Stress heb je nodig

Stress heb je nodig

‘Er is een school die zegt dat stress juist goed is. We hebben geen stressprobleem, we hebben een rust en herstel-issue’. Ben Owden kijkt mij glimlachend aan. ‘Wat vind je hiervan?’ vraagt hij.
Het is een goede vraag. Deze gedachte kom ik vaker tegen. Men denkt dan: stress hoort erbij en is ook nodig. Zonder stress presteer je niet goed en kom je niet vooruit.
‘Ik denk dat het net andersom is, Ben,’ zeg ik ‘ik denk dat we beter presteren zonder stress. Als ik iets wil doen waar ik al mijn aandacht bij nodig heb, probeer ik niet mijn innerlijke druk te verhogen maar tracht ik de ruis om me heen te verminderen. In de rust die dan ontstaat, opent zich de creativiteit als een doos van Pandora en krijg ik moeiteloos goede ideeën en oplossingen doorgeseind.

De zee van rust en vertrouwen
Ik ga nog een stapje verder en zeg: ‘Dat wat onze normale toestand zou behoren te zijn beschrijf ik als De zee van rust en vertrouwen. Zeker, er ontstaan links en rechts golven. Je boekt successen en krijgt ook tegenslag, maar telkens weer weet je terug te keren naar deze oertoestand.’

Dat we menen dat we stress nodig hebben om goed te kunnen functioneren komt door de adrenaline die we bij spanningen produceren, even later gevolgd door cortisol. Dat voelt lekker aan. Alsof je de turbo activeert en snel kunt optrekken.
Het is een mechanisme dat we nodig hebben om in gevaarlijke situaties optimaal te kunnen reageren. Sommigen hebben het echter de hele dag door aanstaan.
Deze functie is niet gratis. Je raakt er vermoeid van en bovendien: één nacht is niet voldoende om het cortisolgehalte in je bloed weer naar nul te laten dalen. Wanneer je dagelijks functioneert op spanning en stress zul je steeds meer cortisol in je bloed krijgen. Het niveau stijgt langzaam maar zeker.
Dat houdt het lichaam maar een bepaalde tijd vol. Steeds vaker voel je je gespannen. Je krijgt een kort lontje, je slaapt niet goed meer en verliest het plezier in je werk.
Je stevent af op een burn-out.’

Leven en werken vanuit rust
De benadering van Tijdsurfen is om te leven en te werken vanuit rust. Rust als basis voor al je activiteiten. Die rust ontstaat deels door er telkens weer even uit te stappen en een ‘witje’ te nemen, een moment waarop je de focus loslaat, en door een aantal elementaire gezonde gewoontes te onderhouden.

Het lijkt of Ben tegenover mij zit en mij in de ogen kijkt maar hij kijkt in zijn scherm in Dar es Salaam in Tanzania. Ben is leiderschapstrainer en interviewde voor zijn podcast de Engelse auteur Oliver Burkeman, auteur van 4000 weeks. 4000 weken is het aantal weken dat ons gegeven is wanneer we 80 jaar oud worden. Ben vroeg aan Oliver welk boek hij eerder had willen lezen als hij het bestaan ervan had geweten. Oliver antwoordde: Time Surfing, de Engelse uitgave van Ik heb de tijd, handleiding in tijdsurfen.
Daarom werd ik zijn volgende gast.

Ben heeft ondertussen het boek Time Surfing ook gelezen en er ontstaat een boeiend gesprek, waarbij hij niet schuwt om andersdenkenden te introduceren. Wanneer de podcast beschikbaar is, laat ik dat weten.

Goed voor je gezondheid
Om deze Zee van rust en vertrouwen te kunnen ervaren, geeft het Tijdsurfen een zevental aanwijzingen. Als je ze alle zeven toepast, komen de golven weer tot rust. Dan leef en werk je niet alleen veel prettiger, je presteert ook beter! Je doet de dingen op het juiste moment en je ziet mogelijkheden en oplossingen. Je effectiviteit gaat omhoog, terwijl je daar geen moeite voor hoeft te doen. Het wordt je gratis in de schoot geworpen.
Er is nog een belangrijk voordeel van werken vanuit rust: het komt je gezondheid ten goede. Stress tast je afweersysteem aan. Als je werkt vanuit rust, zal je makkelijker gezond blijven. Je neemt niet meer al die ziektes en aandoeningen over die langs komen waaien!

