Straffen of belonen

Strand bij Zandvoort

Straffen of belonen

Oh ja, en of ik een Sinterklaasverhaal wil voorlezen en liedjes zingen. Nu komt Sint al een heel aantal jaren niet meer bij ons aan de deur. De schoorsteen is al lang verstopt en alle wortels opgegeten.
Op een oude website duikel ik een verhaal op en nadat de Skypeverbinding is opgestart zit ik ineens aan een haardvuur. Mijn schoonzus uit Duitsland heeft de gitaar erbij gepakt en de kinderen hebben de liedjes in het Nederlands voor zich liggen.
Allereerst willen ze zingen. En daar schijn de maan door de bomen waar ook de gure wind door waait en trappelen paardenvoetjes op het dak.
Ik ben verrast hoe goed ze de liedjes kunnen meezingen.

Vanuit het besneeuwde bos
Dan lees ik het verhaal voor. Het gaat over de Sint met zijn vele Pieten in Madrid. Terwijl ik het lees bedenk ik ineens dat in het Zwarte Woud helemaal geen ‘vele Pieten’ zijn, maar slechts één knecht met een bruine mantel. Hij is ook niet geschminkt en heeft een baard waarvan je al op grote afstand kunt zien dat hij van een reep watten gemaakt is. Hij draagt de wat dreigend klinkende naam Ruprecht.
Ik heb het ooit eens in het echt meegemaakt. De kinderen gaan als het al donker is samen met hun ouders wandelen in het besneeuwde bos. In de verte klinkt een bel die steeds dichterbij komt. En plots staat de heiligman en zijn knecht voor je. De knecht heeft een grote zak bij zich, zo groot dat er gemakkelijk een paar kinderen in passen. Hij heeft een grote roe in zijn hand. Gelukkig loopt alles goed af en worden er mandarijnen en koekjes verdeeld.
Ik lees verder alsof ik dat allemaal niet weet. De kinderen zullen het in hun gedachten hopelijk aan elkaar weten te breien tot het weer klopt.
Dan pakt de moeder de laptop en draait hem om. Ik mag door het raam naar buiten kijken. Er ligt een dik pak sneeuw.

Angst of vertrouwen
Als we de verbinding verbreken, zit ik weer in koud Amsterdam zonder sneeuw. Ik herinner me het gesprek dat we woensdag voerden met de nieuwe trainers Tijdsurfen in opleiding. Na hun presentatie vraag ik aan de andere trainers eerst te noemen wat ze gewaardeerd hebben. En dan, als alles genoemd is, ook nog goede raad te geven. Expliciet vraag ik om geen kritiek te geven maar tips. Goede raad geven is een station verder denken dan kritiek. Als je zo feedback geeft, versterk je bij de ontvanger het vertrouwen. Van de Duitse Ruprecht en ook onze vroegere Piet schrik je en krijg je angst.

Totdat begrip ontstaat
Het zijn de twee grote opvoedmiddelen: belonen en vertrouwen geven of straffen en angst aanjagen.
Vertrouwen geven kost soms wat meer tijd en energie. Je stapt over je ergernis heen, totdat begrip ontstaat. Van daaruit ga je liefdevol de dialoog aan. Het is een kunst die ook geduld vraagt. Want het mag gerust weer misgaan.
Maar de opbrengst is het allemaal waard. De ander voelt zich gezien en begrepen. Er is verbinding en liefde.
Een kind dat in vertrouwen is opgegroeid voelt zich vrij en geborgen.

De training Assertiviteit en Heldere Communicatie heeft dit principe als uitgangspunt. Je leert er hoe je echt iets van jezelf kunt delen of echt iets van de ander ontvangen. Je traint gedurende 5 avonden hoe je in lastige situaties kunt zeggen wat je op je hart hebt en toch de verbinding in stand houden. Zodat beide partijen elkaar beter begrijpen en van daaruit ander gedrag kan ontstaan.

1Reactie
  • Marina Fijnenberg
    Geplaatst op 17:25h, 08 december Beantwoorden

    Dank lieve Paul, wat ontroerend toch weer met de kindjes van je broer. Samen met hun en je schoonzus in zo’n warme sfeer. Mooi, dat je dat kunt betekenen, lieve groeten,♥️,

Geef een reactie