Onvooringenomen ontmoeten

Onvooringenomen ontmoeten

Onvooringenomen ontmoeten

Afgelopen week ging een lang gekoesterde wens in vervulling: samen met mijn vrouw deden we mee aan een seminar van Tony Robbins in Londen. 
Ter voorbereiding waren we in Amsterdam een aantal weken eerder uitgenodigd om een avond te komen kennis maken met andere Nederlandse Robbins-gangers en ons te laten inwijden in de rituelen die bij Robbins gebruikelijk zijn. Die bestaan bijvoorbeeld uit het stormachtig verwelkomen van de trainers en uiterst enthousiast reageren op voorgestelde oefeningen. 

Slik…
Dat was wel erg Amerikaans. Men had ons ook gewaarschuwd. 
Aangekomen in Londen bleek dat we slechts op halve kracht geoefend hadden. De zaal was nog vele malen enthousiaster.
Meteen begreep ik echter ook dat als ik hier echt wat wilde opsteken, ik al mijn oordelen en vooringenomenheid moest laten vallen. Ik kon niet enerzijds volledig in een oefening duiken en anderzijds smalend vaststellen hoe Amerikaans dit nu was. Ik besloot dat ik wel mocht opmerken maar elke oordeel zou laten varen tot tenminste enige dagen na het seminar.

Nu terug thuis ben ik heel blij met deze stap. Zeker was het anders dan we in Europa zouden doen. Zeker was het commerciëler ook. Maar door er volledig in te duiken zonder achterliggende gedachten, heb ik wel echt kunnen meemaken wat deze methode inhoudt. En dat was een rijke ervaring.

Het enthousiasme bleek een belangrijke functie te hebben in de manier van werken van Robbins. De hersenen nemen informatie krachtiger op wanneer die met een emotie gepaard gaat. 
Dat principe gebruik ik zelf ook in de workshop Zelfbeeld en Emoties, als het gaat om het transformeren van oude belemmerende overtuigingen. Daar probeer ik deelnemers zover te brengen dat men kan lachen om een overtuiging waar men eerder onder gebukt ging, zoals bijvoorbeeld zelfafwijzing.

De 1ste verdieping van het huis van De StressOntknoping: Zelfbeeld: gedragspatronen en overtuigingen

Het toelaten van emoties is thema in de workshop Zelfbeeld en Emoties

6 Reactie's
 • Marlies Vegter
  Geplaatst op 13:38h, 16 april Beantwoorden

  Ben zelf halverwege weggegaan tijdens een programma van Brandon Bays. Er is iets voor te zeggen om ergens volledig in te duiken, maar er moet wel tegelijkertijd wel een balans zijn met je eigen gevoel volgen.

 • har
  Geplaatst op 15:50h, 16 april Beantwoorden

  Wat bedoel je met heel Amerikaans? Ik ben zelf verhuist naar Amerika en ben zo blij met al die positiviteit van mensen om me heen. Liever nep dan voortdurend negatief/zeurende/klagende omgeving. Maar dit geldt natuurlijk niet voor alles en iedereen 😉

  • Paul Loomans
   Geplaatst op 15:03h, 23 april Beantwoorden

   Leuke reactie! Amerikaans is in dit geval het commerciele aspect. Een flink deel van het programma is gewijd aan upsales voor andere programma’s van Tony Robbins. ‘Say yes…’ en dan het aanbod.
   Verder ook veel positiefs over Amerka!

 • May SChoeber
  Geplaatst op 10:01h, 18 april Beantwoorden

  Ik vind het heerlijk om ergens helemaal in te duiken, ook als het om iets gaat waar zaken waarmee ik niet zoveel affiniteit heb. Zoals bijvoorbeeld voetbal. Ik heb er niks mee, maar met zijn allen kijken en je inleven is superleuk. Ik ben benieuwd wat je allemaal geleerd hebt van Tony. Kun je daar geen blog over schrijven?

 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 21:55h, 20 april Beantwoorden

  Dank Paul, Fijne Paasdagen! gr.,☀️,

 • Marie
  Geplaatst op 14:19h, 23 april Beantwoorden

  Ah beste Paul,
  Dank maar weer voor de lering, beslissen en dan is doen nog een deel, vaak de fijnste!

  Jij jullie hebben het echt gedaan – door het vuur gelopen – TJAKA!

  Je hoefde het leven er niet van laten afhangen, jeugdig, positief, niet vooringenomen = zijn maar enkele voor je 1ste verdieping! Hopen met z’n allen nig ervan te profiteren ook..

Geef een reactie