Twee trainingen Tijdsurfen
Er starten binnenkort twee trainingen Tijdsurfen. Een om het zelf te leren en een om het aan anderen te kunnen doorgeven. Je kunt de ambassadeur van Tijdsurfen zijn voor het bedrijf of de organisatie waar jij deel van uitmaakt.

1. Training ‘Stressvrij werken met tijdsurfen’
In 5 online sessies van 2 uur leer je de principes kennen en toepassen. De data zijn zo gekozen dat je gedurende twee maanden met de aanwijzingen begeleid wordt. Omdat het Tijdsurfen onze natuurlijke manier van doen is, zal het Tijdsurfen je steeds gemakkelijker lijken.

De training start dinsdag 21 november 2023
Data: 21 en 28 november, 12 en 19 december 2023 en 9 januari 2024
Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’ 

Reactie van een deelnemer
Tijdsurfen helpt mij om van een dag propvol corvee-klussen te veranderen naar een dag met rust en ruimte, waarbij ik mijn werk vanuit intuïtie doe. Dat geeft meer plezier, meer rust én meer resultaat.
Ellen de Lange-Ros, directeur Faxion

2. Opleiding trainer Tijdsurfen
In zeven dagen leer je zelf een training Tijdsurfen geven. Je wordt inhoudelijk een krachtige trainer en wordt ook didactisch getraind. Je verlaat de opleiding met een aantal kant en klaar trainingen die je zelf nog persoonlijker kunt maken met je eigen voorbeelden.
De deadline voor aanmelding voor deze opleiding is dinsdag 17 oktober 2023.

De opleiding start op maandag 30 oktober 2023
Data: 30 en 31 oktober, 6, 7 en 20 november 
van 10.00 – 17.30 uur in Amsterdam en het weekend van 9-10 december in het klooster van Huissen

Informatie Opleiding trainer Tijdsurfen

Reactie van een deelnemer
In de opleiding heb ik het meeste gewaardeerd dat we zelf continu geactiveerd werden en vervolgens gestimuleerd werden om zelf activerend les te geven. Dat werkt motiverend en daar heb ik veel van geleerd.
Lucien Staarink, trainer

1Reactie
  • Jose
    Geplaatst op 11:58h, 10 oktober Beantwoorden

    Lieve Paul,
    Dank je voor deze mooie tekst. Ik ga nu ruim anderhalf jaar van stresspiek naar stresspiek (overlijden van broer, moeder, vrienden in 2022), naar een diagnose van uitgezaaide kanker (ook 2022) met zeldzame complicaties waardoor dit jaar mijn rug is vastgezet omdat er een dwarslaesie dreigde. Toen ik in september 2023 weer op de been was (letterlijk = ik kan weer lopen en de tumorwaardes zijn stabiel) overleed mijn man, na een korte periode van leven tussen hoop en vrees. Ik ben er van overtuigd dat alles een doel heeft én dat een mens kan dragen wat op zijn pad komt. Toch maakte dit alles me bang voor wat me nog te wachten stond. Tot vorige week. Ik maakte een wandelingetje, en ineens kwam het binnen: “wat als alles wat er gebeurd is (ook vóór januari 2022) mij heeft geleerd dat ik ook dit Grote aankan, dat ik ‘gewoon’ gelukkig mag zijn, een fijn leven mag hebben?” En daar was de rust. Pfff…. uithangen in wat er is, èn weten dat morgen de zon weer opkomt, dat iedere dag van doorleefd verdriet een beetje meer lucht mag geven. Ben ik helemaal uit de stress? Nee, zeker niet. Alles wat er geregeld moet worden, geeft spanning. Ik heb een masterclass hulp vragen en aanvaarden gekregen. Eigenlijk een prachtig cadeau. Zou ik mijn rechterarm geven om mijn lief nog een keer in de ogen te kunnen kijken? eh, ja… Ben ik dankbaar dat hem een lijdensweg bespaard is? JA. Dus ik ben in het nu, zit regelmatig onder mijn overkapping voor me uit te kijken en weet dat het goed komt, of al is… . Liefs, José

Geef een reactie