Omdenken: zie het voordeel van een nadeel

Omdenken: zie het voordeel van een nadeel

Omdenken: zie het voordeel van een nadeel

Er wordt heel wat omgedacht in deze Coronacrisis!
Omdenken is van een nadeel een voordeel maken. Iedereen kent de spreuk van Johan Cruijff: elk nadeel heb z’n voordeel. Speel je met 10 spelers omdat een speler een rode kaart heeft gekregen, dan kun je geuzenenergie ontwikkelen en zal de tegenstander je waarschijnlijk onderschatten.
We moeten erom lachen, vooral ook om het accent en de vanzelfsprekendheid waarmee Cruijff zo’n uitspraak doet, maar de drive in Cruijff om iets negatiefs onmiddellijk om te draaien naar een kans, kan een voorbeeld voor ons zijn in deze tijd.

Omdenken is een term die bedacht is door Berthold Gunster. Hij heeft er inspirerende boeken over geschreven.
Maar het omdenken zelf zal zo oud zijn als de eerste crisis in het bestaan van de mensheid, anders waren we nooit rechtop gaan lopen!

Dit kan niet meer, maar dan kan dat juist wel.

Zo hadden we gisteren een familiebijeenkomst in de tuin met anderhalve meter afstand. Het eindigde zowaar met een vuurtje in het midden. Het was heel fijn om elkaar zo toch life te kunnen zien.

Sportschool is er helaas niet meer en zo ben ik aan het touwtje springen. Het schijnt heel goed te zijn voor de conditie en voor tal van andere dingen maar vooral: ik vind het leuk om te doen!

Meditatie in je eentje is best lastig. Je dient er een zekere zelfdiscipline voor te hebben om niet na twintig minuten te denken: hoe lang nog? Of: ik ben niet zo geconcentreerd vandaag, zal ik eerst dit klusje gaan doen?
Samen mediteren motiveert. Zenmeditatie noemen we ook wel ‘zazen’. Nu verbinden we ons met Zoom en noemen het Zazoom. Het is grappig en ik zou het niet verwacht hebben maar samen online beoefenen is ook inspirerend. Het heeft ook een voordeel want we zitten nu ’s morgens met vele mensen uit verschillende landen aandachtig in stilte.

Online workshops

Zelf ben ik mijn workshops online gaan geven en ontdek dat het ook voordelen heeft. Geïnteresseerden die ver weg wonen kunnen zich inschrijven. Je hoeft niet lang te reizen. Ik heb een PowerPoint gemaakt met veel verhelderende afbeeldingen.

Omdenken is het tegenovergestelde van vastlopen. Dan lukt het je niet meer om vooruit te komen.
Omdenken is op een andere manier naar iets kijken. Daarnaast is het ook een mindset. Het vraagt om het verlorene snel achter je te laten en een optimistische blik te hebben naar de toekomst.

Ik ben benieuwd, heb jij ook omgedacht in deze Coronatijd?

Ben jij ook andere wegen ingeslagen? Heb je nieuwe ideeën uitgeprobeerd?
Laten we het met elkaar delen! Reageer onder deze Inspiratie.

Workshop ‘Stressvrij thuiswerken met Tijdsurfen’ via Zoom

In een workshop ‘Stressvrij thuiswerken met Tijdsurfen’ via Zoom leer je om stressvrij werken voorop te zetten.
Wat betekent dat voor jouw stijl van werken en wat levert het je op?

 • Je kunt met aandacht aan iets werken
 • Je ervaart meer voldoening
 • Je hebt meer plezier in je werk
 • Je bent creativer
 • Je blijft gezond
 • Je hebt beter humeur
 • Je omgeving vindt het ook prettiger!
 • En dan is er nog de bonus
 • Er komt meer uit je handen

In deze tijd van thuiswerken is het een uitstekend moment om te leren Tijdsurfen.
Tijdsurfen laat zich goed verenigen met thuiswerken

 • Je leert hoe je een goede concentratie kunt opbouwen
 • Je kunt goed zelfstandig werken
 • Je weet dat de sleutel voor gezond en creatief werken ‘witjes’ zijn
 • Je weet om te gaan met aankloppers, zoals kinderen die even iets van je willen

Je kunt het geleerde onmiddellijk toepassen en leert zo een stijl van werken, die je altijd een basis van rust blijft verschaffen, ook als er veel op je afkomt.

