Stardust

Stardust

Stardust

Nu we het Oog van de Aarde nog scherper gemaakt hebben met de Webb-telescoop krijgen we telkens weer van die bijzondere foto’s doorgestuurd. Die hier getoond wordt is in allerlei paarse tinten. Het is een ster kort voordat hij explodeert. Het licht is 15.000 jaar door het heelal gesuisd voordat de telescoop het licht opving en fotografeerde. Waar we naar kijken is stof, gigantische wolken van stof die de ruimte ingeblazen worden. Het is een zeldzaam tafereel. Er zijn maar weinig sterren die exploderen, alleen de allergrootsten.

Het bijzondere is dat we ook kijken naar een beeld van onze eigen geschiedenis. Ons sterrenstelsel en dus ook wijzelf zijn ontstaan uit het sterrenstof van een geëxplodeerde ster. Om precies te zijn: 91% van onze bouwstenen komen voort uit sterrenstof, de overige 9% zijn nog ouder en dateren van de oerknal.

Het binnenste van de ster
Het doet wat om te beseffen dat de gehele geschiedenis van de kosmos in ons lichaam aanwezig is. Je zou ook kunnen zeggen: wij zijn een momentopname van de zich steeds verder ontwikkelende kosmos.
Al het nieuwe komt voort uit wat er al was. Daarbij blijft het oude vaak aanwezig als een nog steeds belangrijk onderdeel. Het ijzer in ons bloed en het calcium van onze botten zijn gevormd in het binnenste van een exploderende ster.

Aanmodderen
We modderen maar wat aan op planeet aarde. We weten zoveel en kunnen zoveel verklaren maar ook zoveel voorspellen. Mens zijn is een unieke kans, een samenspel van miljarden jaren maar we gedragen ons alsof onze huidige vorm van bestaan een recht is dat we verdedigen op onze eigen paar vierkante meter.
De kern van onze drijfveer zou de zorg en bescherming dienen te zijn van de aarde en al haar wezens. En niet het behouden en vergroten van ons bezit en eigen belang.
Veel stemmen die wij uitbrengen met de verkiezingen zijn gebaseerd op een kortetermijnvisie, en dat terwijl we zover kijken kunnen.

Een gezond systeem
De methode van De StressOntknoping kijkt ook verder dan een lokale hindernis die opgeruimd moet worden. Je zoomt niet in op een plaatselijk probleem in je leven maar kijkt naar het geheel.
Het gaat om het onderhouden van een goed werkend en gezond systeem, waarbij problemen worden getransformeerd naar levenservaring en innerlijke kracht.

As. donderdag start de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Tijdsurfen begint met goed overzicht creëren van wat je te doen hebt en wilt gaan doen. Vervolgens blijkt niet de ratio maar de intuïtie het beste instrument om prioriteiten te stellen en je taken te verdelen op je tijdslijn.
Tijdsurfen geeft je daarvoor de elementen in handen:
– Hoe je de inhoud van je taken in je opneemt.
– Begrijpen wat het onbewuste doet met taken die je in je hebt opgenomen.
– Inzien dat de intuïtie een natuurlijke en vloeiende manier is om taken te kunnen afhandelen.
Tijdsurfen laat je soepeler functioneren en tegelijk meer rust ervaren.

1Reactie
  • martin
    Geplaatst op 16:56h, 21 maart Beantwoorden

    Mooie inspiratie Paul..dank je. Daan kan ik wel mee verder deze week. Ben aan het aanmodderen hier in Folkestone. Help een kleine NGO channelrescue.org. hun kleine Rhib aan het opknappen en aan de praat krijgen. Electra benzine olie en 4 meter tides. Mooi samenspel. Tot volgende week. Grtz Martin

Geef een reactie