Spreek vanuit je hart

Vanuit je hart spreken

Spreek vanuit je hart

De docent is ietwat zenuwachtig. Hij vervangt de mentor die net twee dagen terug bevallen is van een baby. Zij heeft een videobericht gemaakt voor de klas en is nog zichtbaar vermoeid als ze op het scherm haar slapende baby laat zien. Mijn dochter zit op de eerste rij, tussen alle andere jongeren die er volwassen uitzien maar nog met een been in de puberteit staan. De jonge docent roept een na een de leerlingen naar voren. 

Vaak volgt zijn speech hetzelfde schema: eerst vertelt hij een mooie herinnering met de betreffende leerling. Dit deel van het verhaal komt uit de eerste jaren op school, toen ze nog geen pubers waren maar jonge nieuwsgierige en onzekere tieners. Hij roept een meisje met zwarte dunne kleding en fel rode lippen. Het meisje kijkt stoer en tegelijk onzeker om zich heen. Wat zal hij over haar vertellen, nu zij zich in deze afhankelijke positie bevindt en de speech lijdzaam moet ondergaan. 
‘Ha’, zegt hij, ‘jij kwam elke dag in de pauze wat aan mij vragen. Meestal was het maar een aanleiding om even op bezoek te komen.’ Hij kijkt haar liefdevol aan. Vervolgens maakt hij een switch en verhaalt hoe lastig en vermoeiend het soms ook was voor hem. ‘Later ging je steeds in de pauze op mijn deur bonzen. Bam, bam, bam. Ik maakte dan een gebaar dat ik niet gestoord wilde worden, want ik had ook mijn rust nodig. Maar jij bleef achter de deur verscholen, zodat je mijn gebaren niet kon zien. Dan kwam je binnen, begon meteen druk te praten en deed of je iets aan het zoeken was in de boekenkast.’ 
Het meisje kijkt nu weg naar de muur. Zij voelt zich ongemakkelijk nu hij dit geheim openbaar maakt. ‘Daar ging mijn pauze’ zegt hij.‘ Hij kijkt haar aan met een blik van was dat nu nodig geweest. 
Het meisje kan niets zeggen en incasseert.
Dan zegt hij met een ontroering in zijn stem: ‘Ik hoop dat ik volgend jaar ineens weer hoor bonzen op mijn deur.’ Met een gulle lach omarmt hij het meisje.

Wat een mooie docent, denk ik bij mijzelf. Hij praat met zijn hart. Er is geen leerling die niet te horen krijgt hoe hij van hem of haar genoot, in de leerling geloofde, en nu met pijn in het hart afscheid neemt.
Praten vanuit je hart betekent dat je jouw gevoelens laat zien. Daarbij maak je jezelf kwetsbaar, maar geef je ook echt iets aan de ander.

Je gevoelens laten zien, oefen je praktisch in de training Assertiviteit en Heldere Communicatie,  het dakterras van het huis van De StressOntknoping. De training begint do. 29 augustus en duurt 5 avonden.

1Reactie
 • Marina Fijnenberg
  Geplaatst op 12:56h, 09 juli Beantwoorden

  Beste Paul, dank voor je nieuwsbrief. ‘N lieve leraar, maar ik zou persoonlijk het verhaal liever onder 4 ogen gehoord hebben .
  Mooi, dat je met je dochter naar het Zen kamp gaat. Wat ‘n mooie ervaring voor jullie.
  Dank, dat je in je vakantie nog “teksten” stuurt.
  ‘N hele fijne liefdevolle vakantie!❤, groetjes,

Geef een reactie

Gratis videoles ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Ben jij vaak druk en loop je achter de dingen aan?
Ontvang dan deze gratis videoles plus een aantal basisaanwijzingen om op een soepele manier je tijd en taken te beheren. Ook krijg je elke dinsdag de Wekelijkse Inspiratie met een tip hoe je stress kunt verminderden en meer vanuit rust kunt leven.
GRATIS LES
Meld je aan en je ontvangt de proefles direct in je mail.
close-link