Ontmoeting met David Allen van Getting Things Done

Ontmoeting met David Allen van Getting Things Done

We zitten in het rustige deel van een chic restaurant op het Stadionplein. David leunt achterover en heeft zijn beide armen gespreid op de roodlerenrugleuning. Hij kijkt me met pretoogjes aan. ‘Oh,’ zegt de grondlegger van Getting Things Done ‘het enige wat ik wil is een leeg hoofd hebben.’ Hij nipt aan een glas Chardonnay. ‘Ik had al twintig jaar mijn eigen manier van organiseren tot iemand mij zei: ‘Dat moet je eens opschrijven’. Het werd het boek Getting Things Done. Toen het uitkwam werd het boek een wereldwijde bestseller. We zijn met een groepje mensen om de tafel gaan zitten en hebben bedacht hoe we dit konden managen, hoe we ervoor konden zorgen dat er wereldwijd trainingen in GTD kwamen.’

‘GTD is heel eenvoudig,’ gaat hij verder ‘het is niets anders dan wat je elke dag onbewust doet, bijvoorbeeld als je voor vrienden gaat koken. Dan moet je ervoor zorgen dat je keuken op orde is en je de spullen op de goede plek hebt liggen. Je bedenkt wat je nodig hebt en in welke volgorde je het gaat doen zodat je je volledig kunt richten op de actie van het koken.

Elegant werken
Bij David lijkt alles simpel. ‘Het mooiste moment van de dag,’ zegt hij ‘is ’s avonds. Dan zit ik in mijn stoel en doe niets meer.’ Ik vertel hem over het laatste hoofdstuk van Ik heb de tijd, handleiding in Tijdsurfen: de kers op de taart. Dit hoofdstuk beschrijft de kunst van het nietsdoen. Als ik op de blauwe kist met tuingereedschap ga zitten en kijk naar de tuin dan gebeurt er na enige tijd iets bijzonders. Maar eerst is er een aanlooptijd waarin de geest zich ongemakkelijk voelt. Wanneer ik de verleiding weersta en niet mijn telefoon pak, komt de tuin tot leven. Ik zie het roodborstje parmantig op een boomstronk zitten en om zich heen kijken alsof de tuin aan hem behoort. Wat verder weg zie ik boomtoppen wuiven in de wind. Donkere grijze wolken trekken langs de hemel. Ik ontdek de natte krokussen en narcissen die voorzichtig hun kelken openen. Als je niets doet gebeurt er van alles.
Hij zegt dat een activiteit elegant kan zijn. We vragen ons samen af wat een actie elegant maakt. Ik stel voor: wanneer iets met natuurlijke aandacht gebeurt. David knikt instemmend.

Poldergeest
Ik vraag waarom hij naar Nederland gekomen is. ‘De poldergeest’ zegt hij zonder nadenken. ‘Jullie beseffen het zelf niet, maar voor het watervrij maken van de polders was een bijzonder goede organisatie en samenwerking nodig.’ Hij roemt ons verder om onze open geest. Ik vertel hem over wat wij hier in Nederland onder polderen verstaan en dat komt precies overeen met wat hij bedoelt.

Acceptance
Marco heeft deze ontmoeting georganiseerd. Marco is zowel zeer bekend met GTD als ook trainer Tijdsurfen. Samen wuiven we David uit en spreken we nog even na. In deze kennismaking vallen ons de vele overeenkomsten op tussen GTD en Tijdsurfen. De simpele en logische aanwijzingen. Dat het David uiteindelijk te doen is om zijn hoofd leeg te hebben, zodat hij geconcentreerd kan werken of juist even niets kan doen. Ook Tijdsurfen brengt je naar de natuurlijke aandacht voor dat ene wat je net aan het doen bent.
‘Acceptance’ is zowel voor David als voor mij zo’n belangrijk principe. Je gaat niet vechten tegen iets wat je minder leuk vindt, maar door het te aanvaarden verandert je houding en krijgt de taak kleur.

Rust voorop
Verschillen zijn er ook, maar die komen minder aan bod in dit gesprek.
Zo vraagt GTD meer discipline dan Tijdsurfen. Verder gaat het Tijdsurfen niet alleen om tijdsbeheer maar ook om een gezonde manier van werken. Tijdsurfen legt uit hoe je de energie in balans houdt d.m.v. witjes.
Tijdsurfen leert je ook om goed om te gaan met onderbrekingen.
Verder legt Tijdsurfen het proces van onbewust nadenken uit, dat we terugvinden in de uitdrukking er een nachtje over slapen, en laat zien hoe je dit bewust kunt gebruiken.
Tijdsurfen heeft een spirituele achtergrond, hoewel dat op het eerste gezicht misschien niet opvalt. Tijdsurfen zet rust voor op en kijkt hoe dit mogelijk is, om vervolgens te constateren dat als je rust vooropzet, dit niet alleen je gezondheid en werkplezier ten goede komt maar ook je productiviteit.

Online workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Donderdag 4 april a.s. start er een online workshop met mij van 5 sessies van 2 uur. Eerst leer je een gezonde werkstijl ontwikkelen. Vervolgens laat Tijdsurfen je zien hoe je de regie weer terug in handen krijgt. Ondertussen kijk je naar gewoontes en patronen die je onderhoudt die je werk negatief beïnvloeden en laat je deze transformeren. Uiteindelijk merk je dat zowel in je lichaam als in je geest meer rust is ontstaan, dat het plezier in je werk is teruggekomen en dat meer uit je handen komt zonder dat je daarop gericht was.

Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 

Reactie van een deelnemer 
Paul heeft me inzicht gegeven in het voeren van mijn eigen regie in mijn agenda en leven. Ik merkte ook dat ik ineens ging neuriën, dat ik weer plezier in tuin- of verfklussen kreeg. Deze cursus was het meer dan waard om te volgen. Ik heb mijn levensvreugde hervonden.
Dianne Bruning, Analist

Bedrijfstraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’
Veel bedrijven en organisaties omarmen het Tijdsurfen. Zoals in de zorg HVO-Querido en GGD IJsselland, in de overheid de gemeente Deventer, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie van Oost-Nederland, in het onderwijs de kunstacademie ArtEZ en de HBO-decanen, in het bedrijfsleven de bedrijven Secrid en Frisse Blikken.

Meer informatie Bedrijfstraining ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

1Reactie
 • Katrien Ruitenburg
  Geplaatst op 21:06h, 27 februari Beantwoorden

  Dag Paul,

  Wat bijzonder, een ontmoeting met de GTD-goeroe! Ik heb ooit een training gevolgd, maar toen ik Tijdsurfen ontdekte, heb ik het cursusboek en de hele aanpak overboord gegooid. Het heerlijk van Tijdsurfen is nu juist dat je níet alles hoeft op te schrijven en te plannen en eindeloos lijsten hoeft bij te houden en hoeft te bepalen wat er van je ooit/misschien op je actuele to-do-lijst mag. Ik vond het fijne van GTD het moment waarop alles vastgelegd is. Maar dan begint het slepen met al die lijsten.
  Al tijdsurfend kun je ook je hoofd leeg maken, erop vertrouwend dat je onbewuste op het juiste moment de passende taak naar voren brengt. Veel minder belastend.
  Ik kies voor Tijdsurfen!

Geef een reactie