Naort

Naort

Vanuit een vergeelde foto kijkt het echtpaar mij aan, allebei dragen ze hun beste kleren. Hij heeft een stoere houding en oogt wat onzeker. Zij zit vermoeid op een stoel. De man heet Naort en zijn vrouw Maria. Het zijn mijn overgrootouders. De foto moet ongeveer honderd jaar oud zijn, bereken ik.
Over Naort schrijft mijn neef het volgende trieste verhaal: hij komt uit een gezin met vier jongens. Zijn oudste en de jongste broer zijn kort na de geboorte overleden. Zijn moeder is vier weken na de geboorte van het jongste kind gestorven. Vader bleef achter met 2 kinderen van 4 en 2 jaar oud en hertrouwt twee jaar later. Kort na het huwelijk overlijdt het oudste kind. Nog twee jaar later overlijdt de vader zelf.
Naort is vijf jaar oud en blijft alleen achter bij z’n stiefmoeder. Als hij twaalf jaar oud is, overlijdt ook de stiefmoeder.
Als je dit leest denk je na elke zin: dit kan niet erger meer, maar jawel.
Naort was op 12-jarige leeftijd alleen op de wereld. Hij pakt zijn spullen bij elkaar en loopt op zijn klompen naar Hoofdplaat. Daar wordt hij koeienwachter.

De tijd zal alles leren
Dan slaat de geschiedenis een periode over. Mijn neef vertelt over een boekje in Zeeuws-Vlaams dialect geschreven, waar een hoofdstuk aan Naort gewijd is. Hij is getrouwd met Maria en ze hebben 12 kinderen. Zij runnen een herberg die op een kruising staat en Naort is wijd en zijd bekend bij de veehandelaren en marskramers. Ze komen naar de herberg om hun deals te sluiten en Naort functioneert als tussenpersoon. Hij wordt beschreven als een eerlijk man die echter ook recht voor z’n raap kon zeggen waar het op stond. In de winter als de handel stillag, maakte hij klompen.
De herberg had hij de naam ‘De tijd zal alles leren’ gegeven.

Ik zweef in mijn gedachten terug naar deze man. Hij had zo’n beetje alles verloren wat je verliezen kan. Ergens vandaan wist hij de kracht te halen om het tij te keren en zich uit de misère te werken. Hij is 77 jaar oud geworden.

Verloren dagen
Tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn een paar verloren dagen. Mensen zijn op vakantie. Anderen nemen een pauze. Ikzelf heb geen enkele workshop of training staan.
In de rust die in mijzelf ontstaat begin ik als vanzelf te overschouwen. Ik zie het Zeeuws-Vlaamse dorpje waar mijn moeder opgroeide en waar wij als kind zo vaak geweest zijn. Ik fantaseer de klompenmakerij van haar vader die al net zo rechtschapen was als Naort. Ik zie mijn ouders naar elkaar toe fietsen nadat ze al afscheid genomen hadden en beide omkeerden van de weg naar huis.

Ik zie mij naar Parijs vertrekken en in kleine zolderkamertjes wonen. Ik zie hoe mijn eerste vrouw als een marmeren beeld op haar bed ligt. Ik zie mij aanmodderen in Amsterdam met mijn dochter.
Ik zie mijn tweede vrouw en mij dansen in de groen geverfde keuken. Ik zie hoe mijn kleinzoon mijn blik opzoekt en wij lachen naar elkaar.

De grote reis…

En het alles overheersende gevoel is: het is goed zo. De tijd zal alles leren!

De grote reis
Ik nodig je uit in deze verloren dagen om ook over jouw leven te zweven en verder en nog verder terug, zover als je nog weet. En je verbonden te voelen met al deze stukjes verleden die je samen gevormd hebben tot wie je nu bent, wat ook weer deel zal worden van de grote reis van anderen.

Workshop De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
Begin van het jaar start een nieuwe online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties‘ . Er is nog plek voor 1 deelnemer bij deze mooie workshop.

Info en meedoen online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

Reactie van een deelnemer
Door de workshop heb ik geleerd om mijn denken en mijn voelen beter te begrijpen. Ook heb ik geleerd hoe ik mijn gedrag op hele praktische manieren zelf kan beïnvloeden. Daarnaast heb ik ervaren dat krachtspreuken inderdaad nuttig zijn. Pauls begeleiding was uitstekend, zowel theoretisch als praktisch. De ondersteunende PowerPoints waren zeer zinvol.
Jan Pennings

De StressOntknoping biedt in 2024 twee opleidingen aan:

1. Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches en trainers
Met de Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties‘ voor coaches en trainers kun je de methode van ‘De Innerlijke Metamorfose’ zelfstandig toepassen bij kortdurende en effectieve coachingstrajecten. De opleiding start in het voorjaar, op 19 maart 2024.

Interesse Opleiding ‘De Innerlijke Metamorfose’ voor coaches

2. Opleiding trainer ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
In zeven dagen leer je zelf een training Tijdsurfen geven. Je wordt inhoudelijk een krachtige trainer en wordt ook didactisch getraind. Je verlaat de opleiding met een aantal kant en klaar trainingen die je zelf nog persoonlijker kunt maken met je eigen voorbeelden.
De opleiding start in het najaar, op 8 oktober 2024.

Interesse Opleiding trainer Tijdsurfen

Reactie van een deelnemer
Je leert de methode van het Tijdsurfen over te brengen op zo’n manier dat het niet alleen binnenkomt bij mensen, maar ook beklijft. Doordat je tijdens de training direct al oefent voor de groep komt de stap om uiteindelijk zelf Tijdsurftrainingen te gaan geven veel dichterbij.
Ingrid Sikking, zelfstandig coach en trainer

Geef een reactie