Schep vrede in jezelf

Schep vrede in jezelf

Een goede vriend van me vertelde dat er bij hem in de familie twee partijen zijn, twee groepen die niet met elkaar communiceren. ‘Waarom niet?’, vroeg ik hem. ‘Oh’, zei mijn vriend meewarig, ‘dat dateert al van 17 jaar geleden. Ze weten zelf nauwelijks meer waar het over gaat’…

Laatst was er een client in een workshop met een soortgelijk verhaal. Ze vertelde dat ze haar broer niet of nauwelijks meer zag vanwege een voorval van jaren geleden.

Ik heb haar aangeraden het verhaal te vergeten. Het leven is te kort en te kostbaar om wrijvingen in je hart te onderhouden. Als je het zou uitpraten, komt alles weer opnieuw omhoog en wil ieder wil weer zijn gelijk bewijzen. In je hart echter kun je nog steeds van de ander houden en hem in je armen sluiten. Daarom kun je beter een sprongetje over je ergernis heen maken en zo vrede en ruimte in jezelf scheppen.

Wel is het handig om diplomatiek te kunnen zijn bij terugkerende ergernissen. Ergens niet op ingaan of een ander onderwerp aansnijden kan ook een goede reactie zijn.

De kelder van het huis van De StressOntknoping: Emotionele verwerking

3 Reactie's
 • Jeany Vreeburg
  Geplaatst op 14:55h, 25 december Beantwoorden

  Dag Paul,

  Hartelijk dank voor al je mooie wekelijkse inspiraties . Ik lees ze met plezier en neem ze vaak mee in de week.
  Jij ook fijne feestdagen en een heel gelukkig 2019.

  Met vriendelijk groet

  Jeany

 • Aukje
  Geplaatst op 15:58h, 25 december Beantwoorden

  Pracht verhaal, ik lees ze graag, inspirerend

 • ilse de schuyter
  Geplaatst op 12:05h, 26 december Beantwoorden

  Leuk zo elke week, Paul om jouw wijsheden met ons te delen!
  In de yoga les krijgen we te horen dat het goed is om je voor testellen het ‘hart’af en toe eens in stukken te breken….zo kan al het overtollige er uit rollen en met een vernieuwd hart weer verder leven.
  vriendelijke groet,ilse

Geef een reactie