Schep een ochtendritueel

Meditatie

Schep een ochtendritueel

Een ochtendritueel is een manier om met aandacht het begin van een nieuwe dag te vieren. Het drukt voor mij ook dankbaarheid uit voor het leven. Het is een positief begin, het zijn gezonde fijne acties.
Ik had al een ochtendritueel toen ik mimestudent was in Parijs. Op mijn kleine kamertje begon ik de dag met yoga en meditatie. Het ritueel heeft zich telkens weer aangepast aan mijn behoeftes en inzichten. Momenteel is het als volgt:

 • Nog in bed richt ik mij op waar ik dankbaar voor ben
 • Breng een kop koffie aan mijn vrouw 😉
 • Neem een douche die eindigt met een paar minuten koud water (vind ik na een gewenningsperiode nu heerlijk!)
 • Doe de yoga zonnegroet. Liefst buiten zodat ik de wolken kan zien en de lucht kan voelen
 • Zenmeditatie, thuis of in de zendojo
 • Een kom muesli als ontbijt

Ook de uiterlijke vorm draagt bij aan het ochtendritueel. Ik kies een mooie plek uit voor de zonnegroet en steek een kaarsje aan tijdens de meditatie en brand wierook.
Een ochtendritueel legt de aandacht bij het moment, in mooie gebaren en dankbaarheid. Het hoeft niet per se lang te zijn. Tien minuten in rust met jezelf is ook al heel prettig.

Het fijne van een ritueel is ook de dag gezond en positief te beginnen. Er kunnen in de ochtend allerlei grijze wolkjes voorbij komen: zorgen die we ons maken, gedachtes aan zaken die niet zo goed gelopen zijn, missers die we gemaakt hebben, situaties die we anders zouden willen. Ze kunnen een donkere sluier over de ochtendhemel trekken.

Het ochtendritueel plaatst de aandacht bij het mooie en het goede en zal daardoor positieve gevoelens oproepen.

De 1ste verdieping van het huis van De StressOntknoping: Zelfbeeld

Je kunt dit thema bestuderen in een workshop Zelfbeeld verbeteren en Emoties kalmeren.

11 Reactie's
 • Marlies Vegter
  Geplaatst op 11:42h, 04 september Beantwoorden

  Mijn ochtendritueel is als volgt: 15 tot 20 minuten meditatie, gevolgd door circa 20 minuten yoga-oefeningen (waaronder de zonnegroet), sinaasappels uitpersen voor vers sap en havermout met vers fruit en zaden klaarmaken. Het is een fijn ritueel, maar nadeel vind ik het wel dat het veel tijd in beslag neemt. Maar inkorten is ook lastig, dus het is maar zo.

 • Indira Ramdaras
  Geplaatst op 11:47h, 04 september Beantwoorden

  Dag Paul,

  Mijn ochtend ritueel begint met ademen, 3 keer rustig in en uit. daarna 7 keer door de ene neusgat en uitblazen uit het andere neusgat. Bij het inademen alle positieve zaken in mijn leven waar ik nu blij van wordt meenemen en alle negatieven zaken uit ademen, zoals angsten en boosheid.
  Daarna doe ik uitblazen waarbij ik mijn buik intrek, kapal bhartie. een aantal minuten.
  Daarna denk ik aan wat ik gisteren voor goeds gedaan heb voor anderen
  Neem mijn dag door met mijn positieve vibe.
  Spreek ik mijn dank uit voor alles wat ik vandaag (nu) heb
  Zeg drie keer OHM en 3 keer Gaytrie mantra en wrijf in mijn handen en leg de warme handen op mijn ogen en doe mijn ogen open en start de dag met een heerlijke douche.
  Mijn ochtend ritueel duurt ongeveer 15 minuten.

