eeuwige energie. Het geeft me rust.

Geef een reactie