Niet bang voor de tandarts

Niet bang voor de tandarts

Deze week ontving ik onderstaande vraag bij een eerdere Wekelijkse Inspiratie, genaamd: ‘Knoop in de maag’.

Mede door de coronacrisis ben ik drie jaar niet naar de tandarts geweest. Met lood in mijn schoenen heb ik nu een afspraak gemaakt. Ik ben bang voor wat er komen gaat en schaam me ook. Heb je tips voor mij?

Dit is wat ik haar heb geantwoord:

‘De eerste stappen heb je al gemaakt: je hebt een afspraak gemaakt en je durft het op deze website te schrijven. Beide stappen getuigen van moed.

De volgende stap is je schaamte laten gaan. Die schaamte is niets anders dan dat je zou willen dat je het anders had gedaan in het verleden, maar je kunt het beste je verleden accepteren, ook al ben je er niet zo trots op. Kijk met compassie naar je gedrag van vroeger.’

Dit geldt niet alleen voor vermijdingsgedrag, maar voor alle missers en fouten die je in het verleden gemaakt hebt. Het lijkt wel logisch, deze schaamte, het is als een soort straf die je jezelf oplegt. Maar deze straf helpt je niet maar hindert juist. Schaamte verlamt. Je verkrampt en komt nog moeilijker in actie. Vergevingsgezind zijn naar jezelf werkt juist bevrijdend.

De stoel van de tandarts
‘Dan het thema tandarts, want daarin schuilt de hoofdfactor van de angst lijkt mij. Veel mensen hebben een tandartstrauma. Je hebt als kind wellicht ooit een onprettige behandeling gehad en je systeem is daardoor superalert bij het onderwerp tandarts.
Daar komt de houding waarin je ligt bij de tandarts nog bij. Die voelt als kwetsbaar en hulpeloos. Je ligt achterover, de tandarts kijkt van boven op je neer en heeft allerlei instrumenten waarmee hij pijn kan doen.’

Ik weet ook niet hoe het anders kan, maar deze weerloze positie helpt nou ook niet echt.

‘Probeer dit om te draaien in je hoofd. Zorg dat je een goede relatie met je tandarts hebt. Praat met hem of haar voor en na de behandeling. Vertel dat je er tegenop ziet, maar praat ook over andere dingen die je bezighouden.’

Langjarige vriendin
Mijn tandarts is als een langjarige vriendin. We kennen elkaar al zo lang. Ze weet wat ik doe, ze vraagt naar de kinderen en ik vraag hoe het haar gaat. We hebben onderwerpen die we allebei leuk vinden, zoals Oosterse spiritualiteit. En ook al kun je tijdens de behandeling niet praten, daarvoor en daarna kun je het wel.

‘Op de stoel zelf kun je vragen aan de tandarts je goed uit te leggen wat er gaat gebeuren.
Verder zie ik het als een oefening om zo weinig mogelijk te verkrampen. Ik probeer ontspannen op die stoel te liggen en het fysiek te ondergaan en niet mij van alles in m’n hoofd te halen voordat het gebeurt. Een verdovingsprik is niet zo prettig maar nu ook weer geen drama. Dat kun je handelen.’

Als je ontspant, heb je minder last van de eventuele pijn. Verkramping voegt juist pijn toe. Dit is belangrijk om te beseffen. Het geldt voor alle pijn, voor buikpijn, hoofdpijn enz. maar ook voor geestelijke pijn. In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ doen we meteen aan het begin een oefening die helpt om dit in te zien en het verzet te kunnen opgeven.

‘Ten slotte: bedank de tandarts dat hij het je zo goed uitgelegd heeft en zo rustig was. Succes!’

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties
Als het je lukt om anders om te gaan met angsten, is dat een ware bevrijding. Je gaat ontspannen door het leven, herkent je eigen doemscenario’s voordat ze de macht overnemen en hebt een open houding naar je omgeving. 4 januari start er een live online workshop van 6 sessies.

