Nooit meer moeten

Nooit meer moeten

Het boek Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose dat 26 okt. verschijnt, gaat over het zelfbeeld: over de relatie die wij met onszelf onderhouden.

Twee sleutels
Het boek beschrijft twee sleutels waarmee je oude patronen kunt transformeren. Met de eerste sleutel kun je hinderlijke gedachten die je alsmaar herhaalt laten verdwijnen zoals ‘Ik doe het niet goed genoeg’, of ook oud gedrag kwijt raken zoals pleasen of uitstelgedrag.
De sleutel is verrassend simpel en samen met de tweede sleutel vormen zij een bijzonder effectief duo. De tweede sleutel bestaat uit een tiental krachtspreuken. Met krachtspreuken kun je basisgevoelens laten groeien, zoals zelfvertrouwen of verbondenheid.

Hier volgt een stukje uit het boek wat bij de eerste sleutel hoort. Het gaat over ‘moeten’.

Bomen in de keuken
In de tijd dat ik een alleenstaande ouder ben, komt mijn neef Bart bij mij wonen. Hij is eerstejaarsstudent aan de Gerrit Rietveld Academie en kijkt onwennig het rumoerige leven van de stad aan. Onze deal is dat hij in ruil voor de huur van zijn kamer in de vroege ochtend voor mijn dochter zorgt zodat ik naar de zenmeditatie in de dojo kan gaan.
’s Avond zitten we soms samen in de keuken te bomen en vertelt hij mij hoe hij de dingen ziet en dat is vaak anders dan anderen.

Zwarte krullen
Op een dag fulmineert hij tegen het moeten. ‘Volwassenen hebben het telkens over moeten.’ zegt hij. ‘Voortdurend vinden ze dat je van alles moet en zelf moeten ze ook van alles. Ze staan er niet eens bij stil wat ze daarmee aangeven. Ik vind het een naar woord, dat juist zegt wat je niet wilt: dat het een moeten wordt. Ik stel voor dit woord niet meer te gebruiken.’
Donker kijkt hij onder zijn lange zwarte krullen in de verte. Ziet hij daar een menigte burgerlijke volwassenen staan? Het maakt hem boos en hij valt stil na zijn uitbarsting.
Ik weet niet of hij ook mij bedoelde, maar het komt aan. Ik kan niet anders dan beamen en instemmend knikken. Hier spreekt een frisse geest, een heldere blik. Ik klop hem op de schouder en zeg: ‘Je hebt gelijk Bart.’

Ik moet nog boodschappen doen
De dagen daarna merk ik hoe moeilijk deze opgave is. Voor je het weet heb je alweer gezegd: ‘Ik moet nog even naar de supermarkt’, ‘Morgen moet ik vroeg opstaan’ of ‘Ik moet nodig weer eens naar mijn ouders toe’.
Niks moeten, vrije keuze!

Vervang moeten door willen
De boodschap van Bart heeft in mij wortel geschoten en een plekje in het Tijdsurfen gevonden. Bij de aanwijzing over kleine acties en taken die je niet wilt vergeten, raad ik aan het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’ of varianten daarvan: ’Ik ga nog even leren’, ’Ik wil vroeg opstaan’, Ík vind het belangrijk om mijn ouders weer eens bezoeken’.
Omdat het gebruik van de term ‘moeten’ zo’n ingesleten gewoonte is, stel ik een uitdaging voor: neem je voor om vanaf nu een hele week lang het woord ‘moeten’ niet te gebruiken voor acties die je in de toekomst wilt uitvoeren. Probeer het maar uit. Het is waarschijnlijk net zo confronterend als leerzaam!

In lijn van de aanwijzingen in dit hoofdstuk kun je telkens wanneer het woord ‘moeten’ op je lippen ligt of er al overheen is gegaan, vriendelijk een markering maken en vervolgens een formulering met ‘ik wil’ of ‘ik kies ervoor’ gebruiken.

Merk op dat hier vriendelijk markeren staat. We hebben de neiging om geïrriteerd te zijn over gedrag dat we willen kwijt raken. Maar dat werkt nu juist averechts. De eerste sleutel heet ‘liefdevolle observatie’. Het boek laat zien hoe je haar gemakkelijk kunt toepassen in drie fases.

Gratis online boekpresentatie (via een webinar) op dinsdag 2 november ’21 om 19 uur
De boekpresentatie in De Roos in Amsterdam is volgeboekt. Daarom geef ik ook nog een online boekpresentatie. Zo kun je ook als je verder weg woont toch deze workshop en presentatie van het boek bijwonen.

Tijd di. 2 nov. ’21 van 19 – 20.30 uur
Programma

 • Gratis workshop De Innerlijke metamorfose.
 • Presentatie van het boek
 • Vraag en antwoord

Ik kom naar de boekpresentatie

Vleugels van vertrouwen alvast reserveren
Het is mogelijk om nu al een exemplaar van ‘Vleugels van vertrouwen, gids voor de innerlijke metamorfose’ te reserveren. Je krijgt het dan gesigneerd toegestuurd zodra wij het ontvangen hebben. In de eerste oplage zit ook een prijsvraag. De drie inzendingen die het meeste indruk maken, krijgen een gratis individuele sessie met mij cadeau van 1.30 uur.

Ik reserveer een exemplaar van ‘Vleugels van vertrouwen’

Illustratie Anouschka Boswinous

2 Reactie's
 • Anja
  Geplaatst op 14:36h, 16 oktober Beantwoorden

  Hallo Paul
  Ik vind het ook fijn dat er dingen “ moeten”
  Bijvoorbeeld: op tijd komen, stoppen voor een rood stoplicht. Dat geeft ook structuur, helderheid.
  Op mijn basisschool “ moeten” leerlingen van alles om te leren… opruimen enzo…
  Ik denk er nog eens over na…..

  • Paul
   Geplaatst op 14:39h, 16 oktober Beantwoorden

   Het is een interessant thema. Hierbij nog een paar gedachten.
   Eigenlijk heb je verschillende vormen van moeten. Moeten straalt uit dat je niet anders kunt. Terwijl heel vaak iets vrije keuze is. Het maakt het leven onnodig slepend door alsmaar te zeggen: ‘ik moet nog dit doen en ik moet nog dat oppakken’. Hier is het volgens mij eerlijker en ook moediger om te zeggen: ‘Ik kies ervoor’, ‘Ik vind het belangrijk’ of ‘Ik wil’.

   Je hebt echter ook nog moeten in de zin van verplicht zijn. Zo moet je rechts rijden, een paspoort of ID hebben, belasting betalen de coronapas laten zien. Dat moeten kan soms voelen als een beknelling en kunnen we ertegen in opstand komen.
   Je kunt hier echter ook met een vrije keuze deze begrenzing aanvaarden en er daardoor ook andere aspecten van beleven. Het geeft je vrijheid binnen de begrenzing.
   Dat weerhoud je niet om de beknelling zelf af te keuren en je ertegen te verzetten.

Geef een reactie