Merde

Merde

‘Merde, merde, merde’ schreeuwt de anders zo bedachtzame man. ‘Merde, merde’ roept hij weer. Dan draait hij zich om en slaat met zijn volle vuist op de manshoge spiegelwand achter hem. Zijn gezicht is rood aangelopen. Hij briest. De klas is muisstil. Niemand beweegt, niemand neemt wat voor initiatief dan ook. Opnieuw bonkt hij op de spiegel die wonder bij wonder heel blijft. Decroux kijkt nog eens woest in het rond, draait zich weer om, loopt met driftige passen de trap op en verdwijnt.
De twee assistenten, Prosper en Constant kijken elkaar aan. Constant neemt de les over en gaat door alsof er niets gebeurd is.

Met gestrekte voet
De volgende dag ontbreekt er een leerling in de klas, een sympathieke Engelse jongen. Ik vraag mij af wat ik gemist heb. Waar was de meester nu zo ontdaan over? Wat heeft deze student misdaan? Niemand weet het. De assistenten weigeren om erover te praten. Van mijn medestudenten heeft niemand wat gezien.
Wat later hoor ik dat deze blonde Engelse jongen ook danser was. Hij strekte zijn voet bij een oefening zoals een danser dat doet in plaats van de meer natuurlijke beweging van de mimespeler.

Ik ben verbouwereerd. Nog des te meer daar het een aantal weken later nog eens gebeurt. En de studentengemeenschap dit blijkbaar accepteert van de meester. Nog iets later word ikzelf apart geroepen. Of ik nog even wil nablijven. Via een assistent wordt ook mij de wacht aangezegd. Ik moet onmiddellijk vertrekken.

De meester
Etienne Decroux is de meester van de moderne mime. Hij is een soort van halfgod. De school is omgeven met rites, die eerbetoon naar de meester uitstralen. Je schoenen uitdoen bij de ingang, de meester zelf respectvol begroeten bij binnenkomst en bij weggaan, elke vrijdagavond een verplichte conference bijwonen die eindigt met applaus.
Ik moet terugdenken aan dit wonderbaarlijke gedrag nu aan het licht komt dat Matthijs, de volkslieveling, ook zo’n angstcultuur om zich heen in stand hield en dat net als bij Decroux diegenen die wat hadden kunnen doen, wegkeken of niet durfden, bang voor hun eigen hachje.
Het gebeuren met Matthijs ligt in het verlengde van het Me Too appel. Mensen die macht dragen kunnen zich gemakkelijk ook misdragen.

Doe wat ik je zeg
In het geval van onvoorspelbare woede-uitbarstingen speelt nog iets meer mee: deze mensen staan vaak onder stress. Voortdurend worden ze bekeken, steeds moeten ze presteren op dat hoge niveau. Overal mensen die wat van ze willen, mensen die tegen ze opkijken en ze op een podium plaatsen. Deze stress maakt ze vatbaar. De man moet van zich afduwen. ‘Blijf bij me uit de buurt.’ ‘Doe wat ik je zeg.’ ‘Spreek mij niet tegen.’ Want ik leef zo aan de grens dat ik het niet verdraag wanneer er weerstand komt. En telkens weer gebeurt het dat hij het gevoel heeft over de grens geduwd te worden. Dan bijt hij van zich af. Dan slaat hij de spiegel aan diggelen.

Gedaanteverwisseling
Ik ben teruggekeerd naar Decroux. Ik heb een andere naam aangenomen, droeg contactlenzen in plaats van een bril, had mijn lange haren weggeknipt en droeg een ander soort outfit. Heeft hij het niet gemerkt of waardeerde hij het juist dat iemand zo volhoudend was? Decroux was een oude man, hij was al over de tachtig. Maar zijn kennis en methodiek waren onvervangbaar. Ik ben nog vier volle jaren bij hem op zijn school gebleven.
Zijn methodiek zit nog steeds in mijn lichaam en staat aan de basis van de krachtspreuken uit ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’. Voor zijn woedebuien en machtsgebruik had ik afschuw maar voor zijn methodiek en pedagogiek bewondering. Ik heb het naast elkaar laten bestaan en gedacht: ‘Ik ga het anders doen.’