Info en meedoen online workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

Reactie van een deelnemer
De workshop was een openbaring voor mij. Helder, praktisch, to the point, veilig en verdiepend. Het heeft me doen beseffen hoeveel onverwerkte angst er in mij zit, die ik nooit eerder heb kunnen of durven voelen. Hoe ik die angst met kleine hapjes kan gaan voelen, toelaten en verwerken. Zeer waardevol, want zo kan angst als basis langzaam vervangen worden door liefde als basis.
Hanne van Asten

Kado voor de feestdagen
Voor de feestdagen kun je in onze winkel de volgende dankbare kado’s bestellen:

Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen
Leef en werk vanuit rust en aandacht
– Houd de regie in handen
– Leer leven vanuit je intuïtie
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50
* bekroond als beste spirituele boek van het jaar

Het boek van Paul Loomans over emoties
Goed gevoel, emoties als medicijn
Begrijp hoe gedachten emoties kunnen blokkeren
– Breng oud zeer tot rust
– Ontdek de zee van rust en vertrouwen
 Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50

Het boek van Paul Loomans over het zelfbeeld
Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose
Verkrijg een positief zelfbeeld
– Breng je innerlijke criticus tot rust
– Laat je zorgen los en leef vanuit vertrouwen
Bestel een gesigneerd exemplaar voor € 22,50

Set kaarten met krachtspreuken

De afbeeldingen bij de krachtspreuken uit het boek  ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ lenen zich bij uitstek om ook als kaarten in huis te hebben. De set bestaat uit 14 kaarten gebundeld in een mooi doosje. De  illustraties zijn van van Anouschka Boswinous.
Bestel een set kaarten voor € 15

De boeken krijg je gesigneerd en met een leuke opdracht.

4 Reactie's
 • Eugenie van Noord
  Geplaatst op 13:01h, 12 december Beantwoorden

  Goeiemorgen Paul,

  Wat een heerlijk verhelderende, mooie en liefdevolle reactie heb je geschreven.
  En fijn dat je dat met ons allen deelt!

  Voor nu nog een ontspannen wintertijd gewenst.

  Met hartelijke groet, Eugenie van Noord

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 17:20h, 13 december Beantwoorden

   Dankjewel!

 • Annemieke Dister
  Geplaatst op 17:15h, 12 december Beantwoorden

  Annemieke Dister
  12 december

  Beste Paul,
  In deze insptratie werd ik getroffen over wat je schreef over zaken uit het verleden , waar ik niet tevreden over ben, gemiste kansen, situaties/keuzes waar ik me heb laten leiden door angst/niet durven doorzetten, Zaken waar ik me voor schaam.
  Ik raak steeds weer in negatieve gedachten erover verstrikt..Maar zo’n taai patroon. En het leidt inderdaad tot verkramping.
  Ik probeer van alles: therapie zus en zo.. Soms heb ik het even te pakken: terug naar mijn lichaam, hier en nu…hier moet ik het mee doen, Het leven Nu is het uitgangspunt. En dat duiveltje sluipt iedere keer weer in mijn mind. Als 78 jarige extra pijnlijk omdat de tijd tikt…ik wil nog een tijdje in vrede met mezelf leven.

  Welke van de drie boeken van jou zouden mij met de kerstdagen wat verheldering kunnen geven?????
  Ik hoor het graag…
  Alvast bedankt en groet van Annemieke Dister

  .

 • Paul Loomans
  Geplaatst op 17:18h, 13 december Beantwoorden

  Dag Annemieke,
  Voor mij is het uitgangspunt van alle verandering: jezelf volledig accepteren zoals je nu bent. Je bent helemaal goed, inclusief de missers en gemiste kansen.
  Als je dat doet, zal het je een innerlijke ontspanning geven.
  Het boek dat je hierin meeneemt is: ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de Innerlijke Metamorfose’.
  Groeten, Paul

Geef een reactie