Spiderwoman

Spiderwoman

‘Heb je even tijd?’ vraagt ze mij. Lunette speelt mee in een sketch die we hebben voorbereid voor de feestavond. ‘Ik heb vannacht overgegeven en heb bijna niet geslapen. Ik voel me uitgeput en weet niet of ik de energie heb om vanavond te spelen.’
‘Bovendien,’ gaat ze verder ‘ben ik niet zo lenig om dit goed te spelen.’ De sketch gaat over wat allemaal tijdens de meditatie in de dojo kan gebeuren. Zij speelt een spin, want ja, die zitten soms ook stilletjes in een hoekje en als dan alle beoefenaars doodstil in de houding zitten is het voor zo’n spin een veilig moment om even over te steken.

Nachtelijke onrust
Spinnen zijn niet gevaarlijk maar dat doet er niet toe in het hoofd van wie er bang voor is. Lunette speelt de spin bijzonder grappig. Het is een spin die een web aan het breien is en tegelijk gemeen uit haar oogjes kijkt. Gisteren tijdens de repetitie had ik haar een paar suggesties gegeven en daarbij voorgedaan hoe je nog meer beweging kunt inzetten.
Terwijl Lunette mij zorgelijk aankijkt, schiet er door mij heen dat deze goed bedoelde raad van mij wel eens de oorzaak van de nachtelijke onrust kan zijn geweest. Lunette kan erg goed en humoristisch spelen maar is natuurlijk geen professional. Wellicht hadden deze opmerkingen haar dusdanig onzeker gemaakt dat er een fysieke afweerreactie volgde.

Druk van de ketel
Ik kijk Lunette aan en zeg haar dat het in orde is dat zij later besluit of ze meedoet, hoewel dat voor onze sketch slecht bericht zou zijn. Maar door de druk van de ketel af te nemen ontstaat er weer lucht en kan de spanning afnemen. ‘Je speelt de spin heel goed,’ vervolg ik ‘ik moest er gisteren erg om lachen. Laat al die opmerkingen voor wat ze waren en speel gewoon zoals jij het zou doen.’

De vlieg
Als we ’s middags repeteren is Lunette er ook, en heeft het nergens meer over. Ze speelt de spin weer bijzonder leuk en met overgave. Ikzelf mag in deze sketch een vlieg spelen. Er zijn altijd wel een paar vliegen in de dojo die een plekje op de neus of het oor prima vinden om uit te rusten en jou te testen. In zazen bewegen we niet, je verdraagt het gewoon. En dat blijkt met een beetje oefening niet eens zo’n moeilijke opgave.

‘s Avonds spelen we de sketch. Lunette doet het geweldig en krijgt allemaal complimenten. Mijn vlieg wordt ook gewaardeerd. Zie de foto voor de outfit, die uit bij elkaar gevonden kledingstukken bestaat. De ogen van de vlieg zijn een bh, mij vriendelijk ter beschikking gesteld door een beoefenaar.

Angst toelaten
Wat Lunette gebeurde, herken je misschien wel. Als je erg nerveus voor iets bent, kun je lichamelijke reacties krijgen. Je maag raakt van streek, je hoofd slaat op hol of je kunt er niet van slapen.
Eigenlijk is het niet de angst die deze reactie veroorzaakt, maar het verzet tegen de hele situatie en ook het verzet tegen de angst. De angst is slechts een hulpmiddel. Als de angst kon praten zegt hij: ‘Pas op’. Als je hem vervolgens toelaat, heeft hij zijn werk gedaan en verdwijnt de angst.

Dit toelaten van de angst waardoor hij weer verdwijnt, kun je oefenen. We doen dat tijdens de workshop ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’ op een leuke en niet-confronterende manier.
In deze workshop leer je ook hoe je op een verrassend eenvoudige manier je zelfvertrouwen kunt laten groeien.

Meedoen workshop  ‘De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties

  • 6 sessies van 2 uur
  • In kleine groepen van 8 personen
  • Online workshop, dus vanuit huis zonder reistijd
  • De online workshop wordt net zo hoog gewaardeerd als de fysieke variant vroeger
  • Hoge mate van effectiviteit doordat je gedurende 2 maanden input en supervisie krijgt
  • Door Paul Loomans, zenmonnik

Geef een reactie