Naar de bron

Naar de bron

We lijken wel de dwergen uit het sprookje van sneeuwwitje. Achter elkaar lopend en met schoppen over de schouder beklimmen we de heuvel. Links en rechts zijn door de storm omgewaaide bomen. We volgen een kleine bergbeek die uitkomt bij een gebouwtje. Achter dat gebouwtje ligt een bijzonder belangrijke plek van de tempel die maar weinigen kennen. Omgeven door een eeuwenoude muur ligt daar de bron. Het is de bron die de tempel van water voorziet en ook het nabijgelegen bergdorpje Douche. Het water van de bron is echter niet zichtbaar want het is gevangen onder een dikke laag modder.
We kijken elkaar aan. ‘Als jij daar begint, beginnen wij hier.’ Christina, een beoefenaar uit Frankrijk, is waterdeskundige en haar kennis van de bron is dankbare informatie. We beginnen te graven en werpen de modder met een brede zwiep over het muurtje. Aan de andere zijde van de bron vullen we emmers met blubber.

Modder
Het is zwaar werk. Als we na enkele uren afdalen naar de tempel, met modderige kleren en bruine armen, voelen we onze rugspieren, die dit werk niet gewend zijn.
De volgende dag brengt ons een verrassing. Op de plek maar wij de modder verwijderd hebben is nu een donkere waterplas. Onze laarzen zinken tot kuithoogte In de drab en zuigen zich vast. Opnieuw werken we enige uren.
Christina vertelt wat het vervolg dient te zijn: een hek om de bron heen plaatsen zodat er geen bladeren in het water kunnen waaien maar ook geen dieren in kunnen verdrinken. De bron is kostbaar in dit gedeelte van Frankrijk waar de opwarming tot gevolg heeft dat de bronnen en beken minder water hebben.

Naar de bron
Werken aan de bron, het klinkt symbolisch in een zentempel. Wij zeggen vaak: met de zenbeoefening houden we ons niet bezig met de takken en de bladeren maar alleen met de wortels. Alleen met de bron zogezegd.
Dat is ook het geval voor de methode die ik heb ontwikkeld om oud zeer aan te gaan en blessures te helen. Of om diepe veranderingen aan te brengen in oude vastzittende patronen zoals pleasen, zelfkritiek of doemdenken. Ze zijn lang geleden ontstaan en lijken verankerd in ons systeem. Ze kunnen een hoop last veroorzaken. We voelen ons schuldig of somber, louter omdat de oude blessures zich verstopt hebben in onze structuur. Onbewust doen we alles om te vermijden dat deze oude wonden opnieuw geraakt worden. Dan doen we enorm ons best om geen conflict te veroorzaken of maar geen kritiek te krijgen. En gebeurt het toch dat we geraakt worden, dan reageren we als door een wesp gestoken.

Helend proces
In mijn aanpak die ik ‘De Innerlijke Metamorfose’ genoemd heb, houden we ons niet bezig met kleine aanpassingen die snel overwoekerd worden door de waan van de dag. We gaan naar de bron en brengen daar de verandering aan. Dit helende proces hoeft helemaal niet heftig en schokkend te verlopen, zoals we vaak denken. Je heelt het verleden namelijk in de echo’s ervan die je in het leven van alledag tegenkomt.
De Innerlijke Metamorfose kun je meemaken en ondervinden in de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
Er zijn 2 vormen: een 3-daagse workshop in een klooster of 6 online sessies van 2 uur. Beide hebben hun voor- en nadelen.
1.Klooster
Voordeel: direct persoonlijk contact, veilige omgeving, in combinatie met zen-meditatie, echt even eruit in een mooie omgeving waar voor je gezorgd wordt.
Nadeel: geen directe feedback en ondersteuning bij het toepassen van de aanwijzingen, maar opvolging door e-mails.​
2. 6 online sessies
Voordeel: kleine groepen, directe feedback die jouw voortgang stimuleert en bewaakt, gedurende 2 maanden bezig met de aanwijzingen en het thema.
Nadeel: het is online. (Veel deelnemers benoemen in hun feedback echter dat er in de online bijeenkomsten ook persoonlijke benadering is en er een groepsgevoel ontstaat.) 

1. Driedaagse workshop De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties

  • Workshop in het het Dominicanenklooster in Huissen
  • Van vrijdag 15 september tot en met zondag 17 september 2023
  • Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
  • Tijd voor jezelf en de mooie natuur
  • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
  • Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reactie van een deelnemer
‘Het was een weekend om nooit meer te vergeten. Geweldig om dit met elkaar te beleven, en zoveel te delen in de veiligheid die Paul schiep. Ik ben lichter teruggekomen, dans weer een beetje meer door het leven. Heb al vele malen geoefend met liefdevol observeren, en mijn affirmaties dagelijks uitgesproken. Het heeft me rust en ruimte opgeleverd, en zal dat nog meer gaan doen in de toekomst. Uitstekende uitleg, met indien gewenst extra aanvullingen. Paul is een mooi mens, wijs, gevoelig, warm, echt iemand om vaak in je nabijheid te hebben. Ik gun iedereen een workshop met Paul.’
Gabrielle Faber, HuisartsMaximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

2. Zes online sessies ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties

  • Workshop online via Zoom
  • Aanvang wo. 27 of do. 28 september 2023
  • 6 avondsessies van 2 uur
  • Twee tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30-18.30 en 19.30-21.30 uur
  • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
  • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

 

Info en meedoen 6 oline sessies ‘De Innerlijke Metamorfose’ aanvang 27 september tijdstip 16.30 – 18.30 uur 

Info en meedoen 6 online sessies ‘De Innerlijke Metamorfose’ aanvang 28 september tijdstip 19.30 – 21.30 uur

Reactie van een deelnemer
Door het volgen van de workshop weet ik nu dat veel terug te voeren is op pijn en angst. Ook voel ik nu in mijn lijf waar de emotie zit. De krachtspreuken maken mij “sterker”. De begeleiding van Paul was respectvol en open. Het volgen van de workshop online was voor mij positief. Ik hoefde niet te reizen naar Amsterdam en via Zoom konden we toch met elkaar praten in de break-out rooms.
Annette van Zeben, Remedial teacher

Geef een reactie