Nat

Nat

Zelfs mijn bergschoenen had ik meegenomen, mijn enige schoenen die waterdicht zijn. Klein foutje: ik had de verkeerde regenbroek ingepakt. Toen ik hem uit m’n tas haalde bleek het die met de kapotte rits te zijn. Geeft niet, dacht ik, en ik plakte het klittenband bij de hiel extra stevig dicht. Capuchon over m’n pet, tas in de bak voorop de fiets. Daar gingen we, met z’n drieën, mijn vrouw, onze dochter en ik, de natte nacht in. Wat op de buienradar leek alsof het heftigste voorbij was bleek in werkelijkheid net andersom. Met brede onophoudelijke stromen viel de regen uit de hemel.

Slingerende karavaan
Na vijf minuten was er al geen ommekeer meer mogelijk. We waren zo nat dat schuilen geen zin meer had. Eigenlijk had het ook wel iets: op vrijdagavond, door hartje Amsterdam in de stromende regen. Het leek alsof de meeste uitgaanders zich ermee verzoenden. Rustig peddelend over de kades, als een slingerende karavaan achter de rode lampjes voor ons aan. Na een half uur kwamen we thuis. Alles bleek nat te zijn, ook het vest onder de jas, ook het hemd onder het vest. De oude kapotte regenbroek was meteen z’n laatste beurt. Hij was echt niet bestand tegen dit weer. Ik was nat tot op m’n onderbroek.
‘Heeft je tas het wel gehouden?’ vroeg mijn vrouw. ‘Jawel,’ zei ik ‘die is waterdicht.’ Maar dat was hij niet. Het water was door de stof en vervolgens door het beschermhoesje van mijn laptop tot op de laptop zelf gekomen. Gelukkig slechts oppervlakkig.

Door ervaring …
De volgende morgen glimlachte ik tegen alle jassen, broeken en onderkleding die overal in de woning te drogen hingen. ‘Hoe is het vandaag?’ vroeg ik aan de buienradar. Hij lachte me vriendelijk toe.
Toen ik enige uren later samen met een vriendin uit het museum stapte en we naar onze fietsen liepen, bleek de buienradar zich ondertussen opnieuw bedacht te hebben. Voor de tweede keer kwamen zowel vriendin als ik in kletsnatte kleren thuis.

Maak jezelf vertrouwd met onaangename gewaarwordingen
Regen en kou worden pas echt vervelend als je je ertegen verzet. Dat bewezen de beide tochtjes opnieuw. Het is één van de oefeningen die ik aanraad om te doen aan het begin van de workshop over emoties: verzet je niet tegen ‘onaangename’ gewaarwordingen. Het verzet leidt nu juist tot een groter ongenoegen.
Bij emoties werkt dat net zo. Verzet tegen angst kan hartkloppingen veroorzaken of de angst doen omslaan in paniek. Weerstand tegen pijn knelt om de pijn heen en vergroot hem. Als je het verdriet rondom verlies wegwuift of onderdrukt heeft dat tot gevolg dat je maar in het verzet blijft en niet tot verwerking komt.

Als je je vertrouwd kunt voelen met onaangename gevoelens, zullen deze uit zichzelf in intensiteit afnemen en vervolgens verdwijnen. In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ trainen we dit met leuke oefeningen.
Het is het eerste niveau van de vier levels om onze omgang met emoties te begrijpen.

Driedaagse workshop in het klooster
Van 30 augustus tot en met 1 september vindt de driedaagse workshop ‘De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties‘ plaats in klooster Huissen. Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden.

Info en meedoen driedaagse ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Huissen

Reactie deelnemer
‘Laat het verzet los’ is de zin die nog steeds als een mantra door mijn hoofd gaat. En eigenlijk zit daar alles in van wat ik geleerd heb. Tijdens de workshop was er geen onnodig gepraat, gingen we naar de kern en was er aandacht voor iedereen. De diepte in, maar nooit zo dat het loodzwaar wordt. Niks hoeft anders. Dingen zijn zoals ze zijn. Lichtheid. Humor. Focus. Structuur. Rust.
Melissa Jonker

Online workshop 
Het thema zelfbeeld en emoties kun je je ook online eigen maken via de 6 avonden workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Deze workshop wordt gegeven via Zoom en start op donderdag 12 december.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ 6 x online

Reactie deelnemer
Ik heb de workshop ervaren als een ware verrijking en eye-opener. De begeleiding was heel professioneel en vertrouwenwekkend. Paul heeft de essentie van de werking van emoties op ogenschijnlijk eenvoudig maar oh zo krachtige wijze laten ervaren en doen begrijpen.
Agnes Gerards

2 Reactie's
  • Marianne
    Geplaatst op 16:59h, 28 mei Beantwoorden

    mooie impuls vandaag. Heel herkenbaar. Wanneer ik door de regen wandel of fiets denk ik vaak aan de uitspraak van de bijzondere architect Hundertwasser: ‘Wanneer het regent ben ik gelukkig’. dit helpt mij om tegenvallers te verdragen en dankbaar te zijn voor hetgeen er is. En daar moeten we het mee doen. Morgen is er weer een dag en wie weet is het dan anders …

  • Paul Loomans
    Geplaatst op 18:45h, 28 mei Beantwoorden

    Mooi!

Geef een reactie