Over het bruggetje

Over het bruggetje

Bij ons achter ligt een boot met een mysterie. Ik vertelde al over de Odessa in een eerdere Inspiratie. Je kunt er dansen op eigenaardige tijden zoals zondagmorgen of zaterdagavond van 7 tot 9. Je danst op blote voeten, er is alleen water en thee dat je zelf aan de bar inschenkt in een glas waar je met afplaktape je naam op kan markeren. Men praat niet met elkaar. De muziek is afwisselend ritmisch of ook tergend langzaam. Je verwacht dat er weinig publiek zal zijn maar het tegendeel is waar. De hele boot is vol met mensen die meestal solo en soms duo intens staan te swingen.

Na het dansen met de sfeer nog in mijn kleren kom ik thuis. Niets in mij voelt ervoor om met een glas wijn de betovering te verbreken. Ik neem een alcoholvrij IPA biertje, die vind ik bij verre het lekkerst. De volgende dag gaat het mij qua alcohol precies zo. Ik heb nog steeds geen zin in wijn of bier of een goed glas whisky, daar ben ik namelijk ook fan van.

Aan de andere kant van de alcoholrivier
Ik sta op een bruggetje, realiseer ik mij. Ik ben niet zo goed in minderen. Dan moet ik elke dag opnieuw moeite doen en mij iets ontzeggen. Maar ik kan wel stoppen.
Stoppen is helemaal niet zo’n ding. Het leven ziet er aan de andere kant van de alcoholrivier nog steeds feestelijk uit. Zeker als je daarnaast ook nog mediteert en danst. En sociaal bezien vindt niemand het meer raar als je zegt dat je geen alcohol drinkt. Men vraagt mij niet eens hoelang ik dat ga doen. Het grappige is, dat weet ik ook niet. Het is part of the deal met mijzelf dat ik geen finishlijn heb getrokken. Zou ik dat wel doen dan zou ik voortdurend denken aan dat moment en misschien wel gaan aftellen.
Ik weet niet óf en ook niet wanneer ik weer ga beginnen. De laatste keer dat ik stopte heb ik anderhalf jaar niet gedronken.

Het geheim van het bruggetje
Dat fenomeen van het bruggetje is iets om bij stil te staan. Ik kon bijvoorbeeld niet zeggen: ‘Morgen stop ik’. Bij mij werkt het anders. Het overkwam mij. Zonder een afspraak met mijzelf te maken.
Jaren geleden ben ik op dezelfde manier gestopt met roken. Ook toen was er een bruggetje dat ik niet gepland had maar wel genomen heb.
Zo’n bruggetje komt niet helemaal uit de lucht vallen. Er gaat wel de wens aan vooraf om het anders te doen. Ik wilde destijds al een hele tijd stoppen met roken. Ik wilde nu alweer een heel tijdje mijn alcoholgedrag veranderen.
Zou ik het in de toekomst geprojecteerd hebben? Zou mijn onbewuste op zoek geweest zijn naar een bruggetje? En toen het voorbij kwam mij meteen daar naartoe geleid hebben? Het leuke is dat zo’n bruggetje niet voorspelbaar en ook niet programmeerbaar is. Het overkomt je.

Achter in de tuin
In de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ leer je de twee sleutels naar transformatie kennen. Je begrijpt dat het beter werkt om het terrein voor te bereiden en de transformatie te laten gebeuren, dan dat je met dwang en wilskracht de verandering wilt afdwingen.
Ik raad aan daarbij gebruik te maken van een kweektuintje: ergens achter in je tuin bouw je een glazen kas met daarin jouw kweektuin. Daar zaai je de nieuwe eigenschappen en overtuigingen en laat ze geduldig rijpen. Elke dag ga je naar de kas en geeft je zaailingen water en voeding. Op het moment dat de overtuiging wortel geschoten heeft, komt de nieuwe eigenschap vanzelf naar buiten en gaat zich manifesteren. Dit gaat in het algemeen veel sneller dan je verwacht. Juist omdat er geen dwang is en er ook geen bewijs geleverd hoeft te worden, gaat de groei zo verbluffend snel.

Workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ via Zoom
Dinsdag 11 april start de zes avonden workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ via Zoom. We werken met een kleine groep van 8 personen.
Over Zoom zeggen de deelnemers: ‘Geen reistijd. Door mooie groepsgrootte goede interacties. Je zit op de eerste rij bij de presentatie.’ Of: ‘Privé dingen inbrengen, zonder dat je na de sessie hierover in gesprek gaat met anderen. Goede balans tussen theorie en uitwisselen. Het oefenen samen werkt prima!’.
In de middaggroep (van 16.30 tot 18.30 uur) is nog ruim plek, in de avondgroep van 19.30 tot 21.30 uur zijn nog 2 plaatsen over.

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose, in zelfbeeld en emoties´

 • Workshop online via Zoom
 • Aanvang di. 11 april 2023
 • 6 avondsessies van 2 uur
 • 2 tijdstippen waarop je kunt inschrijven, 16.30-18.23 en 19.30-21.30 uur
 • Je ontvangt na elke les de Powerpoint en een samenvatting van de sessie
 • Slechts 8 deelnemers per groep, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reacties
Ik ben heel erg blij dat ik deze workshop heb gevolgd. Het heeft me heel veel opgeleverd en ik heb het als bijzonder waardevol ervaren. Ik heb mijn negatieve zelfbeeld om kunnen zetten in een positief zelfbeeld. Ik heb geleerd om ruimte te maken voor mijn emoties, waardoor ik minder in mijn hoofd ben. Ik heb geen goedkeuring meer nodig van anderen, maar vertrouw meer op mezelf.
Sylvia Gorter, Salesmanager, gesitueerd in Amerika


De uitleg op het gebied van emoties, de invloed van positieve en negatieve emotionele ervaringen en het onderscheid tussen primaire en secundaire emoties hebben mij meer inzicht gegeven in mijn eigen emotionele ervaringen en de invloed hiervan op mijn leven.
Gerard Dicke, scheikundig ingenieur

Door de workshop heb ik geleerd om mijn denken en mijn voelen beter te begrijpen. Ook heb ik geleerd hoe ik mijn gedrag op hele praktische manieren zelf kan beïnvloeden. Daarnaast heb ik ervaren dat krachtspreuken inderdaad nuttig zijn. Pauls begeleiding was uitstekend, zowel theoretisch als praktisch. De ondersteunende PowerPoints waren zeer zinvol.
Jan  Pennings, Zenleraar

1Reactie
 • Eugenie
  Geplaatst op 12:41h, 28 maart Beantwoorden

  Dank je wel Paul, ik sta ook op het bruggetje, dus geeft herkenning en jij formuleert het zo mooi

Geef een reactie