Schep overzicht

Schep overzicht

Schep overzicht

Omdat tijd mijn item is, ben ik nogal veeleisend wat betreft de keuze van mijn agenda. Zelf houd ik van een papieren agenda omdat je daar zowel goed overzicht hebt als gekleurde krabbeltjes en tekeningen kunt maken.
Voor 2020 heb ik mij laten verleiden om een sjieke grijze agenda te kopen met een mooi gouden logo in het midden. Hij is dikker dan ik gewend ben maar met een hoop extra’s zoals ruimte om maandelijks je plannen te maken en aan het eind te evalueren wat je gedaan hebt. 
Mijn bedoeling is hem in de praktijk te testen, misschien is hij wel ideaal voor de gewoontes van een Tijdsurfer. Ik laat het je weten!

Nu wilde ik mijn jaaroverzicht invullen met de data van de trainingen, de zenretreats die ik wil doen enz. Ik heb drie keer van voor naar achter gebladerd en weer terug, want ik kon het niet geloven, dit jaaroverzicht zat er niet in… Wel telkens een hele week op een dubbele pagina plus een maandoverzicht, heel goed, maar geen plek waar je in een oogopslag het hele jaar ziet.

Wil je goed met je tijd omgaan, is overzicht scheppen essentieel. Eerst zoom je uit, schets je denkbeeldig de grote lijnen. Dan zoom je in en voer je stukjes van het grote plan uit, die je mixt met de lopende zaken. 

De allereerste vraag die je je telkens weer kunt stellen is: waar wil ik naartoe? Deze vraag hoef je niet in een keer te beantwoorden, het antwoord mag ook langzaam in je groeien. Je kunt er telkens weer even naar terugkeren en erover mijmeren of praten. Het is wel de bron van waar de andere vragen uit voortkomen.

Hier komen drie vervolgvragen, waarvoor ik je aan het begin van dit jaar uitnodig even te gaan zitten en de tijd te nemen. 

1. Waar wil je dit jaar extra aandacht aan geven?
Welke van jouw taken vind je zo belangrijk dat ze in het spectrum van jouw aandacht voorop staan? Wat zijn de steunpilaren van jouw werk die je wilt onderhouden, zodat ze goed functioneren?
2. Wat wil je verbeteren, opruimen, overzichtelijk maken?
Welke onderdelen van jouw werk wil je soepeler laten verlopen?
3.  Welk nieuw idee, welk nieuw project wil je dit jaar uitvoeren? 
Welke nieuwe bouwstenen wil je toevoegen aan het gebouw dat je aan het maken bent?

Hoogstwaarschijnlijk zitten deze plannen al ergens in je hoofd, maar het is belangrijk ze ook op te schrijven en zo deze gedachtes uit de hersenpan te vissen, net als professor Perkamentus, en ze concreet te maken door er woorden aan te geven.

In de visie van het Tijdsurfen, mag je ze vervolgens laten sudderen. Dat is prettig! 
Wanneer je functioneert volgens de richtlijnen van het Tijdsurfen, zullen de acties die je belangrijk vindt zich op het juiste moment aandienen en heb je niet de stress waarbij je ook nog druk moet zetten om het op het laatste moment toch nog de deur uit te krijgen.

Mensen die geen overzicht hebben, zullen bij zichzelf constateren dat ze teveel tijd hebben besteed aan taken die niet zo belangrijk waren. Ze hebben zich laten meeslepen door de waan van de dag. Dat geeft een onbevredigend gevoel, want je werkt hard maar komt niet goed vooruit. 
Een tijdsurfer maakt overzicht tot zijn uitgangspunt. 
In de workshop Tijdsurfen wordt speciaal aandacht gegeven aan dit punt. Je schept helderheid in jouw takenpakket en leert hoe je dit overzicht levend houdt en ook gedurende de dag telkens je uitgangspunt is. 
Je krijgt een tool aangereikt die ervoor zorgt dat je telkens weer bewust kiest wat je wilt doen en je aan het eind van de dag een voldaan gevoel geeft over wat je hebt gedaan.
En het mooie van dit al is: je hoeft er geen druk bij te zetten of je bij de les te houden, deze processen verlopen bij Tijdsurfen moeiteloos.                         Meld je hier aan

2 Reactie's
 • Wiesje Schoenmaker
  Geplaatst op 19:04h, 08 januari Beantwoorden

  Hoi Paul,

  Heb je het systeem van een Bullet Journal bekeken? Daarin werk je ook met overzichten en doelen en van groot naar klein. Je gaat steeds meer ‘dichterbij’ plannen, dus van een jaaroverzicht, via een maandoverzicht naar een weekoverzicht en tenslotte een dagoverzicht.
  Het begint met een leeg schrift, dus je kunt zoveel overzichten en lijstjes etc maken als je zelf wil. De grootte en lay out pas je naar behoefte aan. In de verschillende overzichten verzamel je afspraken en ook de toekomstige taken die nog geen datum hebben.

  Ik gebruik mijn weekoverzicht om de taken te verdelen. Op de dag zelf heb ik een prioriteit benoemd, die absolute voorrang krijgt en verder wat taken die ik al tijdsurfend uitvoer op het moment dat het mij uitkomt. Als een taak niet gedaan is, schuif ik hem door naar een andere dag van de week, of schrijf hem in mijn toekomstlog. Ik was eerder met een bullet journal begonnen dan dat ik het tijdsurfen tegenkwam, maar ik denk dat het een praktisch hulpmiddel is bij het tijdsurfen. Het helpt om meer bij de dag en week te leven omdat de volgende week er gewoon niet in staat!

  Natuurlijk kun je doorslaan, er wordt heel wat vastgelegd, maar ik denk dat de methode van Ryder Carroll overeenkomt met het principe van tijdsurfen. Wat denk jij?

 • Dave van Slijpe
  Geplaatst op 08:44h, 09 januari Beantwoorden

  Dag lieve mensen

  Kijk eens naar Trello.com

  Fijne dag

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link