Vastberaden kalmte en rust vooropzetten
Het kan namelijk ook anders. Door vastberaden kalmte en rust voorop te zetten en dan de condities te zoeken waarmee je dat kunt verwerkelijken. Het betekent dat je weet hoe je stress kunt vermijden en als er reuring ontstaat, je ook weet hoe je de spanning weer kunt laten afvloeien.

De bonussen van het Tijdsurfen
Werken vanuit rust leer je door te gaan Tijdsurfen. Tijdsurfen zet de kalmte voorop en geeft in zeven aanwijzingen het geheim prijs hoe je dit kunt verwerkelijken. Als je gaat Tijdsurfen krijg je als bonus kostbare extra verdiensten in je schoot geworpen: je bent creatief, de kwaliteit van je werk gaat omhoog en je productiviteit wordt verhoogd.
Dat zijn nu juist de eigenschappen waarmee men werken onder spanning tracht te rechtvaardigen.

Workshop Stressvrij werken met Tijdsurfen, 5 avonden via Zoom

  • workshop online via Zoom
  • Aanvang do. 23 maart 2023
  • 5 avondsessies van 2 uur
  • Van 19 tot 21 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Maximaal 8 personen, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

De kortsluiting opheffen
Stress van je laten afvloeien leer je door te begrijpen dat we emotioneel vaak blokkeren waarna er kortsluiting ontstaat. Dan slaat de schrik dat iemand een fout heeft gemaakt om in bonken op de spiegel of in het vernederen van een medewerker.
In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’  wordt stap voor stap getraind hoe je deze kortsluiting kunt vermijden en opheffen.De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties, 6 avonden via Zoom

De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties, 6 avonden via Zoom

  • workshop online via Zoom
  • Aanvang di. 3 januari 2023
  • 6 avondsessies van 2 uur
  • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30 – 18.30 uur en 19.30 – 21.30 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Maximaal 8 personen per sessie, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding
4 Reactie's
  • Martine Stam
    Geplaatst op 12:22h, 22 november Beantwoorden

    Mooi verhaal weer Paul dank!

  • Audrey
    Geplaatst op 15:00h, 22 november Beantwoorden

    Het is een mooi thema dat raakt aan mijn thema. Samenwerken vanuit vrijwilligheid. Hoe hoger de kwaliteit van de prestatie hoe meer het vraagt. Zowel van de “leider” als van de “volgers”. Hoe beter de leider een krachtige persoonlijke balans heeft hoe mooier de ander meegenomen kan worden in een gezamelijke prestatie. Het is heel interessant om te ontdekken welke kwaliteiten bij beide partijen ontwikkeld mogen worden om te kunnen presteren op hoog niveau vanuit vrijwillige verbondenheid. Aan elkaar en aan het gezamenlijke doel.

  • Ingeborg
    Geplaatst op 19:23h, 22 november Beantwoorden

    Dankjewel Paul. Wat een mooie inspiratie vol compassie. Ja het een kan naast het ander bestaan. Waarbij de woede-uitbarstingen niet goed gepraat worden maar door jou maar wel goed verklaard. De Meester en de Mens komen soms ruw met elkaar in botsing.

  • Eugenie van Noord
    Geplaatst op 14:04h, 23 november Beantwoorden

    Inspirerend Paul, dat je deze ‘uit het leven gegrepen’ anekdotes naast elkaar zet en ze met ons deelt.
    Mooi ook, om je te volgen in hoe jij je er destijds toe verhouden hebt. Dankjewel!
    Krachtig, creatief en grappig de oplossing zoals jij ‘m voor jezelf realiseerde; een “Tom Poes – verzin een list” realiteit.
    Met zonnige groet, Eugenie

Geef een reactie