Perfecte timing

Perfecte timing

1250 paar ogen kijken omhoog. Een van beide trapezes zwaait als de slinger van een klok met de precieze regelmaat heen en weer. Een artiest hangt omgekeerd met z’n knieën aan deze houten balk. Aan de andere kant staan vijf artiesten. Het is de beurt aan Ruben.
De gelegenheidsdirecteur met rode jas en rode hoge hoed heeft ons allen stil gemaakt. Ruben gaat een viervoudige salto springen.

Met ingehouden adem
Vrolijke geruststellende muziek klinkt uit de speakers. De artiest klimt met een volgens mij net iets te zelfverzekerde zwier naar de hogere balk en maskeert zo zijn spanning. In de stilte klinkt een korte kreet, het sein van de aan de overkant slingerende artiest. Ruben beantwoordt zijn volgende zwaai met ook een kreet en springt. Hij haalt maximum uit naar voren. Dan slingert hij zo hoog als maar mogelijk is naar achteren. Hij is een niet meer te remmen projectiel geworden. Hij zwaait door tot aan het laatste moment, laat los en begint als een razende te roteren. Zijn handen strekken zich en zoeken de armen van de vanger. Ze schampen elkaar maar het is niet voldoende. Er komt een verschrikt ‘oohh’ uit het publiek. Ruben valt in het net.

Van de Flying Caballeros zijn er echter meerdere acrobaten die deze viervoudige salto in hun repertoire hebben. De andere twee lukt de sprong in een keer. Ruben mag op het einde nog eens, maar ook dit keer komt hij net iets te kort. Het publiek beloont zijn moed met een luid applaus.

We zijn samen met onze jongste dochter naar het Wereldkerstcircus in Carré. We laten ons nummer na nummer betoveren en hebben moeite om aan het eind weer terug op aarde te landen.

Communicatie luistert nauw
De communicatie tussen de trapezeartiesten bestaat slechts uit twee kreten, maar is essentieel voor het wel of niet slagen van de sprong. Communicatie tussen mensen wanneer zij iets aan elkaar proberen duidelijk te maken, hangt ook van timing af maar ook van goede insteek en woordkeuze. Als je een moment uitkiest waar de ander moe of geïrriteerd is, kan de boodschap escaleren in plaats van je dichter bij elkaar brengen. Dat geldt net zo goed voor de brenger van de boodschap: ben jijzelf rustig en beheerst? Ben je bereid om beide kanten te zien? Of wil je vooral een punt maken?

Communicatie luistert nauw. Als je er echter eenmaal gevoel voor ontwikkeld hebt, lijkt het vanzelf te gaan. Dan kun je ook opmerken dat de ander de weg inslaat die naar een stroomversnelling leidt. Als je zelf rustig weet te blijven, kun je de boodschap van de ander vertalen. ’Jij denkt alleen maar aan jezelf’ wordt dan: ‘Bedoel je dat als ik zoveel weg ben van huis, jij veel meer moet doen en het voor jou te zwaar wordt?’

Veilige entourage
In de training ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ oefenen we met voortdurende interactie, uitproberen en rollenspel. Communicatie leer je al doende. We scheppen in de workshop een superveilige entourage. De feedback die we elkaar geven is een oefening op zich en is daardoor aangenaam en leerzaam in plaats van afbrekend en veroordelend.

Donderdag 8 februari start er een workshop van vijf sessies van 2 uur. De sessies zijn online, wat net zo goed werkt als fysieke sessies. Er is gelegenheid om eigen situaties in te brengen. Je ontvangt na elke sessie een mail met aanvullende uitleg en krijgt een handig overzicht zodat je weet wat de ankerpunten zijn en wat je beter kunt vermijden. In deze workshop zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De helft daarvan is nu al bezet.

Info en meedoen online workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’

Reactie van een deelnemer
De training bracht mij fijne inzichten en goede handvaten om mee te werken. Vooral het rollenspel en oefenen in de praktijk waren erg waardevol. Paul weet goed in te spelen op verschillende voorbeelden en situaties en houdt rekening met je gevoel. Daarnaast is het fijn om feedback te geven en ontvangen, om zo meer inzicht te krijgen in je eigen manier van communiceren.
Ramona Falkenreck

2 Reactie's
 • Marianne
  Geplaatst op 12:57h, 03 januari Beantwoorden

  beste Paul, aan het begin van dit nieuwe jaar wil ik je van harte bedanken voor de inspirerende impulsen van het afgelopen jaar. Ik lees ze iedere week met veel interesse en ook verwondering om de creatieve impulsen en neem jouw boodschap mee in de dagen.
  Ik wens jou en de mensen die jou lief zijn een vertrouw vol, inspirerend, moedig en bemoedigend jaar, van harte Marianne

 • Tessa
  Geplaatst op 21:37h, 16 januari Beantwoorden

  Lieve Paul,

  Ik lees met zo veel plezier je wekelijkse inspiraties dat ik ze altijd bewaar als ik er niet aan toe kom. Dank daarvoor, en ik hoop dat je dit nog lang blijft doen.
  Deze was extra leuk, aangezien wij ook hebben mogen genieten van dit circus.
  Knap hoe jij dit soort momenten treffend weet te beschrijven en mooi/helder koppelt aan de theorie.
  Het houdt me scherp en bewust van wat ik nog wil leren/ontwikkelen. Als ik zo ver ben, kom ik daarom graag weer bij je op cursus!
  Liefs,
  Tessa

Geef een reactie