Op een vinger

Op een vinger

Hoe ziet eigenlijk iemand met een positief zelfbeeld eruit? Kunnen we deze mensen herkennen? Lopen ze wat meer rechtop dan anderen en kijken ze vrijer uit hun ogen? Zijn ze speels en reageren ze met humor? Lopen ze doelgericht en met zekere tred? Voelen ze zich op hun gemak bij leidinggevenden?

Vacature voor een jongleur
Met ons jonge theatercollectief bereiden we een samenwerking voor met een al even dynamisch Frans circus en zijn we op zoek naar een jongleur die ook over acteertalent beschikt. De voorstelling vertelt een poëtisch verhaal dat vormgegeven wordt in elkaar opvolgende circusacts.
Op een dag vertelt Jörn, een van mijn medespelers, dat hij in Duitsland een getalenteerde jongleur heeft ontmoet die geïnteresseerd is om in onze voorstelling mee te spelen.
Enige tijd later stapt een lange blonde jongeman de repetitieruimte binnen. Hij is goedlachs en charmant, niet om er iets mee gedaan te krijgen, maar gewoon, als inborst.
Wij nemen hem een auditie af en met drie ballen in de lucht blijkt hij te kunnen toveren. Wij zijn zeer onder de indruk. Vervolgens pakt hij een extra bal erbij en laat een paar visuele hoogstandjes zien. Even later diept hij nog een bal op en dansen vijf ballen door de lucht. Ondertussen praat Marcus met ons en maakt grapjes.
Tijdens het tournee blijkt Marcus een prettige teamgenoot. Hij is handig, kan in een handomdraai een kapotte elektrische aansluiting repareren, weet een busje met aanhanger achteruit in te parkeren en speelt na de voorstelling samen met de danseres in de groep, Pauline een heel repertoire aan meezingers op de gitaar, die hij bij zich blijkt te hebben.

Op een vinger!
Voor deze productie oefenen alle spelers extra circusdisciplines. Marcus kiest voor acrobatiek en blijkt tot onze verbazing moeiteloos op zijn handen te kunnen staan. Hij besluit te oefenen in het lopen op zijn handen en elke dag boekt hij een halve meter vooruitgang. In een hoek van de tent zie ik hem na de repetitie als iedereen al aan het ontspannen is, nog verder oefenen door staand op zijn handen voorzichtig zijn gewicht naar een kant te brengen en de vrije hand in de lucht te brengen. Ik bewonder zijn ambitie die altijd iets speels behoudt en roep hem toe: ‘Auf einem Finger’.

Talent
Marcus blijkt getalenteerd in zowat alles wat hij aanpakt. Hij krijgt een relatie met een danseres van de groep (ja ook daarin was hij bekwaam) en na de circusproductie blijft hij bij de groep. Voor onze nieuwste productie snijdt hij kostuums uit oude verweerde gordijnen wat een gouden greep blijkt. En passant ontwerpt hij de brochure van de voorstelling. Tijdens de voorstellingen doet hij licht en geluid.
Ik ben jaloers op hem. Datgene waar een ander jaren voor moeten werken, heeft hij zo in zijn vingers. Telkens zoekt hij nieuwe uitdagingen en het resultaat is iedere keer weer verbluffend.
Op de dag dat hij en zijn vriendin afscheid nemen van de groep, heeft hij een cadeautje voor mij meegenomen. Het is een tekening van een feestelijk aangeklede acrobaat die zichzelf op een vinger in evenwicht houdt.

Het verborgen geheim van Marcus
Tijdens zijn hele aanwezigheid in de theatergroep heb ik met verbazing naar Marcus gekeken. Naar zijn talent, zijn opgeruimde karakter, naar zijn innemendheid.
Toen ik jaren later met Hugues, een ander groepslid, sprak over Marcus, vertelde hij me dat Marcus leed onder een negatief zelfbeeld. In veel disciplines kon hij presteren maar nooit was hij tevreden met het resultaat. Hij wisselde telkens van specialisme om eindelijk deze diepe leegte te kunnen vullen, wat hem ook dan weer niet lukte.
Je raadt het al, de relatie met de danseres hield eveneens geen stand.

Een positief zelfbeeld
Een positief zelfbeeld ontstaat niet door hard te werken en vervolgens tot goede prestaties te komen, want naarmate jij beter wordt, zul je het ideaal telkens ook een stukje opschuiven. Nooit zul je tevreden zijn, nooit zul je het doel bereiken.
Een positief zelfbeeld kan niet iets zijn dat in de toekomst ligt.
Het kan alleen maar hier en nu zijn. Nu, terwijl je dit leest.

Wat houdt een positief zelfbeeld eigenlijk in? Het betekent dat je jezelf goed vindt zoals je nu bent, zonder dat je daarvoor bijzondere prestaties moet leveren, inclusief je zwaktes en tekortkomingen, inclusief je driften en je geheime verlangens.
Een positief zelfbeeld betekent: jezelf aanvaarden zoals je nu bent. Je bent al helemaal goed, ook al ben je nog niet in staat dat zelf te voelen.

Mild naar jezelf kijken
In de workshop Zelfbeeld en Emoties is het verkrijgen van een goede relatie met jezelf een belangrijk thema. Begrijpen dat het belangrijk is om jezelf te aanvaarden is gemakkelijk, het ook daadwerkelijk doen lijkt lastiger en hier gaan we vaak de fout in. We proberen uit alle macht een negatieve stem tot rust te brengen, maar dat werkt averechts.

In de workshop leer je om niet de strijd met jezelf aan te gaan maar juist mild naar jezelf te kijken. Je begrijpt hoe oude patronen zoals de innerlijke criticus of het pleasen in je zijn gekomen zijn en hoe je ze met een eenvoudige aanpak tot rust kunt brengen.
Vervolgens krijg je de middelen aangereikt om zelfvertrouwen te laten groeien.

Er starten binnenkort twee workshops: een driedaagse workshop in het klooster van Huissen, volledig coronaproof en een workshop van 5 sessies van twee uur via Zoom.

4 Reactie's
  • Marina Fijnenberg
    Geplaatst op 23:01h, 01 september Beantwoorden

    Fantastisch!😊,

  • Eline
    Geplaatst op 11:14h, 08 september Beantwoorden

    Wat een mooi verhaal met prachtige boodschap. Dank!!

  • Randolph
    Geplaatst op 13:56h, 08 september Beantwoorden

    Ha Paul, een goed verhaal waarbij je eerst op het verkeerde been wordt gezet, waarna de boodschap nog beter “binnenkomt”

    Groet Randolph

  • Isolde
    Geplaatst op 12:33h, 09 september Beantwoorden

    Dank je wel Paul voor dit verhaal. Ik kijk uit naar je derde boek.

    groet van Isolde

Geef een reactie