Naar workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

17 Reactie's
 • Barbara
  Geplaatst op 11:21h, 21 april Beantwoorden

  Van de nood een deugd maken! De Omdenk-podcasts en dagelijkse omdenkers maken omdenken onderdeel van het dagelijkse denken. In combinatie mer mediteren helemaal fijn.
  Bedankt Paul en fijne week!

 • Jose
  Geplaatst op 11:55h, 21 april Beantwoorden

  Creatief aan de gang gegaan en heel veel mooie kaarten gemaakt, die ik naar (ouders van) mijn vrienden stuur, maar ook naar de bewoners van het verzorgingshuis waar mijn moeder woont. Liefs!

 • An
  Geplaatst op 12:28h, 21 april Beantwoorden

  Wat lukt is mooi, wat mislukt is logisch (dat zinnetje gaf me ruimte toen bleek dat op dezelfde voet door willen gaan onmogelijk was)

 • Sandra
  Geplaatst op 12:55h, 21 april Beantwoorden

  Mooie initiatieven! Zelf verzorg ik online interactieve activiteiten met steeds een klein groepje kleuters uit mijn klas. Voor mijn werk als weerbaarheid strainer nam ik filmpjes op om kinderen te ondersteunen in de thuissituatie. En ik heb hoge verwachtingen dit jaar van de opbrengst in onze moestuin…

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 16:14h, 21 april Beantwoorden

  Hallo Paul, omdat ik een stel duiven op m’n balkon heb, kan ik niet op m’n balkon. Ga nu in het park achter m’n huis wandelen en in de zon zitten. Ontmoet mensen, wat ’n voordeel is, als je bijna de hele dag binnen zit. Neem de trap naar de 3e etage uit veiligheid en maak er ’n oefeniing van i.p.v het vele fietsen. Loop hard in de badkamer op een plek. Ondertussen volg ik de vlieglessen van de duiven, vernuftig.. Ik ga een springtouw aanschaffen, doe alleen rustiger aan dan de prof.sporter in het park,😊, dank, groetjes en springse,😊,

 • Majanne
  Geplaatst op 17:58h, 21 april Beantwoorden

  De communicatietrainingen van de opleiding waar ik werk heb ik met een klein groepje in korte tijd omgezet in e-modules en online trainingen. Tot ieders blijde verrassing gaat gesprekstraining via Teams ook goed. Als observator kijk je de beide gesprekspartners in het gezicht en ben je misschien nog wel meer betrokken.
  Voor de volgende cursus (die gisteren is begonnen) gaan we verder gebruikmakend van de lessen die we hebben geleerd.
  Als opleiding gaan we in de toekomst zeker gebruik maken van alle ervaringen die we opdoen en de online materialen die we ontwikkelen.

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:29h, 22 april Beantwoorden

   Wat goed. Ik aarzelde tot nu toe voor de training Assertiviteit en Heldere Communicatie om deze ook online te geven. Misschien gewoon ook proberen!

   • Lies
    Geplaatst op 14:30h, 23 april Beantwoorden

    De training Assertiviteit die ik nu online verzorg voor mijn studenten verloopt prima. MS Teams biedt zelfs de mogelijkheid om deelnemers in tweetallen met elkaar in gesprek te laten gaan. Mijn zorg was dat het teveel ‘zenden’ en te weinig interactie zou worden en dat kun je op die manier mooi ondervangen.

 • Carry Zandstra
  Geplaatst op 09:23h, 22 april Beantwoorden

  Dank voor je mail Paul. Van de nood een deugd maken, omdenken…. We zijn bij Samaya met alle (gezonde) medewerkers aan het klussen geslagen. Zalen worden verbouwd, slaapkamerramen en deurposten worden geschilderd. Alle ruimte nu voor ons, dus 1,5 m afstand. Ik kook nu soep voor de medewerkers en we lunchen op afstand met elkaar in de tuin die vol in bloei staat, Vorige week zijn er 4 prachtige lammetjes geboren. We proberen ook te genieten en alles nog mooier te maken voor de tijd als de gasten weer mogen komen. Succes en groetjes, Carry

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:27h, 22 april Beantwoorden

   Leuk om te horen!
   Ik ben benieuwd en hoop het eind juni te zien, dan geef ik een workshop bij jullie.

