Powernap- en slaapmeditatie

powernap- en slaapmeditatie

Powernap- en slaapmeditatie

Wat voor verhouding heb jij met slapen?
Als je een lastige verhouding met slapen hebt, kan het leven vermoeiend worden. Mijn moeder had zo’n moeizame relatie met haar slaap. Als er strubbelingen waren bij een van haar kinderen of familieleden, dan was zij overdag zorgelijk, maar ‘s nachts werd zij piekerend wakker. Ze draaide naar links en dan weer naar rechts, stond uiteindelijk op om in de keuken een glas warme melk te maken en was ’s morgens moe en prikkelbaar. Ze wist zelf wel dat ze zich minder zorgen moest maken en het allemaal wat meer moest accepteren. Maar de weg daarnaar toe kende ze niet. In deze blog vertel ik je meer over de powernap- en slaapmeditatie.

Slaapmiddelen

Mijn moeder werd wakker van emotionele stress, van het moeilijk kunnen aanvaarden van narigheid en tegenslag. Je hebt dan als het ware een emotionele blessure in je geest.
Haar dokter schreef haar slaapmiddelen voor, die zij niet graag nam maar waarvan zij er toch veel gebruikt heeft. Het blijft dweilen met de kraan open, want je pakt de oorzaak niet aan.

Powernap- en slaapmeditatie

Mensen kunnen ook wakker worden van het werk! Dan ben je ’s nachts als het ware onbetaalde overuren aan het maken. Alles wat je dan uitvogelt blijkt de volgende ochtend meestal waardeloos. Je hebt liggen malen en ook daar heb je waarschijnlijk de oorzaak laten liggen.

Daarom is het zo belangrijk om overdag er telkens weer even uit te stappen. Ik noem het ook wel: powernap meditatie. De knop omdraaien waarmee je de aanvoer van nieuwe input stop zet. De afwasmachine uitruimen of een blokje om lopen zijn daar effectieve middelen voor.

Als je powernap- en slaapmeditatie op regelmatige basis beoefent, zul je merken dat de geest dit zeer op prijs stelt. Je hoofd leegmaken wordt het wel genoemd. Maar je gedachten vrij laten stromen is misschien een juistere benaming.
Het onbewuste wordt geactiveerd:

  • Je ordent wat je net gedaan hebt
  • vindt de oplossing van een probleem
  • verdenkt een lastige situatie
  • Wat je overdag verwerkt hebt, hoeft ’s nachts niet meer terug te komen

Diepe ontspanning

Iets anders wat goed helpt, is regelmatig je lichaam diep ontspannen. Hiervoor heb ik geluidsopnames ingesproken. De stem is zo ontspannend dat ik er zelf van in slaap val. Zo is het een perfecte powernap: je wordt weer wakker van de stilte.
Laatst vertelde een oud deelneemster mij met een glimlach dat haar partner af en toe zegt: ‘Zullen we weer eens met Paul gaan slapen?’ Dan zet zij de opname op en binnen een mum van tijd is haar man vertrokken.

Gratis opnames

De gratis opnames staan in de Bron van Inspiratie van De StressOntknoping. De Bron van Inspiratie is de plek waar de online trainingen van De StressOntknoping staan. Daar staan nog meer gratis hulpmiddelen. Je dient eenmalig inlogcodes aan te maken en vanaf dat moment heb je altijd toegang.   Inloggen op de Bron van Inspiratie 

Als je slecht slaapt omdat je net als mijn moeder piekert over emotionele situaties, raad ik je aan de workshop ‘De innerlijke metamorfose’ (Zelfbeeld en Emoties) te volgen. Dan pak je namelijk wel de oorzaak aan. Stap voor stap leer je beter omgaan met emoties. Je begrijpt precies waarom je extra gevoelig bent voor bepaalde situaties en waarom piekeren een teken is dat je de emotie blokkeert.
Je krijgt de handleiding in handen om tegenslag en zorgen goed te kunnen verwerken. Info en meedoen workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’

Geef een reactie