Praten met dieren

Praten met dieren

Praten met dieren

Met korte scherpe blaffen word ik verwelkomd terwijl ik mijn hoofd uit de tent steek. Ik kijk in twee bruine ogen en naar een dreigende iets naar voren gebogen nek. ‘Mira’, hoor ik roepen, ‘Mira, kom…’ Haar baasje, die in een zwarte bus naast mij haar kampement heeft opgeslagen, legt mij uit dat Mira haar terrein beschermt. Ze voegt eraan toe dat Mira dit binnenkort ook met mijn plek zal doen, zodra we elkaar wat beter kennen.
De volgende dag echter heb ik mijn tent al verplaatst naar een vergeten stukje stille wildernis, net iets verder waar niemand meer komt. Daar kan ik mij ’s ochtends voor de meditatie baden in het frisse rivierwater.

Het is een elegante hond die achter Gabrielle aanloopt. Ze blijft netjes buiten wachten en komt de eetzaal niet in. Bij de meditatie kiest ze een plekje niet te ver van de dojo. Blaffen doet ze alleen op ‘haar’ terrein.
Als willekeurig welke volwassene haar benadert om haar te aaien, wijkt zij naar achteren. Misschien heeft zij een onprettige ervaring in het verleden gehad die haar doet wantrouwen? 
Wie schertst mijn verbazing als ik Mira een uitzondering zie maken voor Isidoor. Isidoor is een rustig jongetje met een eigenwijs rood brilletje waarmee hij de omgeving nauwkeurig opneemt. Als vanzelfsprekend stapt hij op Mira af, begint haar te aaien en te aaien en legt vervolgens zijn arm om de nek van Mira in innige omhelsing. Mira vindt het goed…
Ik stap op Isidoor af en zeg hem hoe bijzonder dit is. Hij kijkt mij met zijn vijf dappere jaren aan en antwoordt: ’Ik ben een dierenspecialist’. Ik stel mij voor hoe hij ook andere nog grotere dieren aait en vervolgens omarmt.

In het midden van het zomerkamp is er traditioneel een feest met een door de deelnemers gemaakte theatervoorstelling. Ik bereid een sketch voor waarin ik Mira imiteer. Telkens weer wijk ik in de rol van Mira terug voor Veronique die mij wil aaien. In het publiek zit Gabrielle met Mira op schoot. Midden in de sketch laat Mira twee korte scherpe blaffen horen. Praat ze met mij? Ik steek mijn hoofd in de lucht en antwoord: ‘Woef, woef’.

Vanmorgen op mijn wandeling terug van mijn tent naar de tempel kom ik Mira tegen. Ze blijft staan en kijkt aarzelend  naar haar baasje. Ik kniel en breng me op haar hoogte. Een moment gebeurt er niets. Dan draait Mira zich om en komt op mij aflopen. Ze raakt met haar lijf bijna terloops mijn lichaam aan. Vervolgens mag ik haar aaien. Het baasje kijkt glimlachend toe alsof ze zeggen wil: je moet met haar gewoon wat geduld hebben!

Een goede relatie met dieren vraagt tijd en geduld. Maar als het dier eenmaal aan je gewend is, dan ‘hoor je erbij’, zoals Gabrielle mij in het begin uitlegde, dan ben je deel van de familie. Tussen de eerste ontmoeting met Mira en de toenadering van haar waren vele mmenten dat ik haar tegenkwam en met haar contact zocht. Telkens week zij terug, maar leek ook te luisteren naar mijn woorden. 
Praten met dieren heb ik van mijn vrouw geleerd. Zij legt uit aan onze hond wat er gaat gebeuren op een dag. Onze Giz steelt zijn hoofd aandachtig in de lucht en lijkt te luisteren. Natuurlijk zal hij het niet woordelijk verstaan, maar de intentie begrijpt hij en een aantal woorden en namen kent hij zeker.
Als ik ‘s avonds met Giz wandel, loopt hij zonder riem. Samen steken we twee keer een weg over waar we goed moet opletten. Hij komt dan vlak naast mij en ik ‘praat’ hem naar de overkant. Daar neemt hij meteen zijn vijheid weer terug.

1Reactie
  • Marina Fijnenberg
    Geplaatst op 20:29h, 14 augustus Beantwoorden

    Als ik ‘n weekend of week wegging, dan legde ik de poes uit wat ik ging doen, waar ik heen ging, hoe lang ik weg bleef, wie er op paste en dat ik elke dag aan hem dacht. Dan ging hij ontspannen liggen, gaapte hij en kneep hij zijn oogjes dicht, van het is goed baasje. Als ik thuis kwam, was alles o.k. en was hij niet boos, zoals ik wel eens van anderen hoorde. Dieren verstaan;😊🐶🐺.

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link