 • Anja
  Geplaatst op 10:02h, 22 april Beantwoorden

  Ik volg mijn yoga online, geniet en werk veel meer in mijn tuin, wandel veel en…. ik mag soms gewoon balen en bang zijn …. en ook dat gaat weer over…. en dan mag ik ook weer zorgen hebben hoe het op mijn basisschool moet gaan draaien na 11-5… en dan vertrouw ik weer op de goede oplossingen die ik nog samen met mijn collega’s ga verzinnen

 • Andrea
  Geplaatst op 12:24h, 22 april Beantwoorden

  Dag Paul,
  mijn reactie is een vraag:
  ja ook ik was snel van start gegaan met online lesgeven…. voor mijn vak, yoga, kan et maar er zijn beperkingen, namelijk dat ik geen echte correcties kan geven omdat ik de deelnemers niet echt goed zie.
  maar beter iets dan niets!
  nu mijn vraag: ik hoor geluiden, dat zoom privacy gevoelig is en data met facebook deelt.
  wat zijn jouw ervaringen hiermee?werk je met een betaalde versie?
  dank voor je reactie alvast.
  hartelijke groet
  Andrea Kessler

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 14:26h, 22 april Beantwoorden

   Zoom deelt niet meer met Facebook (deden ze wel) en hebben ook de veiligheid verbeterd. Voor mij is dit voldoende.
   Ik werk inderdaad met de betaalde versie.

 • Lies
  Geplaatst op 14:34h, 23 april Beantwoorden

  Mijn dochter en ik fietsen dagelijks naar en van ons werk, dat we dus gewoon thuis doen. Door weg te fietsen van huis en een blokje rond te rijden, merken we dat onze mindset zich ook beter richt op het gaan werken en biedt vervolgens ook weer meer afstand tot het werk als we aan het einde van de werkdag terug naar huis gefietst zijn. Als bonus voer ik daardoor met haar ook andere gesprekken dan gewoon aan de keukentafel.

 • Vivian
  Geplaatst op 10:06h, 24 april Beantwoorden

  De fysieke vergaderingen hebben plaatsgemaakt voor vergaderingen in Teams. Op zich vrij effectief, maar mis op alle vlakken het directe contact, elkaar in de ogen aan kunnen kijken. Maar ik denk wel dat we er in de toekomst vaker gebruik van gaan maken, scheelt een hoop reistijd en kosten. Was gewend om zeker twee keer de groepslessen bij de sportschool te bezoeken, ben nu aan het steppen geslagen en binnenkort komt daar kanoën bij. Zeker met dit mooie weer geen straf!

 • marieke
  Geplaatst op 11:13h, 28 april Beantwoorden

  Hoi Paul en andere geïnteresseerden

  heb letterlijk m’n werkkamer omgebouwd = de opstelling van m’n buro en computer gewijzigd om beter te kunnen Skypen
  Uitkomst: vind m’n werkplek zo VEEEEL fijner. Zit nu weer met de blik om de bosrand achter ons huis en zit ook dichter bij mijn bron van inspiratie = mijn boekenkast met div. snuisterijen en souvenirs.
  Verder zie ik enorm veel voordelen aan deze stille tijd – veel meer ontspanning en beschikbare tijd met m’n man, een veel intensere beleving van de komst van het voorjaar, veel meer tevredenheid over wat ik allemaal doe, veel meer in verbinding met mezelf
  Groetjes
  Marieke

 • Esmeralda
  Geplaatst op 01:25h, 29 april Beantwoorden

  Beste Paul,
  De eerste paar dagen zat ik wat beduusd achter mijn pc. Wat nu? Hoe begeleid je als remedial teacher leerlingen op afstand.? Microsoft Teams deed al snel zijn intrede op onze school en bellen en lesmateriaal uitwisselen wende snel en bleek een geweldige uitkomst te zijn. Hoewel persoonlijke begeleiding het nooit zal winnen van Online werken en ik aanvankelijk lichte drempelvrees had om zo te werken, maakt deze nieuwe werkwijze mij en leerlingen creatiever en gelukkig.

Geef een reactie