Praten met de natuur

Praten met de natuur

Terwijl het om mij heen volkomen stil is, trek ik mijn schoenen aan, loop de lange gang door, doe zachtjes de deur open om niemand wakker te maken en loop naar buiten. Het is fris, bijna koud hier boven op de berg waar de tempel gelegen is. Het is nieuwe maan en het is onbewolkt, de ideale omstandigheden om naar de sterren te kijken. Ik schuifel in de donkere nacht voorzichtig nog iets verder tot ik aankom bij een open plek van waaruit zich de hemel boven mij ontvouwd. Ik zie tientallen, nee honderden, na verloop van tijd als mijn ogen gewend zijn aan het duister zelfs duizenden sterren.
Ik heb een klein handzaam boekje in mijn bezit om de sterrenhemel te leren kennen. Het is in het Frans en in het voorwoord schrijft de samensteller: als je de namen van de sterrenbeelden leert kennen, is het alsof de sterrenhemel zich vertrouwd doet aanvoelen. Jij bent thuis op aarde maar ook te midden van de sterren.

Vogelmelk
’s Morgens als ik van het gebouwtje waarin ik slaap naar de dojo loop over een graspaadje staan er links en rechts van mij talloze bloemen. Dit keer heb ik een plantje ontdekt dat witte stervormige bloempjes maakt. ’s Avonds sluit het zijn bloemblaadjes en vormt het eigenwijze kelkjes die naar de hemel wijzen. ’s Morgens wacht het op de eerste warme zonnestralen om zich te openen. Het plantje heet vogelmelk. Ik zoek de Franse naam op. In Frankrijk heet het met gevoel voor humor Dame d’onze heure, een dame van stand die pas om 11 uur opstaat.

Namen brengen de omgeving tot leven. Als je de naam kent, kun je erover uitwisselen, je erin verdiepen en er gemakkelijker een relatie mee aangaan. Om planten en ook vlinders, insecten, kikkers of paddenstoelen te identificeren, gebruik ik de app ´Obsidentify´. Je upload de foto en krijgt meteen de naam te zien. Je vindt er ook uitgebreide beschrijvingen van je observaties.

Laat jezelf zien
Om goed te kunnen communiceren met andere mensen dien je niet alleen de naam te weten maar vooral ook de ander te begrijpen.
En de ander jou.
Communiceren is in eerste instantie een kwestie van zichtbaar maken wat er onderhuids speelt en dat het liefst als goede gewoonte, zonder dat spanningen de noodzaak doen voelen.
In de training ´Assertiviteit en Heldere Communicatie´ krijg je daarvoor 3 tools aangereikt. Het zijn alle drie gereedschappen die natuurlijk aanvoelen.
Om jezelf zichtbaar te maken is het nuttig om iets van storytelling af te weten. Je verhaal komt beter over als de ander het voor zich ziet en je beeldend weet te vertellen. De bijvangst die je daarmee creëert is dat je tegelijk onbewust een stukje laat zien van wie je bent. De ontvanger leert ook weer onbewust kennen wat jij op prijs stelt en wat je liever niet hebt.

Als je zorgt dat je zelf goed zichtbaar bent en je ook anderen zichtbaar weet te maken, is veel ‘assertiviteit’ niet nodig meer. De oorzaak van situaties waarin wrijving ontstaat is vooral gebrekkig zicht.

Training Assertiviteit en Heldere Communicatie
Je traint de drie tools dusdanig dat ze een tweede gewoonte voor je worden in de training ´Assertiviteit en Heldere Communicatie´. Net na de zomervakantie op 5 september start er een training waarin plaats is voor 8 deelnemers. Er zijn momenteel nog 3 plaatsen beschikbaar.

Info en meedoen workshop ‘Assertiviteit en Heldere Communicatie’ 

Reactie deelnemer
Ik heb het meeste gehad aan zichtbaarheid: een bloem uit jouw tuin geven, zoals Paul het noemt. De training heeft mij laten zien dat dit de sleutel is tot alle communicatie. Ik zag ook in dat ik dit tot de training toe nog eigenlijk weinig had toepast. Door te trainen in zichtbaarheid ben ik gaan inzien dat ik niet zo hoef te vechten om er te mogen zijn.
Beatrijs van Oorschot, Secretariaatsmedewerker

Geef een reactie