Stilte om je heen

Stilte om je heen

‘Jullie zijn de enige groep,’ zegt Juliëtte ‘er zijn verder geen andere bezoekers.’ We bevinden ons in het voormalig klooster Samaya dat net onder Utrecht ligt, midden in het boerenland. Als je vanuit luchtperspectief zou kunnen kijken, zou het vreemd aandoen. Overal velden en landbouwgebied en daar in het midden een rijke oase die beplant is met indrukwekkende bomen en struiken.
We boffen dat er met Pasen geen andere groepen zijn. Het klooster is stil, net zo stil bedenk ik, als dat het vroeger geweest moet zijn.

Eén voor één komen de deelnemers aan de workshop met Pasen binnendruppelen. Wij gebruiken de tuinzaal. Als ik de deelnemers vertel over het klooster, zeg ik dat dit klooster en specifiek ook deze ruimte de mooiste plek op de wereld is. Ik weet wel, er zijn vele mooiste plekken van de wereld, maar dit is er één van.

Als de ruis verdwijnt, ontstaat er aandacht
De tuinzaal heeft aan drie zijden hoge ramen en een piramidevormig dak. Het lijkt alsof je midden in de tuin zit. De kippen scharrelen rond het gebouw, schapen staan wat verderop. Tijdens de workshop voel je de deelnemers zich één voor één ontspannen. Ze geven het zelf ook aan. ‘We blijven nog een dag extra’, zegt Maartje lachend. ‘Alleen al van het klooster kom je tot rust’ zegt Frank.
Ik heb net de filosofie van Tijdsurfen uitgelegd: ‘Als je zorgt dat de ruis om je heen verdwijnt en de ruis in je hoofd kalmeert, ontstaat er vanzelf aandacht.’

Daar doet het klooster Samaya grootmoedig aan mee. Alsof het een ruime jas van stilte om ons heen legt. ’s Morgens zitten we in meditatie terwijl om ons heen langzaam de dag begint. Ik denk aan de nonnen die hier vroeger gewoond hebben en voel me over de tijd en cultuurverschillen heen verbonden met hen.
Wel hebben we nu luxe om ons heen. Bloemstukken als vuurwerk, uitmuntend vegetarisch eten bereid door een kok die ons ‘de stressontknopertjes’ noemt en kamers waar je in wilt blijven wonen.

De natuur voelt zich niet gestoord door onze aanwezigheid. In de tuin rennen twee hazen vrolijk op en neer. Dat zijn paashazen, denk ik bij mijzelf.

Pinksterdriedaagse in Samaya
Met Pinksteren is er weer een workshop in de tuinzaal van klooster Samaya. Het is een driedaagse ’De Innerlijke Metamorfose in zelfbeeld en emoties’. Wil je ook deze reis naar binnen maken en tegelijk op de mooiste plek van de wereld zijn, schrijf je dan in!

Info en meedoen ‘De Innerlijke Metamorfose’ in klooster Samaya

  • Workshop in het klooster en conferentiecentrum Samaya in Werkhoven
  • Van zaterdag 27 mei 10.00 uur tot en met maandag 29 mei 2023 15 uur
  • Combinatie van zenmeditatie en workshop ‘De Innerlijke Metamorfose’
  • Tijd voor jezelf en voor de mooie natuur
  • Een weekend om tot rust te komen en geïnspireerd te worden
  • Maximaal 14 deelnemers, dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding

Reacties
Het was een weekend om nooit meer te vergeten. Geweldig om dit met elkaar te beleven, en zoveel te delen in de veiligheid die Paul schiep. Ik ben lichter teruggekomen, dans weer een beetje meer door het leven. Heb al vele malen geoefend met liefdevol observeren, en mijn affirmaties dagelijks uitgesproken. Het heeft me rust en ruimte opgeleverd, en zal dat nog meer gaan doen in de toekomst.
Gabrielle Faber, Huisarts

Ik vond de workshop heel leerzaam en inspirerend. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn emoties en concrete handvatten om daarmee om te gaan. Paul was duidelijk in zijn uitleg en sterk gekoppeld aan ervaren/doen. Door steeds te herhalen en overzicht te geven hoe alles in het programma past, blijft de lijn duidelijk. Liefdevolle acceptatie van alle deelnemers en hun verhalen. Paul zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt en houdt tegelijkertijd de lijn van het programma aan. Hij creëert een veilige sfeer waarin we snel de diepte in konden gaan met elkaar.
Hedwig Visser, Docent/Trainer/Coach

Het was voor mij de kers op de taart. Ik had alle 3 de workshops al gevolgd en vond De Innerlijke Metamorfose de meest indrukwekkende. Het komt heel dicht bij waar het werkelijk omgaat. Hoe voel ik mij vanbinnen, welke emoties zijn primair en dien ik te voelen en welke leiden mij alleen maar af. De workshop bevatte een prettige afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Wat ik mooi vind is dat Paul wel zijn betrokkenheid uitstraalt bij elke persoon maar niet te lang meegaat in hun persoonlijke verhalen. Er was ruimte en rust voor ieders ervaring.
Fieke Offringa, Hondengedragskundige

1Reactie
  • joYce de rozario
    Geplaatst op 10:25h, 14 april Beantwoorden

    Nóg leuker de nieuwsbrief te lezen, want ik was erbij in Klooster Samaya!
    Namijmeren nu…
    En het was precies zoals je het beschrijft, Paul, en nog veel meer ook!

Geef een reactie