Switch

Switch

Men zegt dat het meer dan 10 minuten kost na een onderbreking om weer op hetzelfde niveau van concentratie te zijn. John Cleese in zijn lezing over creativiteit zegt het preciezer: ‘Als ik een regie aan het schrijven ben voor een ingewikkeld stuk waarbij ik de emotionele toestand van meerdere personages in mijn hoofd heb, is een onderbreking funest’.
Daar kan ik mij goed in vinden. Als je echt iets creatiefs aan het doen bent, wil je niet onderbroken worden. Doe je echter bijvoorbeeld je administratie of ben je mail aan het beantwoorden, dan is volgens mij de grootste boosdoener je eigen irritatie!
Omdat je je opwindt over de onderbreking, kost het daarna veel meer tijd om de draad weer op te pakken.

Ergernis geeft stress
De vierde aanwijzing van het Tijdsurfen luidt: ‘Geef volledige aandacht aan aankloppers’. Geef volledige aandacht aan diegene die je onderbreekt!
Je kunt het ook anders omschrijven: ‘Switch 100%’.
Als je dat doet, dan val je niet ten prooi aan je eigen irritatie. De omschakeling verloopt soepel. Omdat er geen ergernis is, pak je de draad ook snel weer op. Naar mijn ervaring eerder 10 seconden dan 10 minuten.

Afspreken
Wel is het handig met de mogelijke onderbrekers in jouw omgeving afspraken te maken. Je kunt aangeven wanneer dit wel kan en wanneer liever niet. Ook kun je binnen een team gevoeligheid ontwikkelen wanneer het een goed moment is om aan een collega een vraag te stellen.

De extra winst hierbij schuilt in het feit dat de ander echte aandacht van je heeft gekregen, waardoor het contact prettiger verloopt.

Deze aanwijzing kun je ook toepassen in de privésfeer. Als je een kind echte aandacht geeft, zal hij zich gehoord voelen en kun je hem daarna vragen jou even rust te gunnen terwijl jij iets voor jou aan het doen bent.

De vierde aanwijzing van het Tijdsurfen is simpel maar heeft een hoog rendement. Als je hem gaat toepassen, zul je merken dat er meteen verlichting ontstaat.

Integreer het Tijdsurfen in je systeem
Dinsdag 21 november van 16.30 tot 18.30 uur start er een workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’. Deze bestaat uit vijf sessies van elk 2 uur. De sessies worden door mijzelf geleid. Zo blijven we gedurende twee maanden nauw in contact. Dat is voldoende om het Tijdsurfen echt te integreren in je systeem.

Je leert er om rust voorop te zetten. Daar krijg je drie grote cadeaus voor terug:

  1. Je werkt met aandacht, je dag verloopt met meer voldoening.
  2. Je gezondheid gaat erop vooruit omdat stress je afweersysteem niet meer aan het slopen is.
  3. Je wordt productiever! Dat is een geschenk dat je zo maar in de schoot geworpen krijgt.

De workshop verdeelt het scheppen van rust in vier grote thema’s:

  • Schep rust in je manier van werken
  • Schep rust in je hoofd (en laat het moeten en het piekeren achter je)
  • Schep rust in je organisatie en planning (en begrijp de kracht van onbewust nadenken)
  • Anticipeer, de sleutel tot rust


Reactie van een deelnemer

Tijdsurfen heeft mij geholpen om rust te ervaren in het werk en het dagelijks leven. Het heeft mij geleerd vanuit ‘zin’ en ‘mogelijkheden’ te functioneren en niet meer vanuit ‘moeten’, ‘schuldgevoel’ en het ervaren van ‘tijdsdruk’. Ik kan me beter focussen, efficiënter werken en ga ontspannen aan de slag.
Astrid van den Burg, leerkracht speciaal onderwijs

Info en meedoen met de workshop ‘Stressvrij werken met Tijdsurfen’

Geef een reactie