Monument voor de aandacht

Monument voor de aandacht

Het is stil in de zaal, fluisterstil. Zachtjes schuifelen de mensen door de ruimte, alsof ze met hun bewegingen de lichtval niet willen verstoren. Sommigen hebben camera’s bij zich met indrukwekkende lenzen. Ze buigen zich over de omheining om zo het onderwerp nog dichterbij te halen. Anderen proberen het met hun telefoon. Ik sta stil en laat mijn ogen rusten. Na enige tijd komt het meisje op het schilderij schoorvoetend tot leven. De kleren die zij aanheeft worden kostbare stof. Aandachtig schouwt zij dwars door de eeuwen heen naar haar bezigheid. Soms kijkt zij naar buiten, naar mij. De kleuren worden nog intenser, dieper. Voorzichtig kijk ik dwars door de eeuwen heen naar binnen.

Slow motion
Het lijkt alsof Vermeer in slow motion schildert. De scenes zijn traag en laten de afgebeelde persoon zich een moment inhouden. Wat gaat er door haar heen?

Niets doen
Als je niets doet, gebeurt er van alles. Niet willen begrijpen, niet duiden, niet vergelijken. Als je niets doet komt het schilderij tot leven.
Na twee uur van rustend observeren verlaten we de donkere zaal naar een verlichte gang. Daar valt een lamp van witte tule naar beneden. En daar nog één en nog één. Een choreografie van dansende lampenkappen. Kunst van nu. Kinderen kijken gebiologeerd naar dit toverland. Zonder gene gaat het meisje op de grond liggen en doet haar broer hetzelfde. Van onderen kun je het spektakel pas echt goed zien.
Ik glimlach om de kinderen op de grond. In mijn ogen is nog de geleende blik van Vermeer.

Tijdsurfen maakt je productiever
Deze tentoonstelling lijkt een monument voor De Aandacht. In deze zo snel voortrazende wereld van bijna 400 jaar later, worden onze passen vertraagd en onze blik verstild.
Vaak geef ik trainingen over omgaan met tijd, zoals vanochtend in Apeldoorn voor medewerkers van de politie van Oost-Nederland. Eén van de eerste dingen die we bespreken is dat bijna iedereen ervaart dat je te weinig tijd hebt. Wanneer jouw reactie daarop is om te proberen effectiever te worden, krijg je het nog drukker.
Maar wanneer je leeft en werkt vanuit rust, gaat jouw tijdslijn ineens vloeiend lopen, als vanzelf. De vraag naar effectiviteit stelt zich nauwelijks meer, want alles voltrekt zich op het juiste moment.
Wat niet voorop staat bij het Tijdsurfen en je misschien bijna vergeet, gebeurt ondertussen: je wordt er productiever van.

Info en meedoen workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang do. 23 maart 2023
 • 5 avondsessies van 2 uur
 • van 19.00 – 21.00 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding
De koningin van de to-do-lijstjes dat was ik. Op een gegeven moment betrapte ik me er zelfs op dat ik een lijstje aanlegde van mijn to-do-lijstjes! Ik stond in de modus van het almaar moeten toen ik contact kreeg met Paul. Hij leerde mij Tijdsurfen. De grootste eye-opener die het me gaf was dat ik leerde op mijn gevoel te varen.
                                                                                                     Roos Schlikker

‘Tijdsurfen heeft mij veel goede dingen gebracht. Het heeft mij meer rust en plezier in de dingen die ik doe gegeven, meer bewustzijn in wat zich in en om mij voordoet en een groter gevoel van regie over mijn leven. Ik kan het iedereen aanraden!’
                                                                                                      René Vlak

‘ Ik heb meer inzicht in patronen gekregen en handvatten om meer rust te creëren op een dag. Ik merk dat de handvatten ook nuttig zijn bij het opvoeden. Ik voel mij eind van de dag meer tevreden over wat wel gelukt is.’
                                                                                                     Cynthia Mormon
 • Workshop ‘Stressvrij leven met Tijdsurfen’, in combinatie met zenmeditatie
 • Op een prachtige locatie: het voormalig klooster Samaya in Werkhoven.
 • Van za. 8 april 10.00 uur tot zo. 9 april 16 uur
 • Zenmeditatie ook geschikt voor beginners
 • Tijd voor jezelf en voor de prachtige kloostertuin
 • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
 • Volledig verzorgd, inclusief biologische vegetarische maaltijden en overnachting in comfortabele 1 of 2 persoonskamers (1 nacht)
 • Er zijn nog 3 plaatsen vrij bij deze workshop

 

1Reactie
 • Hester Van der Putte
  Geplaatst op 13:02h, 07 maart Beantwoorden

  Deze Wekelijkse Inspiratie is ook een gouden kraal – prachtig! Dank je wel.

Geef een reactie