Met pijn in het hart

Het groene autootje

Met pijn in het hart

Een groen blikken autootje
Vorige week had ik een gesprekje met mijn jongste dochter. Het ging over bewaren. Ik heb namelijk her en der kleine relikwietjes staan. Een groen blikken autootje dat behoorde aan een spel uit mijn jeugd, waar ik geweldig trots op was omdat het in ons grote gezin echt van mij was. Twee glaasjes beide met gebroken voet die nog uit de tijd dat ik in Parijs woonde stammen. Ze zijn oud en hebben zo’n prachtige kelkvorm: aan de rand iets naar buiten gekruld. Jarenlang dronk ik alleen uit deze glaasjes! Tot ze onvermijdelijk ergens tegenaan stootten en het voetje brak. Ze liggen uit te rusten op de vensterbank op een schoteltje.
Mijn dochter bekende dat ze twee stukjes van het linoleum dat in haar jonge jaren op haar kamer lag heeft bewaard. En ook een handvat van de oude keukenkastjes, die al lang vervangen zijn. Haha!

… die ons dwingt om lief te hebben
Marie Kondo zou er niet erg gelukkig mee zijn, denk ik. Er zit ook een andere kant aan het bewaren. Het is een teken van verbinding. Er is een gedicht van de Franse poëet de Lamartine dat luidt: ‘Objets inanimés, avez-vous donc une âme qui s’attache à notre âme et la force d’aimer?’, ‘Levenloze objecten, hebben jullie dan een ziel, die zich hecht aan onze ziel en haar dwingt om lief te hebben?’
We verbinden ons aan objecten omdat ze ons herinneren aan een periode van ons leven of aan een persoon die we liefgehad hebben. Het is dan lastig om deze objecten weg te gooien, overigens tot ergernis van mijn vrouw, die dat soort nostalgie niet heeft.
Maar ze heeft natuurlijke gelijk, het is goed om afscheid te kunnen nemen. Om net als Marie Kondo nog een keer het voorwerp in je handen te nemen en te koesteren. Dan bedank je het en vervolgens mag het wel verdwijnen.
Het doet even pijn, maar omdat je het liefdevol doet, is het ook mooi. Veel voorwerpen heb ik op deze manier losgelaten en opgeruimd.

Afscheid nemen is een kunst
Afscheid nemen is een kunst die belangrijk is om te beheersen. Het leven dwingt ons om afscheid te nemen van geliefden, van vrienden die een andere weg zijn gegaan, van werk dat we verricht hebben of van objecten waarmee we ons verbonden hebben.
Het verloopt allemaal volgens dezelfde paden. Het belangrijkste inzicht wat dit betreft is dat je verwerkt met je emotionele systeem en niet met je gedachten! Je kunt denken wat je wilt om het afscheid te relativeren, het blijft een vergeefse poging om de pijn te verzachten.
Maar als je de pijn durft te voelen, komt er een ander proces in werking. Het werkt louterend, het is het pad naar verwerking.

Hoe dit precies verloopt, hoe je jouw gedachten de emotionele verwerking kunt laten ondersteunen in plaats van tegenwerken, en wat de beste houding is om anderen te helpen die met verlies geconfronteerd worden, leer je in de workshop Zelfbeeld en Emoties.
Je leert er ook goed omgaan met andere emoties zoals angst of boosheid. Tegelijk ga je je vrijer voelen om de positieve emoties voller te beleven, zoals liefhebben of blijdschap.
De workshop Zelfbeeld en Emoties die start op di. 9 feb. heeft nog 1 plaats vrij. De workshop die start op ma. 1 maart heeft nog drie plaatsen vrij.

3 Reactie's
 • Hester van der Putte
  Geplaatst op 17:28h, 12 januari Beantwoorden

  Hoi Paul, toen ik de header van deze wekelijkse mail zag dacht ik: NEEEEEE! Hij gaat toch niet stoppen met deze wekelijkse inspiratie!? (als parmantig voornemen van 2021 ofzo, onder het motto ‘laten gaan’). Ik klauwde mijn mobiel vast en opende al gewapend de mail. Ik zou je wat vertellen hoor! Dit kan êcht niet!! In één ding had ik gelijk: het gaat over loslaten! Maar gelukkig niet van deze inspirerende mails. Die verbinden, met jou en mezelf en alle stressontknopers. Dankjewel voor al je mails van 2020 en voor deze nieuwe mooie mail!

  • Paul
   Geplaatst op 13:53h, 13 januari Beantwoorden

   Haha, leuk om te horen, Hester.
   Ik ben nog niet van plan ermee te stoppen, vind het zelf leuk om te doen!

 • Hester Van der Putte
  Geplaatst op 18:11h, 13 januari Beantwoorden

  Gelukkig Paul, ik maak er iedere week een huppeltje van!

Geef een reactie