 • Marina
  Geplaatst op 13:36h, 04 september Beantwoorden

  Dank Paul, gr.,

 • Francine
  Geplaatst op 13:37h, 04 september Beantwoorden

  Mijn ochtendritueel begint met de Tibettaanse Riten, 7 keer de basis-oefeningen.
  Daarna mediteren, een half uur zo het uitkomt.
  Ook tijdens het douchen afsluiten met een koude douche…heerlijk!
  Soms een stukje lezen over een onderwerp dat op dat moment mijn aandacht heeft.
  Dank je wel Paul voor al je mooie berichten!!
  Lieve groet

 • Miranda Bogaarts
  Geplaatst op 16:56h, 04 september Beantwoorden

  Mijn ritueel bestaat uit een kop thee voor mezelf nemen en in mijn journal mijn dankbaarheden benoemen en mijn focus voor die dag bepalen. Als ik voel dat mijn lijf meer nodig heeft dan begin ik liggend in bed met een 20:tal minuten halfedelstenen leggend op mijn chakra’s mijn intenties per chakra te bepalen.

 • Maria
  Geplaatst op 08:03h, 05 september Beantwoorden

  De 5 Tibetanen vormen jaarrond ons ochtendbegin in de tuin.
  https://www.youtube.com/watch?v=TJElLrpBetc

 • Léon
  Geplaatst op 09:41h, 05 september Beantwoorden

  Ik worstel er nog mee. Doe nu 15 min yoga, 15 min douche, 15 min meditatie, 45 min ontbijt/tandenpoetsen/wc etc. Dat betekent om 5:45 uur opstaan zodat ik om 7:15 kan vertrekken. Voelt nog wat gehaast, en ik mis het relaxte ontbijten met krant, hoewel het ook fijne kanten heeft.

  Wat ook kan is dat ik niet 4×32 uur maar 5×6,5 uur ga werken. Dan begint mn werkdag om 9 uur en eindigt om 16 uur. Alleen: dat is raar, doet niemand, voelt (te) spannend vooral ivm meetings later op de dag.

  Iemand ervaring daarmee?

 • Bart
  Geplaatst op 19:00h, 05 september Beantwoorden

  Mijn ochtendritueel is materialistischer en minder spiritueel, maar zeer waardevol voor mij. Sinds ik geen betaald werk meer doe gun ik mij de tijd om naast een pot geurende koffie in rust te ontbijten. Goud. Daarna loop ik met Mug, mijn hondje, de straat op en neer en zie alle bomen in de straat voor het eerst van mijn leven. Dubbel goud.

 • Petra
  Geplaatst op 16:05h, 06 september Beantwoorden

  Hoi Paul, ik probeer steeds vaker ‘s morgens na het ontbijt tijd te nemen (ong. 10 minuten) om rustig te zitten en te bidden, en stil te zijn , mijn handen sinds kort open op mijn schoot. Daarna een stukje lezen uit de bijbel. Ik dank God, vraag Hem om hulp en wacht op wat God mij wil zeggen, wat verwacht God van mij?

 • Anne
  Geplaatst op 12:29h, 07 september Beantwoorden

  Dank Paul voor je mooie inspiratiemails.
  Mijn ochtend begin ik gewoonlijk met Yoga beoefening, echter ik ben ook weleens afgeleid en dan sla ik het over, Ik begin deze week weer, heb een mooie inspiratiekaart getrokken en ga er meer een ritueel van maken

 • Jose
  Geplaatst op 13:30h, 11 september Beantwoorden

  Lieve Paul,
  Mijn ochtend begint met een schudmeditatie: eerst een minuut of 10 met jibberish, waarbij ik irritatie en ongemak kan uiten, daarna visualuseer ik de dag en begroet ik alles dat gepland staat met een glimlach – ook een minuut of 10. Soms langer, daarin ben ik mild. Dan ga ik douchen, ontbijt met muesli in dd serre, en dan neem ik de glimlach mee mijn dag in. En nu ik dit opschrijf, voel ik een grote glimlach op mijn gezicht verschijnen…
  Lieve groet!

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link