Moeiteloos

Moeiteloos

‘Dit zijn de regels’ zeg ik. De groep die nu in een cirkel staat, luistert aandachtig. Ze hebben net met een willekeurige collega uitgewisseld wanneer zij rustig kunnen werken en wanneer er stress ontstaat. ‘Als je iets wilt delen met de groep, doe je een stap vooruit. Dan heb jij het woord en alle anderen horen toe. Vertel wanneer jij al vanuit rust werkt óf wanneer er stress ontstaat. Noem slechts één aspect.
Nadat je uitgesproken bent, blijf je nog even staan.
Ik vraag dan wie dat net zo ervaart. Die personen mogen ook een stap vooruit doen. Zo kunnen we goed zien hoe iets leeft in de groep.’

Share en Dump
Ik geef een voorbeeld. ‘Rust is er bij mij wanneer ik mijn telefoon op stil heb staan.’ De deelnemers kijken elkaar aan. Iemand doet een stap naar voren. En nog iemand. Dan volgt de helft van de groep.
‘Dit noemen we Share’, zeg ik.
Je mag ook iets persoonlijks vertellen, iets dat van invloed is op deze vraag. Bijvoorbeeld dat je de laatste tijd thuis was omdat je ziek was. Dat noemen we Dump.’

De oefening start. Ik denk bij mijzelf: als het van boven gefilmd zou worden, zou het er boeiend uitzien. Als een pulserende ketting.

‘De oefening heet Share en Dump,’ vertel ik ‘het is een oefening uit Deep Democracy. Deep Democracy is een methode van communiceren waarbij geprobeerd wordt ook de minderheid ruimte te geven en de mening van de minderheid te integreren in de mening van de meerderheid. Het gevolg is dat er een veel grotere consensus ontstaat. Iedereen voelt zich gehoord.’

Maar nu komt het.

Samenvatten

De opdracht van de begeleider is om aan het einde een samenvatting te geven van alle meningen en uitspraken. Daarbij probeert hij uitspraken die tegengesteld waren aan elkaar te koppelen. Zo zegt de begeleider bijvoorbeeld: ‘de meesten van de groep ervaren rust als het stil is in de ruimte, maar bij een persoon is het net andersom, deze concentreert zich beter bij harde muziek.’

Als het een grote groep is, vraagt het van de begeleider dat hij veel verbanden legt en niets vergeet.

En nu komt het echt.

Moeiteloos
Een tijdlang heb ik geprobeerd me extra te focussen als begeleider en al tijdens de oefening in mijn hoofd de slotsom voor te bereiden. ‘Ha dat kan ik verbinden met dat’ dacht ik dan. Maar als het dan stil was en ik begon samen te vatten, kon ik mij lang niet alles herinneren.

Als ik mij echter niet extra concentreerde maar simpel luisterde, dan gebeurde er een klein wonder. Soepel kon ik verbindingen maken. Moeiteloos herinnerde ik mij alle uitspraken…

Blijkbaar werkt mijn onbewuste beter als ik hem niet met wilskracht probeer te beïnvloeden.

De bijzondere werking van het onbewuste ervaar ik voortdurend tijdens de dag. Ik noem het een van de geheimen van Tijdsurfen. Zo schept de Tijdsurfer bewust een relatie met alles wat hij in de toekomst wil gaan doen om vervolgens te merken dat het onbewuste hem gaat assisteren. Op deze wijze schrijf ik moeiteloos deze Wekelijkse Inspiraties, beantwoord ik mijn mail en bereid ik mijn lessen voor, zonder zwoegen en zonder zweet.

Opleiding trainer Tijdsurfen
Vandaag wil ik de ‘Opleiding trainer Tijdsurfen’ in de schijnwerpers zetten. Als trainer kun je

  • de methode ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ doorgeven aan groepen.
  • Tijdsurfen integreren in coaching.
  • Trainingen ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ binnen de organisatie waarvoor je werkt geven, met behulp van van verschillende uitgewerkte trainingsformats inclusief Powerpoints waartoe je toegang krijgt.

Voor wie is dit interessant?

  • Leerkrachten
  • Managers
  • Loopbaanbegeleiders
  • HR-medewerkers
  • Verzuimcoaches
  • En alle liefhebbers van de methode van Tijdsurfen!

De Opleiding duurt 7 dagen en is zowel inhoudelijk als praktisch. De Opleiding wordt gegeven door Paul Loomans en begint in oktober. Als je je voor eind juni opgeeft, heb je recht op korting.

Informatie Opleiding trainer Tijdsurfen

Reactie van een deelnemer
Gisteren had ik de aftrap van een nieuwe workshopserie. Het voelt wat ongemakkelijk om te blijven herhalen, maar het was echt een wervelende sessie met 12 deelnemers die vol enthousiasme en dankbaar voor nieuwe inzichten naar huis gingen. En uiteraard weer precies binnen de tijd ;-). Jouw methode en opzet van de workshops zijn echt enorm sterk uitgedacht!
Hans Huls senior accountant BDO en Tijdsurftrainer

Ik wil een vrijblijvend intakegesprek met Paul

1Reactie
  • Martin
    Geplaatst op 13:05h, 30 april Beantwoorden

    Mooie observatie Paul. Gaan we doen
    Groetjes Martin

Geef een reactie